• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που μόλις άρχισε

 

Η τρόικα επιστρέφει, η δόση εκταμιεύεται αλλά το μέλλον είναι ακόμα αβέβαιο. Στο συνέδριο του Economist θα διαφανούν οι προθέσεις δανειστών και δανειζομένων.

 

###   Eurogroup με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup αλλά το πράσινο  φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. είχε ήδη δώσει δώσει το Euroworking group από την περασμένη Παρασκευή, καθώς έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι  έχουν ολοκληρωθεί τα πέντε από τα έξι  προαπαιτούμενα όπως ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, ο νόμος για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό σχεδιασμό, η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς ώστε να περιοριστεί η διαφθορά, η κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και η πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων πολιτών. Το έκτο προαπαιτούμενο που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί αφορά στην καταγραφή, αξιολόγηση και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η οποία έλαβε παράταση μερικών μηνών.

Η εκταμίευση της δόσης σηματοδοτεί και την έκδοση τριετούς ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg.

Όσον αφορά στην επόμενη δόση, που κανονικά σχεδιαζόταν να εκταμιευτεί τον Ιούλιο πιθανότατα θα μετατεθεί για τις αρχές Αυγούστου εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα όπως η ψήφιση του νόμου που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, η υιοθέτηση του δασικού νόμου, η θέσπιση του νόμου-πλαισίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, η υιοθέτηση του νόμου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ αλλά και η θέσπιση νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

 

###    Για το αναθεωρημένο μνημόνιο

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην «Καθημερινή», στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί επιφυλακτικότητα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Προγράμματος. Κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά εφικτό να γίνει μέχρι σήμερα,  Δευτέρα. Εξάλλου, η ατζέντα της συνάντησης της 9ης Ιουλίου είναι ήδη πολύ φορτωμένη, αφού εκτός των θεμάτων της υπαγωγής της Ισπανίας και της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει επίσης να ληφθούν οι εφαρμοστικές αποφάσεις της συνόδου κορυφής της προηγούμενης Πέμπτης. Ως εκ τούτου, η εκ νέου σύγκληση του Eurogroup περί τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και παρότι η χώρα μας δεν θα είναι αποκλειστικό θέμα συζήτησης, οπωσδήποτε οι συνεδριάσεις θα είναι κρίσιμες για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο μεταξύ, αξιόπιστες πηγές από το Λουξεμβούργο επιβεβαιώνουν ότι έως ότου υπογραφεί αναθεωρημένο Μνημόνιο, δεν αναμένεται η εκταμίευση περαιτέρω χρημάτων από τον μηχανισμό στήριξης, πέραν του ενός δισεκατομμυρίου που είχε παρακρατηθεί από την προηγούμενη δόση. Σε ερώτηση της «Κ» για το τι θα γίνει αν εξαντληθούν τα αποθέματα ρευστότητας του ελληνικού κράτους ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.
###   Επανακάμπτει η τρόικα
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη επαφή επί ελληνικού εδάφους με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στις 8 Ιουλίου στην Αθήνα, για ένα διάστημα 7- 10 ημερών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών (παραμένουν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, ενώ τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, αντικατέστησε ο Ντέκλαν Κοστέλο), αναμένεται να επικεντρωθούν στην πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων μέτρων συνολικά, και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

 

Όμως, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων για τα μισθολογικά των ένστολων (πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται) και το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν προκύψουν αποφάσεις και για τα άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, ιατροί).

Επίσης σύμφωνα με Το ΒΗΜΑ της Κυριακής η κυβέρνηση θα ζητήσει ρυθμίσεις από 48 έως 100 δόσεις για χρέη προς Εφορία και Ταμεία.

 

###   Συνέδριο Economist

 

Αρχίζει το συνέδριο του Economist στην Αθήνα όπου στις 9 και 10 Ιουλίου, στο οποίο  οι Πολ Τόμσεν και Ντέκλαν Κοστέλο, θα είναι ομιλητές αντίστοιχα, στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. Στο συγκεκριμένο συνέδριο, στις 9 του μηνός, αναμένεται να βρεθούν στο ίδιο πάνελ, ο κ. Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.