Χθες Κυριακή, 9/2, στον τύπο εμφανίστηκαν δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Ζαν-Κλοντ Τρισέ με θέμα το μέλλον του ελληνικού χρέους.
### Παρεμβάσεις για το χρέος.
Επιμήκυνση ως και 50 χρόνια στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μείωση των επιτοκίων τους και πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ESM ύψους 15-20 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια οι ετήσιες δαπάνες για τόκους και χρεολύσια μειώνονται κατά 3,5-4 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση διευκολύνεται δημοσιονομικά και πλέον θα μπορεί να κατευθύνει πόρους σε δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ανάκαμψης και την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15-20 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο Σόιμπλε δεν αποτελεί επιπλέον δανεισμό και δεν απαιτείται νέα δανειακή σύμβαση, αλλά η επέκταση της παλαιάς, η οποία ούτως ή άλλως λήγει το 2016. Ως προς τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν για μία τέτοια λύση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα
….και ο Τρισέ
Ως πιθανά εφικτά μέτρα αναφέρει ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ την παράταση των δόσεων και τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης προς την Ελλάδα, ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους.
«Εάν οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις της, κάτι που θα γνωστοποιηθεί τον Απρίλιο για τους προϋπολογισμούς του 2013, πιστεύω ότι θα ήταν δικαιολογημένη μία συμπληρωματική προσπάθεια των ευρωπαϊκών κρατών» ανέφερε ο Ζ.Κ.Τρισέ μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής.
Επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος «δεν υπήρξε ποτέ υπέρμαχος της διαγραφής δημόσιου χρέους», ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι «η χρονική παράταση των δόσεων και η μείωση των επιτοκίων θα μου φαίνονταν εφικτά πιθανά μέτρα».
#### Αλλαγή στις ευρωεκλογές
Μία θεαματική αλλαγή στην εκλογή των ευρωβουλευτών αποφάσισαν να προωθήσουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα του Σαββάτου οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προτείνουν ρύθμιση ώστε οι ευρωβουλευτές της χώρας να μην εκλέγονται με λίστα αλλά με σταυρό. Από το 1981 και μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 οι Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα, που διαμόρφωνε το κάθε κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών κάθε χώρας αποφασίζεται από την ίδια τη χώρα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή ώστε από τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου τον πρώτο λόγο και στην εκλογή των προσώπων να έχουν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα σταυροδοτούν πλέον τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους βουλευτές. Ουσιαστικά πρόκειται για μία «παραχώρηση» που κάνουν οι ηγεσίες των κομμάτων για χάρη μιας πιο άμεσης δημοκρατικής διαδικασίας
#### ΤΑΙΠΕΔ
Τουλάχιστον δεκαπέντε μεγάλες εκκρεμότητες υπάρχουν στο ΤΑΙΠΕΔ (σύμφωνα με δημοσίευμα της χθεσινής Καθημερινής) μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται : Αφάντου, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ/ΟΛΘ,ΔΕΗ – με πολλά προβλήματα, Εγνατία Οδός, Αστέρας Βουλιαγμένης- προχωράει, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ- με προβλήματα, Ελληνικό – αναμένεται υποβολή προτάσεων, ΟΔΙΕ κ.ά
#### Φυσικό αέριο
Η Ελλάδα έχει δώσει τιμή στα ευρωπαϊκά επίπεδα μέσου όρου και αναμένει την απόφαση των ρώσων. Παρέμβαση αναμενόταν να κάνει την περασμένη εβδομάδα και ο Πρόεδρος Κ. Παπούλιας στη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στο Σότσι, στη διάρκεια των Ολυμπιακών χειμερινών αγώνων. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους της Gazprom για τη νέα συμφωνία προμήθειας του φυσικού αερίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και πλέον η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει αν θα την κάνει αποδεκτή ή θα προσφύγει στη διαιτησία με την προοπτική να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Πρόταση όμως αρκετά χρονοβόρα αφού θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια για να βγει η απόφαση.
#### Οι απεργίες
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ., Βασίλης Τζιμουράγκας, δήλωσε ότι την Κυριακή και οι δέκα ομοσπονδίες του κλάδου μεταφορών πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις μορφές των κινητοποιήσεών τους.
Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την Τρίτη καθώς έχουν «κλειστεί» συναντήσεις το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών και την Τρίτη το πρωί στο υπουργείο Μεταφορών. Ανάλογα με την πορεία των συναντήσεων αυτών θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις με τον κλάδο πάντως στην παρούσα φάση να προσανατολίζεται σε απεργία.
Όσον αφορά τους αγρότες, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν το Σάββατο στην πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, έχουν προγραμματίσει σειρά δράσεων για την ερχόμενη εβδομάδα ενώ αναμένουν την απάντηση του υπουργού οικονομικών από τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση.
Για τη Δευτέρα, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων.
#### Εφάπαξ
Υπογράφεται σήμερα, Δευτέρα, η υπουργική απόφαση για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ στους φορείς πρόνοιας, ο οποίος θα οδηγήσει σε μειώσεις έως 15% στο δημόσιο.
Εξαιρούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους έως το τέλος Αυγούστου 2013, οι οποίοι θα λάβουν το εφάπαξ εντός του 2014 υπολογισμένο με τον παλαιό τρόπο.
Στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρξουν αλλαγές.
«Η σχετική οδηγία συμπεριλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση, που θα υπογράψει αύριο, Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 και θα πάρει ΦΕΚ, τάχιστα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο Mega ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.