• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

H εβδομάδα που αρχίζει

####  κρίσιμο Eurogroup

 

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup και θα συζητηθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα της προόδου της χώρας από την

αξιολόγηση της τρόικας, που άρχισε το Σεπτέμβριο του 2013 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ζήτημα θα τεθεί κατά τη συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών.

Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που είχαν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή -στο μεγαλύτερο μέρος της- του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να αποσταλούν προχθές, Σάββατο, οι προτάσεις που αποφασίστηκαν για όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Σε αντίθεση με το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο κ. Στουρνάρας προεδρεύει, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, στο Eurogroup πρόεδρος είναι ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει επιρρίψει ευθύνες στον κ. Στουρνάρα για την καθυστέρηση της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

#### ecofin

Στις αντιρρήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διακυβερνητική συμφωνία για τη λειτουργία του Ενιαίου Τραπεζικού Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM) αναμένεται να αναφερθεί αύριο Τρίτη στο Ecofin ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου του Συμβουλίου.

Του Ecofin θα προηγηθεί πρόγευμα εργασίας κατά το οποίο οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στη Διακυβερνητική συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης τραπεζών.

Σημειώνεται πως στις 18 Δεκεμβρίου 2013 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε έναν γενικό προσανατολισμό σχετικά το προτεινόμενο ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης και το ενιαίο ταμείο για την εξυγίανση των τραπεζών.

### απελευθέρωση αγορών

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα το άλυτο μέχρι στιγμής ζήτημα της μεταρρύθμισης των αγορών, βάσει των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το οποίο καλείται να επιλύσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήθηκε ότι θα υλοποιηθεί μεν το 80% των προτάσεων, αλλά με… αστερίσκους. Κι αυτό γιατί εκτός νομοσχεδίου θα τεθούν οι αλλαγές στο γάλα, αλλά και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η διάθεση των οποίων θα παραμείνει στα φαρμακεία.

#### ενεργειακό κόστος

Ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση με την οποία θα προειδοποιεί για τον κίνδυνο λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πρόκειται να απευθύνει η γενική συνέλευση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ρεύματος (ΕΒΙΚΕΝ) που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Δευτέρα.

Η συνεδρίαση γίνεται εν όψει της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Παρασκευή γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ με αντικείμενο την τιμολόγηση της εταιρείας Αλουμίνιον, η οποία θεωρείται από τη βιομηχανία ως «πυξίδα» για την πολιτική που θα ακολουθήσει η εταιρεία απέναντι στο σύνολο της βιομηχανίας.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να πουλά ηλεκτρική ενέργεια κάτω του κόστους, υποδεικνύει ότι η αγορά είναι ελεύθερη συνεπώς οι βιομηχανικοί καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν εναλλακτικό προμηθευτή εντός και εκτός Ελλάδος και απορρίπτει την πρόσφατη απόφαση της διαιτησίας αναφορικά με την τιμή πώλησης της ενέργειας προς την “Αλουμίνιον” υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε παράνομη κρατική ενίσχυση προς τον συγκεκριμένο όμιλο.

 

#### θετικές δηλώσεις Σόιμπλε

 

«Σημαντική πρόοδο» στον μακρύ της δρόμο προς την ανάκαμψη έχει επιτύχει η Ελλάδα, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν θα το θεωρούσε κανείς δυνατό πριν από δύο χρόνια», αλλά και ότι «η Ελλάδα παραμένει “με διαφορά” η πιο δύσκολη χώρα».  Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι «η εσωπολιτική στήριξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη» και αναφέρθηκε στην περαιτέρω επιβάρυνση της Ελλάδας από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών, που έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια ξενοφοβίας από κόμματα της δεξιάς.
«Το ελληνικό ποτήρι πριν από δύο χρόνια δεν ήταν μισογεμάτο ή μισοάδειο, αλλά σχεδόν άδειο. Τώρα είναι μισογεμάτο», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός και τόνισε ότι πρέπει πολλά να γίνουν, ενώ σημείωσε ότι «η εσωπολιτική στήριξη είναι εύθραυστη», αναφέροντας ότι αυτό το επισημαίνει ξανά και ξανά και ο έλληνας Πρωθυπουργός και πρέπει να το λάβει κανείς υπόψη του.

 

####  εκκλησιαστικό real estate

Ξεκινάει τις επόμενες μέρες η λειτουργία του της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.  Η εταιρεία στην οποία μετέχουν με 50% το Δημόσιο και 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, θα διαχειριστεί τα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής. Τα μισά έσοδα θα πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία και τα υπόλοιπα στο κοινωφελές έργο της Εκκλησίας.