• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που μόλις άρχισε

 

Περιμένοντας την απήχηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις αγορές και τον διεθνή παράγοντας η εβδομάδα που διανύουμε ίσως αναδειχθεί η κρισιμότερη για τη χώρα μας.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η σημερινή συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την αμετάκλητη απόφαση να τιμήσει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της Ολομέλειας . Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί.

Ο κ. Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του, σημείωσε πως «η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», προσθέτοντας πως έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης που έχει αναλάβει. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο όραμα μιας οικονομικά αυτοδύναμης Ελλάδας, η οποία «περνά μέσα από τις Συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», ωστόσο πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα κάνει το όραμα πραγματικότητα και με τη στήριξη του λαού θα οικοδομήσει μια Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη.

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup , όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο της Ελλάδας στους υπουργούς Οικονομικών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Την επομένη Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου το ελληνικό ζήτημα θα έρθει στη Σύνοδο Κορυφής της .Ε.Ε με την πρώτη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα.

Συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, από τις 11 το πρωί στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου το βράδυ η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για τις προγραμματικές της δηλώσεις.

Με τον Καγκελάριο της Αυστρίας ο Τσίπρας

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν,κατόπιν δικής του πρόσκλησης, υποδέχεται σήμερα, Δευτέρα, στη Βιέννη για συνομιλίες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Χθες σε συνέντευξη του τόνισε :  «Εκείνοι οι οποίοι τώρα ήδη ελπίζουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτύχει, πέφτουν έξω και μια τέτοια χαιρεκακία είναι ανάρμοστη. Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, θέλει να αποφασίζει ο ίδιος για το πώς θα κάνει οικονομίες η Ελλάδα και αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε κάθε χώρα», επεσήμανε  ο Βέρνερ Φάιμαν απαντώντας στο ερώτημα ποια πλευρά υποστηρίζει στην «αναμέτρηση ανάμεσα σε Μέρκελ και Τσίπρα».