• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

H εβδομάδα που έρχεται

 

Νέα για τον ερχομό της τρόικας, προγραμματικές δηλώσεις Σαμαρά, τοποθετήσεις Όλι Ρεν για χρέος, απεργίες και C-20 είναι το menu της εβδομάδας που αρχίζει σήμερα.

###    Eurogroup – τρόικα

Συνεδριάζει σήμερα  Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου το Eurogroup και αμέσως μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα ώστε να κλείσει η τελική συμφωνία και το Eurogroup της 10ης Μαρτίου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων που στο σύνολο τους πλησιάζουν τα οκτώ δις ευρώ. Αναμένεται να δοθούν με δόσεις ανάλογα με την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων. Οι μεγάλες ταμειακές ανάγκες της χώρας είναι για τον Μάϊο όταν θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,6 δις ευρώ.

Στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και ενδεχομένως να γίνει μία δήλωση – παρότρυνση στην κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία με την τρόϊκα. «Υπάρχουν ακόμα μερικές πτυχές που πρέπει να διευκρινιστούν» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχους των Βρυξελλών. «Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να προλάβουμε την προθεσμία ως το επόμενο Eurogroup της 10ης Μαρτίου» τόνισε.

 

###     Συνέντευξη Α.Σαμαρά

 

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στο χθεσινό «Βήμα της Κυριακής» έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του.

 

Ο Πρωθυπουργός μίλησε  για τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν έναν χρόνο νωρίτερα, εξήγησε  ότι σε αυτά θα στηριχθεί η νέα ελάφρυνση του χρέους και η έξοδος στις αγορές το 2014 και προανήγγειλε  ότι σημαντικό κομμάτι αυτών θα επιστραφεί στην κοινωνία, σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους.
Ακόμη, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθούν τα πλεονάσματα, υποσχέθηκε  τη σταδιακή μείωση των φόρων. Διευκρίνισε ότι στόχος του είναι να αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά οι συντελεστές του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος, των κερδών και βεβαίως των ακινήτων. Ειδικά για τους φόρους των ακινήτων δήλωσε  ότι έχει προγραμματισθεί η μείωσή τους κατά 38% ως το 2016.
Τέλος ο  κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση, εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης και υπολόγισε  ρυθμούς μεγέθυνσης 3% τον χρόνο από το 2016.

 

 

###     χρέος, Όλι Ρεν

«Από το καλοκαίρι και μετά» θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015-2016, διευκρινίζει ο Επίτροπος για την Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν και επισημαίνει ότι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις 23 Απριλίου.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τρία θέματα να αποφασίσουμε: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα αποστολή της τρόικας, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2014 και την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα γίνει σύντομα. Δεύτερον, πρόκειται για τα κενά χρηματοδότησης για το 2015 και 2016 και τρίτον για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Για αυτό θα συζητήσουμε μόνο όταν θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα», τονίζει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιέσεις από την Αθήνα για μια απόφαση πριν από τις Ευρωεκλογές, επισημαίνει: «Θέλαμε προ πολλού να πάρουμε απόφαση για την ανάγκη χρηματοδότησης για το τρέχον έτος, αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της τρόικας. Ελπίζω μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να το έχουμε καταφέρει. Για τα δύο άλλα θέματα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση. Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απριλίου. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικας. Μόνο όταν αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για την βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά».

###   απεργίες

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες με παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη στην Αθήνα, στο όποιο θα συμμετάσχουν μπλόκα από όλη την Ελλάδα και στο οποίο καλούν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει όλους τους εργαζομένους.

 

###   EOΠΥΥ

Κατεβάζουν «ρολά» τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδωσε την περασμένη εβδομάδα οδηγίες για την παράδοση των μονάδων υγείας του Οργανισμού, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των γιατρών.

 

 

###     Σύνοδος G-20

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις για την υπέρβαση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες θα έχει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ στη Σύνοδο της Ομάδα των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (22-23 Φεβρουαρίου) στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο του G20 η γενική γραμματέας του υπουργού Οικονομικών Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν θα μεταβεί στη σύνοδο, όπου θα δώσουν το «παρών» οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών, καθώς θα βρίσκεται στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τα μέλη του G20 αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του παγκοσμίου εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος, πάνω από το 75% του παγκοσμίου εμπορίου και τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέλη του G20 είναι 19 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, την προεδρία της οποίας ασκεί η Ελλάδα.

Η υπουργική σύνοδος του G20 θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφή που θα πραγματοποιηθεί στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας στις 15 και 16 Νοεμβρίου, περίοδο που την προεδρία της ΕΕ θα ασκεί πλέον η Ιταλία.

Στο επίκεντρο της υπουργικής συνόδου θα βρεθούν η κρίση στις αναδυόμενες αγορές και η ενίσχυση και η βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συστημάτων.

Η ελληνική προεδρία της ΕΕ και η Ευρωζώνη αναμένεται να ταχθούν υπέρ της στήριξης των αναδυόμενων οικονομιών και να δεσμευθούν πως θα συμβάλουν στο συντονισμό για την υπέρβαση των τρεχόντων προβλημάτων