• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που άρχισε

Το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, τα σχέδια της κυβέρνηση για την ύπαρξη τριών μόνον ταμείων για όλους και τα νέα από το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων κυριαρχούν την εβδομάδα που άρχισε.

 

###   Βουλή

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων, όπως τη μείωση των προστίμων, τον συμψηφισμό χρεών με το δημόσιο, την αύξηση του ακατάσχετου για μισθούς και συντάξεις, διορθώσεις που προβλέπουν κατάργηση της παρακράτησης 20% στα royalties, αλλά και αλλαγές στις έμεσες τεχνικές ελέγχου προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι έλεγχοι των εμβασμάτων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας της πολιτικής η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη Σαμαρά – Βενιζέλου προωθεί νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων στο μισό από αυτό που τους χορηγείται σήμερα, αλλά και διατάξεις μέσω των οποίων θα ενισχύεται η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. Έτσι, τα κόμματα, είναι πολύ πιθανό από φέτος να λαμβάνουν συνολικά από τα κρατικά ταμεία 10 εκατ. ευρώ, αντί 20 εκατ. ευρώ που έλαβαν το 2013.

 

###   Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Την Τετάρτη θα κριθεί η βελτιωμένη οικονομική προσφορά της Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Το προσφερόμενο ποσό, δεν έγινε επίσημα γνωστό, αλλά δεν ικανοποίησε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ζήτησε νέα προσφορά.

Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε η υπ’αριθμ. 1204/2014 απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σωτηρία Ντούνη, η οποία ανέτρεψε αντίθετη απόφαση του Ζ’ κλιμακίου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου και έτσι επέτρεψε την υπογραφή της σύμβασης πώλησης και μίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι του ποσού των 261,31 εκατ. ευρώ. Το Ζ’ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είχε διαπιστώσει πλημμέλειες στη σχετική σύμβαση πώλησης των 28 ακινήτων και μπλοκάρισε την πώληση. Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της απόφασης του κλιμακίου και η υπόθεση οδηγήθηκε για νέα κρίση στο 6ο Τμήμα του ΕΣ. Η επίμαχη συμφωνία ύψους 261,31 εκατ. ευρώ, αφορά την πώληση και λειτουργική μίσθωση (sale-and-lease-back) για 20 χρόνια, 28 ακινήτων του Δημοσίου (κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας.
Πλειοδότριες του διαγωνισμού έχουν ανακηρυχθεί η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

###   Τρία Ταμεία για όλους τους ασφαλισμένους

 

Αλλάζει πλήρως ο ασφαλιστικός «χάρτης» με τη δημιουργία τριών μόλις Ταμείων, που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής. Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης. Τα τρία ταμεία -για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες- θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.

Η  διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση τα τρία ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Για τον σχεδιασμό των αλλαγών θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή (με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων), ενώ θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες και θα μελετηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα των ενοποιήσεων των ταμείων συζητήθηκε και στις πρόσφατες επαφές με την τρόικα.

###   Πανόραμα Επιχειρηματικότητας

Για τέταρτη χρονιά από 28 Μαρτίου έως 30 Μαρτίου θα γίνει το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 3.000 επισκέπτες που θα γνωρίζουν και θα ακούσουν 160 εισηγητές σε 37 πάνελ. Το Πανόραμα περιλαμβάνει workshops και «συζητήσεις χωρίς ατζέντα» που απευθύνονται κυρίως σε νέους ανθρώπους.

###   Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

«Δεν είμαστε πανάκεια για την Ελλάδα ή την Ευρώπη, αλλά παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να τονωθεί η οικονομία». Με αυτά τα λόγια συνοψίζει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ο αντιπρόεδρός της και αρμόδιος για θέματα που αφορούν τη χώρα μας Μιχάι Τανασέσκου μιλώντας στην «Οικονομία» (Έθνος της Κυριακής). Ταυτόχρονα βλέπει την ΕΤΕπ ως έναν από τους «παίκτες» που εμμέσως υλοποιούν ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, ενώ πέρα από τη δέσμευση της Τράπεζας στη χώρα μας, που αποδεικνύεται από τη διάθεση σημαντικών κεφαλαίων για επενδύσεις, τονίζει ότι είναι έτοιμοι να αυξήσουν σημαντικά τους διαθέσιμους πόρους εφόσον κατατεθούν «δυνατές» προτάσεις προς χρηματοδότηση. Ο «κουμπαράς» για την Ελλάδα διαθέτει 2 δισ.

 

###   Συνέντευξη Προβόπουλου

Οι εγχώριες τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη δηλώνει ο κ. Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει πως τα stress tests των τραπεζών έγιναν με αυστηρά κριτήρια, ενώ υπογραμμίζει πως «ξένοι επενδυτές είναι σήμερα έτοιμοι να τοποθετήσουν σε ελληνικές τράπεζες περί τα 6 δισ. ευρώ. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο για την ποιότητα του stress test, αλλά και για την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την αξιοπιστία του stres test και τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητούσε οι κεφαλαιακές ανάγκες να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει ότι λογικό είναι να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ενώ σημειώνει  ότι ποτέ το ΔΝΤ δεν παρουσίασε κάποια δική του ανάλυση που να υποστηρίζει τέτοιους μεγάλους αριθμούς.

Ερωτηθείς για το αν ενημέρωσε έγκαιρα την ηγεσία της χώρας για το τσουνάμι που ερχόταν το 2008 υποστηρίζει πως «όταν ανέλαβα διοικητής από την πρώτη κιόλας έκθεση που υπέγραψα στα τέλη του 2008προειδοποίησα για τον κίνδυνο των δίδυμων ελλειμμάτων. Μετέφερα τις ανησυχίες στην κυβέρνηση Καραμανλή. Στις αρχές του 2009 δημιουργήθηκε ένα συμβούλιο για την παρακολούθηση της οικονομίας. Στην πρώτη συνέντευξη του οργάνου αυτού εξήγησα ότι η κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα. Από το καλοκαίρι είχα επίσης ενημερώσει στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ».