Στον απόηχο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η εβδομάδα αρχίζει με νομοθετική ρύθμιση για τις φοροελαφρύνσεις και ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ. Εξαγγελίες είχαμε και από τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα.
Οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ αναμένονται μέσα στη βδομάδα να έρθουν προς ψήφιση στη. Αυτές θα προβλέπουν εκπτώσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα οικόπεδα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, όπου επιβλήθηκαν και οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Με απλοποιημένες διαδικασίες θα μειωθεί ο φόρος σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα, είναι τρίτεκνοι ή άτομα μα αναπηρία αν δεν τους πιάνουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος Ε. Βενιζέλος, στις ομιλίες τους στη ΔΕΘ έδωσαν έμφαση στη σταδιακή ανασύνταξη της οικονομίας και στις φοροελαφρύνσεις. Αναφέρθηκαν στην ανάγκη να αποφευχθούν οι εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος που μίλησε χθες στη ΔΕΘ περιέγραψε τους βασικούς στόχους μιλώντας για: 1. Απαλλαγή από μνημόνιο, 2. Επιστροφή σε ευρωπαϊκή κανονικότητα, 3. Εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης, 4. Χωρίς νέα μέτρα λιτότητας
5. Δικές μας εθνικές πολιτικές
Γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
Ενδιαφέρουσες ομιλίες έγιναν το Σάββατο στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νικόλαος Δένδιας προανήγγειλε πιθανές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιδότηση των επιτοκίων χρηματοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων, ενδεχομένως και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Ανακοίνωσε επίσης την ολοκλήρωση -από το Οκτώβριο- του νέου πτωχευτικού δικαίου, που θα δίνει στους επιχειρηματίες «όχι απλά δεύτερη, αλλά και τρίτη και τέταρτη ευκαιρία». Όπως είπε, η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων για αυτόν τον σκοπό προκάλεσε την αντίδραση του Επιτρόπου Χαν, αφού θεωρείται ότι είναι αντίθετη με τους κοινοτικούς κανονισμούς. «Νομίζουμε όμως ότι πλέον έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία ώστε να γίνει κατανοητό στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία το αυτονόητο: δεν μπορούμε να αφήσουμε να κλείσουν 60.000 επιχειρήσεις, που δεν ευθύνονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τα υψηλά επιτόκια και να χρησιμοποιήσουμε μετά τα κεφάλαια επανεκκίνησης του ΕΣΠΑ για να δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας χρήματα, των δικών μας διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να παραμείνουν στην αγορά και να επιβιώσουν. Θα είναι μια προσπάθεια δύσκολη γιατί είναι περίεργο πόσο αγκυλωμένη είναι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, αλλά είναι μια προσπάθεια στην οποία έχουμε ισχυρότατους συμμάχους και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» επισήμανε.
Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισήμανε ότι 100.000 επιχειρήσεις με έναν έως εννέα εργαζομένους, υπολογίζεται ότι έχουν πρόβλημα με «κόκκινα» δάνεια, ύψους 4,5 δισ.«Πρώτη μας προσέγγιση είναι (οι επιχειρήσεις αυτές), να μείνουν στην αγορά εφόσον είναι βιώσιμες, γιατί απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, παράγουν λίγο λιγότερο από 7% ΑΕΠ και αντιστοιχούν σε λίγο λιγότερο από το 5% εξαγωγών. Προσπαθούμε πάντα να βοηθήσουμε τον έντιμο επιχειρηματία. Δεν νοείται όμως φτωχή επιχείρηση και ζάμπλουτος επιχειρηματίας. Από εκεί και πέρα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δίνουμε ένα πλαίσιο με τον οποίο η επιχείρηση θα μπορεί να συνεννοηθεί με το τραπεζικό σύστημα και να απαλλαγεί από ένα μέρος του δανεισμού της, υπό την προϋπόθεση ότι είναι βιώσιμος» σημείωσε.
Για τα νέα δάνεια επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τη ρευστότητα, μέσω -μεταξύ άλλων- των νέων εργαλείων που εισάγει το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο (Ιnstitute for Growth), για το οποίο πέραν των κονδυλίων που θα διατεθούν, π.χ. από τη γερμανική και τη γαλλική πλευρά, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννοήσεις και με ιδιώτες επενδυτές. «Σκοπός είναι τα χρήματα να δοθούν με ένα ελάχιστο χαμηλό επιτόκιο στην αγορά, μοχλευόμενα με ισόποσο ποσό από το τραπεζικό σύστημα. Το μέσο επιτόκιο θα είναι το ήμισυ του τρέχοντος επιτοκίου, που υπάρχει σήμερα στην αγορά». Κατά τον ίδιο, «το πακέτο των χρηματοδοτικών εργαλείων θα είναι διαθέσιμο εντός των επόμενων εβδομάδων».
Κ.Μίχαλος
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κώστας Μίχαλος σημείωσε ότι «οι επιχειρηματίες θέλουν σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, χωρίς παραλογισμούς και φορολογικούς συντελεστές που φτάνουν στην πράξη το 50%».
Παράλληλα, για μια ακόμη φορά, χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ δημευτικό φόρο και ζήτησε να μπει ένα τέλος στις πολιτικές σκληρής λιτότητας που -όπως είπε- δεν οδηγούν πουθενά. «Η Ευρώπη πρέπει να πρωτοστατήσει στην εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής. Οι γερμανικές εμμονές δεν ωφελούν» τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμα, ότι ελάχιστοι είναι ίσως αυτοί που θα μπορούσαν να διαφωνήσουν με τους μακροπρόθεσμους στόχους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. «Ωστόσο, σήμερα ζούμε σε εποχή υψηλών ταχυτήτων, που κάθε χαμένο δευτερόλεπτο μας φέρνει χρόνια πίσω και κάθε λανθασμένη απόφαση στοιχίζει ακριβά στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, να πετύχουμε τους στόχους μας, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εχθρικές πολιτικές από μέρους της πολιτείας», υποστήριξε.
Δ.Μπακατσέλος
Την ανάγκη να γίνει και πάλι η χώρα ελκυστική για παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος. Υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και της καθιέρωσης ενός σταθερoύ και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ έκανε λόγο για «ένα θετικό βήμα», πλην όμως έθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης δυο ερωτήματα: «Με τι κόστος επετεύχθη το πρωτογενές πλεόνασμα; Και πόσο διατηρήσιμο είναι ένα τέτοιο πλεόνασμα όταν προέρχεται από υπερφορολόγηση σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και τη συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού;».Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο «οι επενδυτές σίγουρα δεν είναι αφελείς». Όπως είπε, οι επενδυτές «γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους απαιτεί την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Όσο αυτή δεν έρχεται, ο αγώνας δεν μπορεί παρά να είναι μάταιος. Απλά τρώμε τις σάρκες μας για να επιβιώσουμε».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε στο λεγόμενο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά πάνω από 26 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη επταετία και το χαρακτήρισε «μοναδική ευκαιρία για να ανακτήσουμε μέρος του χαμένου εδάφους».