• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

Κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στη Βουλή το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2017. To Προσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ -υψηλότερο απ’ το στόχο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Επιπλέον, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017.

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ποσό των 760 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνεται ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο χορηγείται στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά τα οποία υπολογίζεται ότι θα είναι 267.000, καθώς από 1.1.2017 το Εισόδημα αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Διαπραγματεύσεις με Θεσμούς

H κυβέρνηση έχει μπροστά της τα 3 εναπομείναντα προαπαιτούμενα ώστε στο Eurogroup  της 10ης Οκτωβρίου να παρθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ. Με την εκταμίευση αυτών των χρημάτων θα ξεκινήσει και η δεύτερη αξιολόγηση για την οποία η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα κλείσει μέσα στον Νοέμβριο.

 

Στο ΔΝΤ το ελληνικό ζήτημα

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου αρχίζει στην Ουάσιγκτον η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ  και θα διαρκέσει έως τις 9 του μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίες της Huffington Post πιθανόν να συγκληθεί και το περιβόητο «Washington Group» για να εξεταστεί το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος.

Η «Ομάδα της Ουάσιγκτον» είναι μια κλειστή σε σύνθεση ομάδα στην οποία μετέχουν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πόουλ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Μάριο Ντράγκι με τον Μπενουά Κερέ από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί με τον Μάρκο Μπούτι από την πλευρά της Κομισιόν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Τόμας Βίζερ, από τη πλευρά του Eurogroup, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας, και της Ιταλίας. Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φρ. Κουτεντάκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Στ. Παπαδόπουλος, που διαχειρίζεται το κρίσιμο ζήτημα του χρέους

 

Deutsche Bank

Διευθυντικά στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να διαπραγματευθούν μια διευθέτηση όσον αφορά το πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της επιβλήθηκε διότι πωλούσε με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το πρόστιμο, που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, κατακρήμνισε τις μετοχές του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας. Την Παρασκευή, οι μετοχές της τράπεζας ανέκαμψαν εν μέρει, έπειτα από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά σε έναν συμβιβασμό και την καταβολή 5,4 δισεκ. δολαρίων. Η FAZ δεν απέδωσε την πληροφορία σε κάποια πηγή.

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΗΜΑ.gr, Capital.gr)