Η εβδομάδα λίγο πριν τις γιορτές έχει λιγότερες ειδήσεις. Οι θεσμοί έφυγαν αλλά κάποιες συνομιλίες θα συνεχιστούν εκ του μακρόθεν. Ας σημειώσουμε το πιο σημαντικό στοιχείο του τέλους της εβδομάδας που πέρασε , την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, η οποία για άλλη μια φορά δημιούργησε αίσθηση. Κυριάρχησε η προειδοποίηση ότι η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι ο σημαντικότερος άμεσος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία. Επεσήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις από τη δημοσιονομική χαλάρωση. Κάλεσε την Αθήνα και τους θεσμούς να επιδείξουν ρεαλισμό και ευελιξία ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα καταγράψει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 0,1%, ενώ το 2017 θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,5% και στα έτη 2018 και 2019 με ρυθμό 3%. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «προκειμένου να μη χαθεί η θετική δυναμική που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος προτρέπει τόσο τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξουν ρεαλισμό και ευελιξία, να θέσουν στο περιθώριο ζητήματα που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του προγράμματος και να τα επανεκτιμήσουν αφού οι διαφορές έχουν εξομαλυνθεί, με τελικό στόχο να μην παρεκκλίνουν από τα συμφωνηθέντα». Κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει «προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και στην επιτάχυνση στον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί». Κάτι που θα διευκολύνει και «τη λήψη αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
Οι επτά προϋποθέσεις για την ανάκαμψη
Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Γιάννη Στουρνάρα υπάρχουν επτά προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.
1. Επίδειξη ρεαλισμού και ευελιξίας τόσο από τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και από την ελληνική πλευρά για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
2. Επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
3. Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
4. Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων, προτείνοντας τη μείωσή τους στο 2% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
5. Αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
6. Αντιμετώπιση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας.
7. Χαλάρωση και τελικά άρση των περιορισμών που απομένουν στην κίνηση κεφαλαίων.
Βουλή
Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία υλοποιείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Με αυτήν αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.
Τα εργασιακά
Την προσεχή Τετάρτη προβλέπεται να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – “θεσμών” σε σχέση με το νέο Εργασιακό. Και αυτό γιατί αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάνει αποδεχτή την εισήγηση του Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό-κοινοτικό δίκαιο η προέγκριση των ομαδικών απολύσεων από το κράτος (συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα του υπ. Εργασίας, σύμφωνα με το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο), τότε φαίνεται και τυπικά να ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κρατικής προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις. Και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί ότι όχι μόνο θα σεβαστεί την ετυμηγορία του Ευρω-δικαστηρίου, αλλά και θα τη χρησιμοποιήσει ως “πιλότο” για την αλλαγή συνολικά του πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις.
Υπερταμείο Συνεπενδύσεων
Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ιδρύει το νέο «Υπερταμείο Συνεπενδύσεων» το οποίο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια για την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο EIF, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.
Το Ταμείο εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων και όχι μέσω παροχής δανείων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά.
Η χρηματοδότηση αυτή θα πραγματοποιείται μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, τα οποία θα προκύπτουν από διαγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Συμμετοχών θα επενδύει σε τρεις βασικούς τομείς:
- στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας,
- στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και
- στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.
Το Ταμείο απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροδιατροφή, το περιβάλλον, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, τη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, τα υλικά και τις κατασκευές.
Η εκδήλωση παρουσίασης και υπογραφής της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Ταμείου Συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ και της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου.
(πηγές: Capital.gr, Καθημερινή, BHMA. Gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)