• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

 

 

 

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και φυσικά της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup που λαμβάνει χώρα σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται στην ατζέντα που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Eurogroup, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που είχαν συμφωνηθεί στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η επιτυχής ολοκλήρωση των εν λόγω προαπαιτούμενων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των €2,8 δισ. που απομένουν από το σύνολο των €10,3 δισ. (€7,5 δισ. εκταμιεύθηκαν τον Ιούνιο). Τα προαπαιτούμενα που απομένουν σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, την ίδρυση της υπηρεσίας εσόδων και τα μέτρα που αφορούν τη διοίκηση των τραπεζών.

 

Βουλή

 

Στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, που αρχίζει σήμερα το μεσημέρι, για τη διαφθορά και τη διαπλοκή επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον, με την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναμένεται έντονη.

Η συζήτηση που πραγματοποιείται  μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός αποδεχόμενος την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεξάγεται σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που έχει διαμορφωθεί όλες τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Δικαιοσύνη.

 

 

Σχετικά με το χρέος

Η 7η Δεκεμβρίου, όταν θα συνέλθει το τελευταίο Eurogroup του έτους, είναι μια πιθανή ημερομηνία, κατά την οποία οι δύο διαδικασίες, η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, μπορούν να συζητηθούν μαζί, και να υπάρξουν και αποφάσεις. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον, μετά από τις διήμερες επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Ταμείου ανέφερε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν αλλάζουν και οι δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ένα «ισχυρό πρόγραμμα» και η βιωσιμότητα του χρέους.

Στο μεταξύ χθες υπήρξε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος του Reuters σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ έχει ήδη αποφασίσει να μη μετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα  και να κρατήσει απλώς ένα συμβουλευτικό ρόλο. Οι πηγές του ΔΝΤ υπογράμμισαν, επίσης ότι και κατά την ενημέρωση του Πολ Τόμσεν την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ είχε υπαινιχθεί ότι στην Ελλάδα, το ΔΝΤ έχει «εμπλακεί πλήρως». «Αυτό που έχουμε πει σε όλους τους τόνους είναι ότι είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, όχι μόνο με συμβουλές πολιτικής, αλλά και με χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση πως το πρόγραμμα θα στηρίζεται σε δύο πόδια, ήτοι σε μεταρρυθμίσεις και σε βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου τα νούμερα να βγαίνουν»

Δεύτερη αξιολόγηση

Σε μια εβδομάδα ακριβώς , την ερχόμενη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου , αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής τα μέτρα που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Ψήφιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2017-2020. Για να καταρτιστεί θα πρέπει να συμφωνηθούν ο τρόπος χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.

2. Παρουσίαση μεσοπρόθεσμων δράσεων για τη συμμόρφωση του Δημοσίου στην έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών.

3. Τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια σχετικά με την εξειδίκευση για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις.

4. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ.

5. Ολοκλήρωση σχεδίου για τη διά βίου μάθηση και εκπαίδευση, με συγκεκριμένους στόχους για το 2017 και το 2018.

6. Απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

7. Υιοθέτηση νομοθεσίας σχετικά με τις αδειοδοτήσεις.

8. Εφαρμογή της υπηρεσίας «μιας στάσης» για τις επιχειρήσεις.

9. Εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων που αφορούν ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, αδειοδοτήσεις, γραφειοκρατία, και προετοιμασία απολογισμού επιπτώσεων.

10. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας (φυσικό αέριο), βελτιώνοντας την πρόσβαση σε πολλούς προμηθευτές με στόχο την αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας.

11. Προετοιμασία των εσωτερικών κανονισμών (και της απαραίτητης νομοθεσίας) από τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων για να διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία της.

12. Δευτερογενής νομοθεσία σχετικά με το πλαίσιο αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα.

13. Ολοκλήρωση των αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια.

14. Νομοθέτηση μόνιμου πλαισίου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

15. Αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

16. Τροποποίηση και ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

17. Υιοθέτηση μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων προς τη νέα αρχή δημοσίων εσόδων, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά.

18. Αναδιοργάνωση των τελωνείων.

19. Τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα.

20. Η ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε., το καθεστώς ομαδικών απολύσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.

21. Προετοιμασία 3ετούς σχεδίου δράσης για την Παιδεία.

22. Εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του «χάρτη» των υποθηκοφυλακείων.

23. Προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

24. Οριστικοποίηση του ενιαίου τρόπου τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

25. Ψήφιση του νόμου για τη διαχείριση των εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics).

26. Νομοθέτηση νέου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

27. Η υιοθέτηση σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

28. Αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και όσα αποφασίσει ότι δεν θα τα αξιοποιήσει θα πρέπει να τα μεταφέρει στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

29. Η συμφωνία με τους θεσμούς για τη διαδικασία καθορισμού των εναπομεινασών ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας που θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο.

30. Ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

31. Ολοκλήρωση της επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου.

32. Η σύγκληση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου.

33. Η συμφωνία για τη διαδικασία καθορισμού των ΔΕΚΟ και της ακίνητης περιουσίας που δεν θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο

Ναυτιλιακά

Την Τρίτη θα βρεθούν στην Αθήνα  εκπρόσωποι της διεθνούς αγοράς  ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του 18ου Marine Money.

 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου στην Αθήνα

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργανώνει η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων και Αιχμαλώτων από την τουρκική εισβολή του 1974.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

(πηγές: Καθημερινή της Κυριακής, CNN Greece, ΑΠΕ-ΜΠΕ)