• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

H εβδομάδα που μόλις άρχισε

 

 

Έκτακτη συζήτηση στη Βουλή.

Την Βουλή θα ενημερώσει, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σήμερα  Δευτέρα, στις 8 το απόγευμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα που εμπεριέχονται στη λίστα της κυβέρνησης με τους δανειστές αλλά και τη δανειακή σύμβαση.  Η συζήτηση, θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με βάση το άρθρο 142α του κανονισμού της Βουλής.

 

Πρόβλημα στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Έπειτα από δύο ημέρες συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Brussels Group, τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι μάλλον αποκαρδιωτικά. Δημοσιογραφικές πηγές από τις Βρυξέλλες μετέδιδαν από το απόγευμα του Σαββάτου ότι η ελληνική αντιπροσωπεία για μία ακόμη φορά δεν παρουσίασε ένα συνολικό και πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων/παρεμβάσεων άμεσης απόδοσης και ότι υπό αυτό το πρίσμα, μία απεμπλοκή της διαδικασίας ώστε να συνεδριάσει το eurogroup εντός της εβδομάδας και να αποδεσμεύσει την τμηματική έστω χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, δεν ήταν ορατή. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες  είναι μάλλον απίθανο να συγκληθεί Eurogroup πριν τις 6 Απριλίου και σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Το πότε θα γίνει ακριβώς θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τα νομοσχέδια στη Βουλή

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι έτοιμα να κατατεθούν στη Βουλή τα ακόλουθα νομοσχέδια:

  • Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.
  • Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.
  • Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.
  • Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.

 

Οι επόμενες μέρες


Στις 8 Απριλίου ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση τίτλων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών που δεν αναμένεται να συμμετέχουν.

Μετά τη διαδικασία των εντόκων, στις 9 Απριλίου, ακολουθεί η πληρωμή δόσης του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. ευρώ και μετά το Πάσχα η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, εφόσον το Eurogroup εγκρίνει το μεταρρυθμιστικό πακέτο της Αθήνας, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» ένα ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για να εκταμιευτεί έως τις 8 Απριλίου. Πρόκειται για 500 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση και άλλα 500 εκατομμύρια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων. Τα υπόλοιπα χρήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διασυνδεθούν με προαπαιτούμενα και η εκταμίευσή τους θα γίνεται τμηματικά.

 

 

Το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε θετική στο Κυβερνητικό Συμβούλιο της Κυριακής που διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες. Σε αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τους υπουργούς για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρέδωσαν τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών στο Brussels Group. Στο Κυβερνητικό Συμβουλιο έγινε αναλυτική συζήτηση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι υπήρξε εκτενής διαβούλευση, δεν υπήρξαν αλλαγές.

Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε την λίστα των μεταρρυθμίσεων ομόφωνα και επανεπιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση», όπως τόνιζαν κυβερνητικοί παράγοντες. Σε ότι αφορά στη συζήτηση που διεξάγεται στο Brussels Group συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι υπάρχει θετικό κλίμα και εντοπίζονται τόσο διαφωνίες, όσο και συμφωνίες. Επιπλέον εκφράζεται η αισιοδοξία ότι «η κατάληξη θα είναι θετική».