Οι δικαστικές αποφάσεις προβληματίζουν την κυβέρνηση και αποτελούν πονοκέφαλο για τον νέο υπουργό Οικονομικών. Επιεικής προς όσους επιχειρηματίες χρωστούν στην εφορία και θέλουν να μπουν σε ρύθμιση δηλώνει η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Η άνοδος των αγορών δεν συμβαδίζει με τις ασταθείς διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές, σχολιάζει στην ετήσια έκθεσή της, η οποία δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
### Πρόβλημα με τις δικαστικές αποφάσεις
To Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται από σήμερα Δευτέρα να απασχοληθεί με τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν κλάδους εργαζομένων μετά τις προσφυγές για τις περικοπές στους μισθούς τους και ορίζουν την αποκατάσταση των αποδοχών και την καταβολή αναδρομικών.
Όπως υπολογίζεται, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει δημοσιονομική «τρύπα» άνω του ενός δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν ευνοϊκές αποφάσεις για τους υπαλλήλους άλλων ειδικών μισθολογίων.
Όπως μετέδωσε το Mega, κυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για αναζήτηση μέσης λύσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά δεν θα τινάξουμε στον αέρα και τη δημοσιονομική πολιτική».
Σε συζητήσεις βρίσκονται σενάρια για επιστροφή αναδρομικών με δόσεις τα επόμενα έτη, συμψηφισμό του μερίσματος που έλαβαν οι ένστολοι πριν τις Ευρωεκλογές και επανεξέταση της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», υπάρχει καταιγίδα προσφυγών στα δικαστήρια κατά μέτρων του μνημονίου, μεταξύ των οποίων το έκτακτο τέλος ακινήτων, οι περικοπές συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ΙΚΑ και τα ειδικά μισθολόγια, την έκτακτη εισφορά, τα εφάπαξ, αλλά και κατά του νέου τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.
Ειδικά για το θέμα του εφάπαξ, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» αναμένεται ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα η συζήτηση για την κατάργηση του πλαφόν του εφάπαξ για 90.000 – 100.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους, με κόστος που θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ.
(πηγή: ΒΗΜΑ, Έθνος, MEGA, in.gr)
### Ηλεκτρονικά η υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση
Ηλεκτρονικά θα γίνεται η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ από την 1η Ιουλίου.
Η διαδικασία αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, ενώ εξαιρούνται από αυτή, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ)
Εκτός από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις έντυπες αιτήσεις, λόγω της διατήρησης αυτόνομων μηχανογραφικών συστημάτων στα Ταμεία ασφάλισής τους, θα εξακολουθήσει να ισχύει και η δυνατότητα υποβολής της έντυπης αίτησης συνταξιοδότησης (Σ3) για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, δεδομένου ότι για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου προαπαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των έμμεσων μελών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μέσω του συστήματος αυτού, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης και γενικά αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους. Έτσι περιορίζεται δραστικά η προσέλευση στα Υποκαταστήματα και βελτιώνεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής σύνταξης.
### Κ. Σαββαΐδου: όχι κατασχέσεις
Nα μην επιβάλλονται κατασχέσεις σε όσους χρωστούν αλλά έχουν τη διάθεση να συμμορφωθούν, θα είναι σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρόκειται να λάβει η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, ενώ στους μεγαλοοφειλέτες που συστηματικά αποκρύβουν εισοδήματα και αυξάνουν τα χρέη τους στο κράτος, δεν θα δείξει καμία επιείκεια.
«Το κράτος δεν μαζεύει χρήματα όταν πραγματοποιεί μαζικά κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία πολιτών, αλλά όταν τους δίνει τη δυνατότητα να συμμορφωθούν» αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Σαββαΐδου, δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει.
Όπως επισημαίνει η ίδια σε στενούς της συνεργάτες, το όλο θέμα είναι να μην επιτρέψεις στον άλλο να φθάσει στο σημείο να φοροδιαφύγει. Αυτό το επιτυγχάνεις μόνο εφόσον κλείσεις όλα τα «παράθυρα» της φοροαποφυγής.
### Η άνοδος των αγορών δεν συμβαδίζει με τις ασταθείς προοπτικές,
Η άνοδος των αγορών δεν συμβαδίζει με τις ασταθείς διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές, σχολιάζει στην ετήσια έκθεσή της, η οποία δόθηκε την Κυριακή δημοσιότητα, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ή αποκαλούμενη και “Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών”.
Η προειδοποίηση από την BIS, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, έρχεται σε μία στιγμή που οι αγορές –από τις μετοχές και τα ομόλογα έως τις αγορές εμπορευμάτων- κλείνουν το α’ εξάμηνο του 2014 ευρισκόμενες σε ράλι, αντανακλώντας την αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με τις επεκτατικές νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
Η ευφορία των επενδυτών πηγάζει εν μέρει από την δέσμευση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, όπως οι Fed και ΕΚΤ, να διατηρήσουν χαμηλά επιτόκια, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την ύφεση. Οι αγορές έχουν φανεί ανθεκτικές απέναντι στην άνιση ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς και απέναντι στις πολιτικές και οικονομικές αναταραχές, από τα γεγονότα στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και αλλού, συνεχίζει η BIS.
«Οι αγορές βρίσκονται σε ευφορία, αναζητώντας επιθετικά μεγαλύτερες αποδόσεις… κι έτσι οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία παραμένουν αδύναμες, ενώ οι μακροοικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές είναι ακόμα εξαιρετικά αβέβαιες» σχολιάζει ο επικεφαλής της BIS για νομισματικά και οικονομικά θέματα, Claudio Borio.
Παρόλο που η παγκόσμια ανάπτυξη έχει σταθεροποιηθεί, παραμένει χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% στο α’ τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το περσινό α’ τρίμηνο, ρυθμός σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο του 3,9% της περιόδου 1996-2006.
Ο Claudio Borio σχολίασε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα των πολιτικών που στοχεύουν στην ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης -και μέσω αυτής, της ανάπτυξης- παραμένει καχεκτική, εξαιτίας του υψηλού χρέους.
Η BIS προειδοποιεί επίσης για το γεγονός ότι, αν και τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα για ένα διάστημα το κόστος των υπηρεσιών, δεν επιλύουν το πρόβλημα των υψηλών επιπέδων χρέους, διότι «ενθαρρύνουν, αντί να αποθαρρύνουν, τη συσσώρευση χρέους και έτσι επιτείνουν τις συνέπειες της σταδιακής ομαλοποίησης των επιτοκίων».
(Πηγή:www.capital.gr)