• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

 

Ο Γιούνκερ για ενίσχυση στην Αθήνα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι βασικές άξονες του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης στη μετά μνημονίου εποχή, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων.

 

###   O Γιούνκερ στην Αθήνα

 

Ισχυρό μήνυμα στήριξης στη χώρα και στην κυβέρνηση στέλνει με την επίσκεψή του σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο, στο οποίο θα παραβρεθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο νέος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στόχος του προέδρου της Κομισιόν είναι να καταστήσει σαφές πως θα εργαστεί για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Αυτό άλλωστε διεμήνυσε και με τη δήλωσή του, πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

«Προτεραιότητά μου, ως προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας» σημείωσε, σε μία από τις σπάνιες φορές που πρόεδρος της Κομισιόν προβαίνει σε δηλώσεις για ανεπίσημη επίσκεψή του σε χώρα-μέλος της ΕΕ.

 

###   Αισιοδοξία Χαρδούβελη

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι βασικές άξονες του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης στη μετά μνημονίου εποχή.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Χαρδούβελης κάνει ιδιαίτερη αναφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν, ενώ τονίζει το στόχο μείωσης της φορολογίας που μαζί με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης βρίσκονται στον πυρήνα του εθνικού σχεδίου για την τόνωση της ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να αντιληφθούμε ένα μέλλον διαφορετικό από το πρόσφατο παρελθόν μας χωρίς τον παραμορφωτικό φακό ιδεοληψιών του παρελθόντος. Να αντιληφθούμε ότι το μέλλον δεν είναι η γραμμική συνέχεια του πρόσφατου παρελθόντος».

###   Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Απαλλαγές, εκπτώσεις για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών και αύξηση του αριθμού των δόσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις δικαιούχων ήρθε «φουσκωμένος». Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται εντός των ημερών.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους της Δευτέρας, σχεδιάζεται:

  • Μείωση του φόρου κατά 50% για ιδιοκτήτες με εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150τμ και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές στις ΔΟΥ.
  • Πλήρης απαλλαγή για άνεργους και τρίτεκνους-πολύτεκνους σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους από κάθε πηγή δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί. Θα ισχύον οι ίδιες προϋποθέσεις για επιφάνεια και οφειλές σε ΔΟΥ.
  • Αύξηση των δόσεων από πέντε σε επτά, μέχρι δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

 

###   Εξαίρεση από ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

Θετικά εκτιμά η ΕΣΕΕ το μέτρο της εξαίρεσης από τον ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων και εργαζομένων με μπλοκάκια, ωστόσο το όριο τζίρου των 10.000 ευρώ είναι «πολύ μικρό» σε σύγκριση με άλλες χώρες, καθώς ο μέσος όρος του τζίρου απαλλαγής στην ΕΕ-28 είναι 28.000 ευρώ.

Στις περισσότερες χώρες-μέλη, σημειώνει με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, το όριο κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 50.000 ευρώ, ενώ σε Γαλλία και Βρετανία η εξαίρεση φθάνει αντίστοιχα τα 90.000 και 95.000 ευρώ.

«Είναι εμφανές ότι το συγκεκριμένο μέτρο, περισσότερο διευκολύνει τη γραφειοκρατία της διαδικασίας περιοδικών δηλώσεων και ελέγχων, ενώ λιγότερο λειτουργεί ως ελάφρυνση φόρου και τιμών, αφού αντίστοιχα ο ΦΠΑ των αγορών και των δαπανών δεν θα εκπίπτει.

»Το νέο μέτρο που θα ισχύσει από 1/1/15, εφόσον δίνει τη δυνατότητα επιλογής προαιρετικής εξαίρεσης για κάθε φορολογικό έτος, προτείνεται να επεκταθεί τουλάχιστον στο όριο των 20.000 ευρώ, ώστε να συμπεριλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι συγκέντρωσης της “μικρής λιανικής” της ελληνικής αγοράς. Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου είναι θετική, αλλά όχι αρκετή…» κατέληξε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.