• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

 

Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σήμερα Δευτέρα στις 10 το πρωί και την Τρίτη θα μπει στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, η οποία θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.

Ειδικά για την ΕΛΒΟ, ορίζεται ότι η εν λόγω μεταβίβαση των μετοχών της δεν επηρεάζει την ειδική εκκαθάριση υπό την οποία έχει τεθεί, και που συνεχίζεται, με τους ίδιους όρους και συμφωνίες, έως την περάτωσή της.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος εκτιμά ότι προκαλείται «αύξηση εσόδων από την αναπροσαρμογή του ποσοστού εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 1.1.2017 (αντί 1.1.2019) το ύψος της οποίας σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο ανέρχεται σε 37,36 εκατ. ευρώ για το 2017, στα 31,13 εκατ. ευρώ για το 2018 και στα 6,23 εκατ. ευρώ για το 2019».
Βουλή

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία  αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ πιθανόν αυτή να επεκταθεί σε όλα τα ανοικτά ζητήματα της επικαιρότητας. (¨άδειες, χρέος, Τράπεζα Αττικής κ.ά) και να μετατραπεί σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Άδειες

Οι δύο πρώτοι υπερθεματιστές, Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης κατέβαλαν ήδη το τίμημα που τους αναλογεί ως πρώτη δόση (40 εκατ. ευρώ και οι δύο). Εάν σήμερα πράξουν το ίδιο και οι έτεροι δύο «νικητές» της δημοπρασίαςΙ. Β. Καλογρίτσας και Θοδωρής Κυριακού, η κυβέρνηση θα μπορεί να κηρύξει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού – εξέλιξη που (εκτιμάται ότι) δεν θα αφήσει αδιάφορα τα μέλη του ΣτΕ που μέσα την Παρασκευή θα αποφασίσει για την νομιμότητα του διαγωνισμού. Θεωρείται βέβαιο ότι το άθροισμα του ποσού (82 εκατ. ευρώ και από τους τέσσερις υπερθεματιστές) θα κατευθυνθεί αμέσως προς τις ευπαθείς ομάδες, προς υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης . Ο υπουργός επικρατείας Ν. Παππάς προανήγγειλε ήδη ότι έρχεται νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας η Digea θα παρέχει, πλέον, τηλεοπτικό σήμα μόνο στους κατόχους αδειών και, άρα, θα κληθεί να αφήσει εκτός εκπομπής όσους τηλεοπτικούς σταθμούς επιχειρήσουν να λειτουργήσουν «πειρατικά».

 

Το ΔΝΤ για το χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τονίζει, στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα, πως η χώρα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους για να μπορέσει αυτό να καταστεί βιώσιμο και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, λέγοντας πως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικοί. Το Ταμείο σημειώνει επίσης την επιτακτικότητα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και που, όπως σημειώνει το Reuters, δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, επισημαίνοντας ότι οι σημερινοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ πέραν του 2018 δεν μπορούν να επιτευχθούν.

ΣΕΒ

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας αναμένεται μέσα στη βδομάδα να πυκνώσει τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους και διεθνείς οικονομικούς παράγοντες . Μεταξύ των συναντήσεων του είναι αυτή με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, όπου θα τεθούν προς συζήτηση κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις ελληνικές επιχειρήσεις.

 

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Βήμα, euro2day, capital.gr)