• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που μόλις άρχισε

 

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας  έρχεται την Πέμπτη για 48ωρη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα με προφανή πρόθεση να δείξει τις φιλικές διαθέσεις της χώρας του προς την Ελλάδα και να καταδείξει τη στήριξη των Γάλλων στις προσπάθειες της χώρας για έξοδο από την κρίση. Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ  θα συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα συνεργατών, κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών (υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 20, εκπροσωπώντας το βαρύ πυροβολικό των γαλλικών εταιρειών) με την ατζέντα των προς ιδιωτικοποίηση φιλέτων να καταλαμβάνει υψηλή θέση στις συζητήσεις. Ο Φρανσουά Ολάντ θα έχει απανωτά τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα απευθύνει ομιλία στο Κοινοβούλιο και θα ανακηρυχθεί  επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Σύμφωνα με την Καθημερινή αυτή την εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την ΕΚΤ το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, ενώ την Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το νέο νομοθετικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Στα επιτελεία των τραπεζών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα και εκτιμούν ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι διαχειρίσιμο. Την προηγούμενη Πέμπτη στελέχη των εγχώριων τραπεζών βρέθηκαν στη Φρανκφούρτη και συναντήθηκαν με στελέχη της Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Εκεί ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του stress test και συζήτησαν ορισμένες τεχνικές πτυχές της άσκησης. Δεν δόθηκαν νούμερα, ωστόσο συζητήθηκαν αρκετές μεθοδολογικές λεπτομέρειες που επιτρέπουν στις τράπεζες να σχηματίσουν μια καλή εικόνα για το προς τα πού πάνε τα πράγματα.

Επίσκεψη των θεσμών

Την Τετάρτη συνεδριάζει το EWG (euroworkinkgroup), ενώ πληροφορίες φέρουν τους Θεσμούς να επιστρέφουν στην Αθήνα μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη με σκοπό , όπως γράφει ΤΟ ΒΗΜΑ,  να πιέσουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση κομβικών σημείων όπυ διαπιστώνονται καθυστερήσεις. Οι Θεσμοί αρχίζουν να προετοιμάζουν τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων.

Ασφαλιστικό

Σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας, σήμερα ή αύριο Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να καθορίσει την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό. Παράλληλα, από τις πρώτες ημέρες της εβδομάδες αναμένεται μπαράζ εφαρμοστικών εγκυκλίων για τις μέχρι τώρα ψηφισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού (σ.σ. της  13ης Αυγούστου και της 15ης Οκτωβρίου), σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Το νέο Ασφαλιστικό το οποίο θα αφορά προπαντός  τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης  για κύριες και επικουρικές συντάξεις (παλιές και νέες) μέσω των ενιαίων κανόνων εισφορών – και ετοιμάζεται πυρετωδώς από  το Υπ. Εργασίας,  θεωρείται από τους δανειστές και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως το “διαβατήριο” για μια ομαλή μετάβαση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Και αυτό γιατί   οι συνταξιοδοτικές  δαπάνες είναι εκείνες που αναμένεται να αυξηθούν ως το 2022, που αποτελεί έτος – ορόσημο για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

 

Taxis– ΕΝΦΙΑ

Ανοίγει από σήμερα Δευτέρα -εκτός απροόπτου- το σύστημα Taxis, το οποίο είχε κλείσει από την Παρασκευή καθώς έπρεπε να περαστούν οι αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις ρυθμίσεις οφειλών. Σε ό,τι αφορά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρθηκε στο Mega, δεν είναι σίγουρο ότι θα βρίσκονται από σήμερα περασμένα στο Taxis. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως από την Τετάρτη θα είναι όλα έτοιμα και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση έως το τέλος Οκτωβρίου.