• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που μόλις άρχισε

Στον αστερισμό του ασφαλιστικού και των 13 προαπαιτούμενων βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Τις πρώτες ώρες της Κυριακής ψηφίστηκε από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του έτους 2016.
Υπέρ τάχθηκαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Κουαρτέτο και προαπαιτούμενα : Μέρος β΄

‘Το κουαρτέτο θα βρίσκεται από την Τετάρτη στην Αθήνα για να κλείσει το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και να ξεκινήσει τον διάλογο για το ασφαλιστικό. Στην ΟΚΕ βρίσκεται το σχέδιο με τις γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για να γνωμοδοτήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Ως γνωστόν δόθηκε χρόνος στην κυβέρνηση για να το καταθέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Ο τύπος της Κυριακής γράφει ότι οι δανειστές απαιτούν 1.8 δις. ευρώ παερικοπές από τις συντάξεις.

Τα νέα προαπαιτούμενα είναι 13 και σαφώς ελαφρύτερα από τα προηγούμενα 48 για να απελευθερωθεί η μικρή δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται η είσοδος ιδιωτών στον ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής η κυβέρνηση θα προτείνει λήψη  ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της αποκρατικοποίησης της θυγατρικής της ΔΕΗ. Αν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν γίνουν αποδεκτές, τότε βάσει του μνημονίου αυτόματα ξεκινούν ξανά οι διαδικασίες του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης, που είχαν σταματήσει στην τελευταία φάση, δηλαδή πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Κρατική περιουσία: νέο Ταμείο

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται οι υπουργοί Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης και Οικονομίας Ε. Τσακαλώτος να δημιουργήσουν την Ομάδα Δράσης για τη δημιουργία νέου Ταμείου κρατικής περιουσίας , στο οποίο θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, τα ακίνητα του ΕΤΑΔ, οι συμεμτοχές του δημοσίου στις τράπεζες μέσω ΤΧΣ και κάποιες εταιρείες του δημοσίου που θα κριθεί ότι πρέπει να περάσουν απευθείας στους ιδιώτες.

 

Κόκκινα δάνεια

Σε μια ενδιάμεση λύση φαίνεται ότι καταλήγει, σύμφωνα με το Κυριακάτικο Βήμα, η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια με τη δημιουργία κοινών εταιρειών τραπεζών και funds που θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους. Ήδη μια σειρά εταιρειών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το project.