Αρχίζουν σήμερα εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο την ολοκλήρωση των 15 ορόσημων, τα οποία έχουν μείνει ανολοκλήρωτα από την πρώτη αξιολόγηση. Στόχος η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες).
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα αφορούν σε:
Α. Καταπολέμηση της διαφθοράς που αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης
Β. Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος).
Ομιλία πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ.
Η εβδομάδα άρχισε με πολλά σχόλια πάνω στην ομιλία που εκφώνησε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Αλλαγή σελίδας στη χώρα με πέντε βήματα περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας την 81η ΔΕΘ, σημειώνοντας παράλληλα πως μπαίνει τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το θετικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ειδικά για τη διαπραγμάτευση επί των εργασιακών, σημείωσε πως «έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Δεύτερο βήμα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το θέμα του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Τρίτο βήμα είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές. Τέταρτο βήμα είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για το 2017 και πέμπτο, η βιώσιμη και διαρκής δίκαιη ανάπτυξη, που δεν θα καταγράφεται μόνο στους δείκτες, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ώς και τις 31/12/2016, ώστε να μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι εάν είναι συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές του.
Σύνοδος Μπρατισλάβας
Το θέμα του Brexit θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής των «27» την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα. Ήδη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει προγραμματίσει σωρεία επαφών προετοιμασίας. Σήμερα Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στην Εσθονία και στην Τσεχία, πριν επισκεφθεί την Πολωνία, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση και με την Ομάδα «Βίζεγκραντ» (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία).
Την επόμενη Παρασκευή, η καγκελάριος θα υποδεχτεί στο Βερολίνο τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας και το Σάββατο της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μέρκελ η καγκελάριος θα επιδιώξει «τις ευρύτερες δυνατές συνομιλίες με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συμμετεχόντων». «Πρέπει να αντιδράσουμε ως Ευρωπαίοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να δώσει μια κοινή απάντηση σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του μέλλοντός της μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.
Bloomberg View
Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι την περασμένη Πέμπτη δεν έβγαλε ειδήσεις. Προκάλεσε πάντως προβληματισμούς. Η ομάδα του Bloomberg View σχολιάζει:
«Ο Ντράγκι δικαίως και επανειλημμένως έχει καλέσει της κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πιο φιλικές στην ανάπτυξη δημοσιονομικές πολιτικές. Ταυτόχρονα, για ευνόητους λόγους, έχει την τάση να υποβαθμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.(…) Ιδανικά, θα υπήρχε δημοσιονομική δράση σε τρία μέτωπα. Πρώτον, αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα για την προώθηση της ανάπτυξης, δίνοντας, για παράδειγμα, προτεραιότητα στις επενδύσεις για υποδομές. Αυτό επιτρέπεται από τους κανόνες και είναι αυτό που συστήνει ο Ντράγκι. Δεύτερον, αύξηση των εθνικών ελλειμμάτων προϋπολογισμού, όπου μπορεί να γίνει με ασφάλεια ακόμη και αν παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες. Τρίτον, ο σχεδιασμός μίας πανευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής η οποία θα περιλαμβάνει ισχυρές οικονομίες (όπως η Γερμανία) που θα παρέχουν προσωρινή οικονομική στήριξη στις πιο αδύναμες (πολλές από τις υπόλοιπες)».