• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

 

 

 

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών.Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επανέλθουν μετά από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου. Στο τέλος Νοεμβρίου θα συνέλθει το EuroWorking Group και η κυβέρνηση επιζητεί να έχουν κλείσει έως τότε όλα τα θέματα της β’ αξιολόγησης, ώστε μετά από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ορίζοντας για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συζήτησης είναι τα Χριστούγεννα.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα βρεθούν σήμερα Δευτέρα  στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10.00 και από ελληνικής πλευρά θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Μέχρι τέλους της βδομάδας αναμένονται οι αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών. Αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και των θεσμών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ, το οποίο επικαλέστηκε η ΕΡΤ, έγινε συζήτηση και για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2016 παρατηρήθηκε ανάσχεση στην ανοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι συζητήσεις για τα εργασιακά θα  συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο την Τρίτη, ενώ ο υπουργός Εργασίας  Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών δύο φορές την Πέμπτη. Στις χθεσινές συναντήσεις υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και των δανειστών για τα εργασιακά. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή η πρώτη συνάντηση ήταν διερευνητική και δεν κατέληξε κάπου, ενώ η άλλη πλευρά εξέφρασε τις γνωστές απόψεις της, τονίζοντας πως «η ακραία πλευρά εξέφρασε ακραίες θέσεις». Σύγκλιση υπήρξε μόνο στη γενική αρχή ότι για κάποια θέματα θα πρέπει να γίνουν σεβαστές δικαστικές αποφάσεις που είτε έχουν εκδοθεί (όπως για τη διαιτησία εργατικών διαφορών) είτε αναμένεται να εκδοθούν (όπως για τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις).

 

Οι χθεσινές συζητήσεις με τους θεσμούς

Ζητήματα που αφορούν το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες, την αύξηση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων, το σχέδιο δράσης και το ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συζητήθηκαν στην προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ειδικότερα , σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στη συνάντηση εξετάστηκαν: Η πρόοδος στην πορεία της σύστασης και προαπαιτούμενες δράσεις της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.  Οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το σχέδιο δράσης και τα επόμενα βήματα. Οι τρόποι βελτίωσης εισπραξιμότητας των φόρων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων με τους θεσμούς στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες τον οποίο επιδιώκει η ελληνική πλευρά ως κίνητρο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και τα άλλα κίνητρα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των συναλλαγών με κάρτες. Επί της αρχής συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών». Την Τετάρτη το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα συνεχίσουν τη συζήτηση γι αυτό το θέμα. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας επιχειρήσεων για να ενταχθούν στο μηχανισμό και η χρονική ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι θέματα υπό συζήτηση με τους θεσμούς όπως ανέφερε μετά την συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας ενώ σημείωσε ότι επί της αρχής, υπάρχει συμφωνία για εξαίρεση από το νέο πλαίσιο όλων των φόρων υπέρ τρίτων ενώ αν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.

 

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα

Στην Αθήνα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του μετά την Τουρκία και πριν την Κύπρο, θα βρίσκεται την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.
Ο κ. Ερό θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και συναντήσεις με εκπροσώπους των γαλλικών εταιριών στην Ελλάδα για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών καθώς η Γαλλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα μας.
Μεταναστευτικό, Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα αναμένεται ότι θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών του.
Μία μέρα πριν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Τουρκία όπου, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, θα προεδρεύσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη δεύτερη συνάντηση συνεργασίας του «Γαλλο-Τουρκικού Στρατηγικού Πλαισίου», διμερούς οργάνου που ξεκίνησε στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ τον Ιανουάριο του 2014 στην Τουρκία.

ΑΔΜΗΕ- ΔΕΗ

Σήμερα  Δευτέρα θα βρεθεί  στην Αθήνα ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας CMEC Ζhang Chun επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας για συζητήσεις με την διοίκηση της ΔΕΗ και υπογραφή συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Η επεξεργασία του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας έχει ολοκληρωθεί μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και την πορεία του «Project Μελίτη» που σχετίζεται με την από κοινού κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα.

«Η διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή για το 24% του ΑΔΜΗΕ εξελίσσεται κανονικά με την εξέταση των δικαιολογητικών και των στοιχείων των δύο υποψηφίων που κατέθεσαν προσφορά» σύμφωνα με ενημέρωση της ΔΕΗ.
Οι δύο υποψήφιοι είναι η κινεζική State Grig και η ιταλική TERNA, από κοινού με το επενδυτικό fund F2I.

(πηγές: ΕΡΤ, TO BHMA.gr, AΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος, Καθημερινή της Κυριακής)