• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

H εβδομάδα που έρχεται

 

 

###   Eurogroup

 

Το κυπριακό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα τεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup(9η Δεκεμβρίου), το οποίο και αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο.
Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσει τον «οδικό χάρτη» που συνέταξε η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις και ο οποίος προβλέπει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση της Cyta και του εμπορικού τμήματος της Αρχής Λιμένων μέχρι το 2015, μικρότερων ημικρατικών εταιρειών μέχρι το 2016 και της Αρχής Λιμένων Κύπρου μέχρι το 2017.
Στη σύνοδο του Eurogroup θα εξετασθεί επίσης η δεύτερη αξιολόγηση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος της Κύπρου και αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση εντός Δεκεμβρίου της επόμενης δόσης, ύψους 186 εκατ. ευρώ.

###   To ελληνικό ζήτημα

 

Την εκπλήρωση της τελευταίας εκκρεμότητας που αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης ή του κλεισίματος των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, αναμένει το Eurogroup από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ερωτηθείς στη συνέχεια, ποια ακριβώς είναι τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ικανοποιηθεί, απάντησε ότι εκκρεμεί μόνο ένα, το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου θα εξετάσει την πρόοδο της Ελλάδας σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και παράλληλα θα καταγράψει την πρόοδο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην εν εξελίξει (τέταρτη) αξιολόγηση.

 

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι πολύ περισσότερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το ECOFIN στις 10 Δεκεμβρίου, όπου οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν για την τραπεζική ενοποίηση και συγκεκριμένα για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών.
###   Η επίσκεψη της τρόικα

Παρά την αρχική σύγχυση τελικά επιβεβαιώνεται ότι μετά το Eurogroup η τρόικα θα επισκεφθεί, την Τρίτη, την Αθήνα. Σύμφωνα, όμως, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

.
###         Νομοσχέδιο για ακίνητα
Εκτός απροόπτου μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου για τον φόρο ακινήτων, με το οποίο ο κρατικός προυπολογισμός υπολογίζει να εισπράξει 2.65 δις. Ευρώ

###           Αστήρ Παλάς

H Τετάρτη είναι η τελευταία μέρα για την υποβολή της τελευταίας και καλύτερης προσφοράς από τους τρεις συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για την πώληση της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, τον οποίον διενεργεί η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ.  Η  μάχη θα δοθεί μεταξύ της Plepi Holdings, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Olayan, της AGC, σχήμα που υποστηρίζεται από έξι επενδυτές με αραβικά κεφάλαια στο οποίο συμμετέχει ο τουρκικός όμιλος Dogus και της συνεργασίας Colony Capital Acquisitions με τη Dolphin Capital Investors Ltd του κ. Μίλτου Καμπουρίδη.

###   Ημερίδα για start ups

Επαγγελματική ημερίδα την Τρίτη διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Μωραίτη με θέμα τις start up εταιρείες. Μιλούν οι Παναγιώτης Βρυώνης (Longacces), Παμίνος Κυρκίνης (e-FOOD), Ανδρέας Μαστοράκος (truckbird) Μιχάλης Μουλάκης (Content & Communication, Supergiftme) και Νίκος Μωραιτάκης (Workable). Συμμετέχει ο country manager της Google Στέφανος Λουκάκος.

###    Blackrock

Παραδίδεται σήμερα Δευτέρα η πολυαναμενόμενη από την αγορά διαγνωστική μελέτη της Blackrock στην οποία θα αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις του ελεγκτικού οίκου για τις αναμενόμενες ζημιές από επισφάλειες έως το 2016. Οι εκτιμήσεις θα χρησιμοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στις ασκήσεις αντοχής που θα τρέξουν ως το τέλος του έτους για την εκτίμηση  της κεφαλαιακής επάρκειας κάθε τράπεζας.