Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, προβληματισμός για τα κόκκινα δάνεια και ο Κύπριος Πρόεδρος στην Αθήνα. Αυτά κι άλλα στην εβδομάδα που μόλις άρχισε.
Στη Βουλή κατατίθεται – σύμφωνα με την Καθημερινή – το πολυνομοσχέδιο, καθώς όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να μην περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις κατά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, αλλά τα ίδια στελέχη διαβεβαιώνουν πως οι διατάξεις που θα πρέπει να περάσουν θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο ως εμπρόθεσμες τροπολογίες κατά τη διάρκεια της συζήτησής του.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πολυνομοσχέδιο έρχεται για να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της δεύτερης μικρής δόσης του καλοκαιριού ύψους 1 δις ευρώ. Παράδειγμα διατάξεων που πιθανότατα να μην είναι στο αρχικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου και να ενταχθούν αργότερα είναι η κατάργηση κάποιων φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία. Πάντως, θα προχωρήσει η ένταξη στο ΕΤΕΑ του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ταμείου των σωμάτων ασφαλείας και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού.
Επίσης, ένα από τα προαπαιτούμενα που δεν θα ψηφιστούν τώρα είναι οι αλλαγές στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια της Βουλής και όχι από κάποιο θερινό της τμήμα. Για αυτό και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταθέσει μεν τώρα τις σχετικές ρυθμίσεις αλλά αυτές να ψηφιστούν τον Οκτώβριο. Απλώς η κατάθεση από τώρα των διατάξεων θα στείλει το μήνυμα στην τρόικα ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στις συμφωνημένες αλλαγές.
Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει κι άλλες διατάξεις που θα αφορούν σε μέτρα τα οποία εμπεριέχονται στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του καλοκαιριού. Κίνηση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο που έχει θέσει ο κ. Χαρδούβελης για επίσπευση της υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου, ώστε η κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ετσι, μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:
– Η αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες».
– Η σύσταση 400 οργανικών θέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)
– Η επιχορήγηση δημόσιων φορέων (κυρίως νοσοκομείων) για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ώστε να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωσή τους.
– Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων συμβάσεων.
– Ο καθορισμός της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού.
### προβληματισμός για τα «κόκκινα δάνεια
Η προσπάθεια για την ανάκαμψη δεν έχει χρονικό ορίζοντα, αλλά απαιτεί συνέχεια και συνέπεια και κυρίως προσαρμογή στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής και αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, υπογράμμισε ότι το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με «ευκαιριακές προσεγγίσεις» και «προσωπικές ατζέντες στελεχών και συμβούλων», ενώ χαρακτηρίζει «ερασιτεχνική» την άποψη ότι ένα τραπεζικό σύστημα που είχε συνηθίσει σε ποσοστά επισφαλειών της τάξης του 5%-7% μπορεί ως διά μαγείας να προσαρμοστεί στο σημερινό επίπεδο επισφαλειών.
Ο κ. Τουρκολιάς σημειώνει ακόμα ότι η διαχείριση των προβληματικών δανείων «απαιτεί πάνω από όλα τη διαμόρφωση ρεαλιστικής στρατηγικής», ενώ ο χρόνος επίτευξης συμφωνιών «πρέπει να είναι σύντομος και να μην ξεπερνά το τρίμηνο».
Λύση που θα επιτρέπει σε νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια να μείνουν στα σπίτια τους, πληρώνοντας ενοίκιο αντί δόσης, το οποίο, μάλιστα θα επιδοτείται εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
«Το κράτος πρέπει να δώσει κάτι για να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους» δηλώνει στα Νέα Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν, μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή αν παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένας είδος leasing, που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο μέλλον.
Παράλληλα το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης.
### Ο Κύπριος πρόεδρος στην Αθήνα
Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.
Όπως μετέδωσε το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, τον κ. Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σαμαράς και Αναστασιάδης θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Αύριο Τρίτη ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Βουλή των Ελλήνων.
### Πληρωμή φόρων με πιστωτικές
Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα να δεχθεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, οι Έλληνες καταφεύγουν στις εκδόσεις πιστωτικών καρτών, προκειμένου να αποπληρώσουν τους φόρους αξιοποιώντας τα προνόμια, τα οποία δίνουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr φέτος αναμένεται να πληρωθούν φόροι (εισοδήματος, ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας) ύψους 800 εκατ. ευρώμέσω πιστωτικών καρτών έναντι 500 εκατ. ευρώ το 2013.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι «το δίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος σημειώθηκε αύξηση αιτήσεων για έκδοση πιστωτικής κάρτας κατά 20% στο σύνολο της αγοράς» και προσθέτουν πως «η αιτιολογία για την έκδοση της κάρτας, από την πλευρά των πελατών, είναι για αποπληρωμή των χρεών προς την εφορία».
### Μίνι αλλαγή λόγω Αβραμόπουλου
Η Κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean- Claude Juncker, ότι προτείνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.
Τη θέση του κου Αβραμόπουλου στη Βουλή θα λάβει ο πρώτος επιλαχών Θάνος Πλεύρης. Όσον αφορά τις αποφάσεις για το νέο υπουργό Αμυνας, αυτές μάλλον μετατίθενται για αργότερα. Άλλωστε ο κος Αβραμόπουλος θα παραμείνει στο υπουργείο έως το φθινόπωρο οπότε θα αναλάβει η νέα Επιτροπή.