• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που άρχισε

Ο ΟΟΣΑ ολοκλήρωσε και θα παραδώσει στην ελληνική κυβέρνηση σήμερα  Δευτέρα, σε ειδική τελετή, την έκθεση του έργου «Εντοπισμός και Άρση Κανονιστικών Εμποδίων στον Ανταγωνισμό στην Ελληνική Οικονομία».

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ κυβερνητικά στελέχη το 10% των συστάσεων του ΟΟΣΑ προς την ελληνική κυβέρνηση αφορά σε απαρχαιωμένες διατάξεις που δεν ισχύουν πλέον και προκαλούν νομική αβεβαιότητα. Οι διατάξεις αυτές πλέον καταργούνται, όπως σημείωσαν, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου και διευκολύνοντας την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ όπως υπογράμμισαν τα ίδια στελέχη, ήδη η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει περίπου το ένα τρίτο των νέων συστάσεων του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση περιλαμβάνει την ανάλυση των πέντε τομέων που κάλυψε το έργο (ηλεκτρονικό εμπόριο, κατασκευές, μεταποίηση χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, μέσα μαζικής ενημέρωσης και χονδρεμπόριο) και τις σχετικές συστάσεις του οργανισμού για τη βελτίωση του ανταγωνισμού σε αυτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η προσαρμογή αφορά:
Πέντε μέτρα υπέρ του καταναλωτή καθώς και πέντε μέτρα υπέρ παραγωγών- επενδυτών

 

Παραλαμβάνουν οι νέοι υπουργοί

Γίνεται σήμερα το μεσημέρι η παράδοση – παραλαβή των παλιών στους νέους υπουργούς της κυβέρνησης , στο πλαίσιο εφαρμογής των κατευθύνσεων που ‘έδωσε χθες ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Μεταφέρθηκε από την Δευτέρα την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 3 μετά το μεσημέρι.

Ο επίσημος λόγος που επικαλέστηκε  ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είναι ότι μετά τον ανασχηματισμό μέλη της Διάσκεψης, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Κώστας Γαβρόγλου, έγιναν υπουργοί, οπότε θα πρέπει πρώτα να εκλεγεί νέος πρόεδρος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για να μπορέσει να είναι πλήρης η σύνθεση.

Εκτιμάται, όμως, ότι ο λόγος της απόφασης του κ. Βούτση είναι να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ.

Eurogroup για δεύτερη αξιολόγηση

Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα βρεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 16:00.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν έναν απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Παράλληλα, το Eurogroup θα ενημερωθεί από την Κομισιόν για την τεχνική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε βασικούς τομείς της τεχνικής υποστήριξης από το 2015, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Εκτός της Ελλάδας, στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται επίσης η Κύπρος, η Ισπανία, καθώς και η πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Παράλληλα, θα διεξαχθεί συζήτηση για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης.

 

Τέλη αυτοκινήτων

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκεται η τελική πρόταση για τα νέα τέλη κυκλοφορίας και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να σταλούν με ηλεκτρονικό τρόπο σε περίπου 6.500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μέσω του TAXIS.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος, όσοι διαθέτουν ΙΧ αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα κάτω από 1928 κυβικά εκατοστά δεν θα δουν καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι, ανεξάρτητα το πότε κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το όχημά τους.

Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο για όσους έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο άνω των 1928 κυβικών εκατοστών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, σημαντική μείωση θα έχουν όσα ΙΧ έχουν κυκλοφορήσει πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1999, μικρότερη μείωση εκείνα που κυκλοφόρησαν από 1η Ιανουαρίου 2000 έως την 31η Δεκεμβρίου 2005, ενώ για εκείνα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 θα υπάρξουν αυξήσεις.