• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών οργανώνει την Πέμπτη το μεσημέρι στις 27 Απριλίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής μεγάλη εκδήλωση για να εορτάσει τα 60 χρόνια του Ελεγκτικού Θεσμού. Παράλληλα θα εορτάσει τα 6 χρόνια της κυκλοφορίας του περιοδικού Accountancygreece. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν η γενική συνέλευση του ΣΟΕΛ και οι απονομές   Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών

 

H αξιολόγηση

 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αισιοδοξεί ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει σε έναν δρόμο που προοιωνίζει αίσιο τέλος.  Το κουαρτέτο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επιστρέφει στην Αθήνα μάλλον την Τρίτη με την θέληση και από τις δύο πλευρές να κλείσει γρήγορα  η τεχνική συμφωνία (SLA). Παραμένουν βεβαίως οι  ανησυχίες για το πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν οι συζητήσεις για το χρέος, δεδομένου ότι και στην Ουάσιγκτον φάνηκε ότι η διαφορά που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία παραμένει σημαντική. Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία ότι όσο θα προχωρά η συζήτηση, τόσο θα αμβλύνονται οι διαφορές.

Η κυβέρνηση, όπως δημοσίευσε το Euro2day.gr  αναμένει τις επόμενες ώρες τα κείμενα των μνημονίων, τόσο από την πλευρά της ΕΕ, όσο και του ΔΝΤ (MFEP) ενώ οι θεσμοί αναμένεται να ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους με το κυβερνητικό επιτελείο ως την πρωτομαγιά.

Ο οδικός χάρτης που έχει σχεδιάσει η Αθήνα προβλέπει την γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων και αμέσως μετά την προώθηση των μέτρων για ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει χρόνος να συνταχθεί η έκθεση από την πλευρά των δανειστών (compliance report) και να επικυρωθεί το SLA από το Eurogroup.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού

 

Με κεντρική προτεραιότητα την ανάπτυξη, την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ηγηθεί προσωπικά στην προσπάθεια για την επιτάχυνση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Μέσα σε  αυτήν την εβδομάδα, θα ξεκινήσει επισκέψεις και συνεδριάσεις σε όλα τα υπουργεία, όπου θα γίνει παρουσίαση του σχεδιασμού αλλά και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Με δεδομένο ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία της αξιολόγησης, στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η στροφή προς την παραγωγική ανασυγκρότηση. «Στόχος οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ώστε οι στόχοι να επιτυγχάνονται με μικρότερες επιβαρύνσεις για τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα».

Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχωρούν σε συγκεκριμένα βήματα:

– σύσκεψη με τους περιφερειάρχες
– σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς
-Διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων με αποκλειστικό θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τις ανάγκες και τα πλεονεκτήματα κάθε συγκεκριμένης περιοχής
-Διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου στο τέλος του 2017 για εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης