• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που μόλις άρχισε

 

 

Κρίσιμη όσο και προεκλογική η εβδομάδα που μόλις άρχισε. Χρέος και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

 

###   Για το χρέος

 

Σήμερα Δευτέρα ο υπ. Εξωτερικών Γιάννης Στουρνάρας  αναμένεται να θέσει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωζώνης επισήμως το αίτημα για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους , όπως ακριβώς προέβλεπε η απόφαση του Συμβουλίου τον Νοέμβριο 2012. Η τελική απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα το φθινόπωρο και θα προηγηθεί  η «άσκηση» για τη βιωσιμότητα του χρέους και η παρουσίαση όλων των εναλλακτικών λύσεων ώστε το χρέος της χώρας να βρίσκετια στο 120% το 2020.

 

###   Βουλή – Μεσοπρόθεσμο

Με τη διαδικασία του επείγοντος θα συζητηθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, εισάγεται για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή τη Δευτέρα 5 Μαΐου στις 6 το απόγευμα. Την Πέμπτη και Παρασκευή 8-9 Μαΐου θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

 

###   Εκπτώσεις

Θετική  για τους εμπόρους και τους καταναλωτές απέβη η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 4 Απριλίου. Η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος ισχύει  από την Παρασκευή 2 Μαΐου έως και το Σάββατο 10 Μαΐου 2014.

 

###   Μείωση φορολογικών συντελεστών

Μείωση των φορολογικών συντελεστών, από το 26% που είναι σήμερα στο 20% και για το μέλλον ακόμα και 15%, βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Μαυραγάνης είπε ακόμα ότι το νέο σύστημα πληρωμής του ΦΠΑ, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το ερχόμενο Φθινόπωρο θα «δώσει βαθιά ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις», ενώ αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει στο μέτωπο του εκσυγχρονισμού της φορολογικής νομοθεσίας.

 

 

###   Κύπρος

Την Τρίτη θα συζητήσει η κυπριακή Βουλή την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για την κατάρρευση της οικονομίας τον Μάρτιο του 2013, που οδήγησε στην συνομολόγηση οδυνηρού μνημονίου και στο «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Στην έκθεση, που αριθμεί 400 και πλέον σελίδες, περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία για τις αιτίες που οδήγησαν στην οικονομική στήριξη της Κύπρου από την Τρόικα, οι τοποθετήσεις και οι διαπιστώσεις των κομμάτων για πιθανές ευθύνες, ενώ αναφέρεται ότι πρόσωπα και εταιρείες λάμβαναν δάνεια με σχεδόν χαριστικούς τόκους και στοιχεία για αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ σε δικηγόρους και ελεγκτές.