• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024

H επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη, Mαρία Aκριβού

Mαρία Aκριβού, Δημοσιογράφος

Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και η υγιής ανάπτυξή τους μέσα στους κόλπους της Ευρώπης ήταν το βασικό θέμα συζήτησης που τέθηκε κατά τη διεξαγωγή του «SME Assembly 2015», της μεγαλύτερης διοργάνωσης που αφορά τις ΜμΕ. Φέτος η «καρδιά» της επιχειρηματικότητας «χτύπησε» στο Λουξεμβούργο, που κατέχει για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πραγματοποιήθηκε με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, του επιχειρείν, αλλά και εθνικών φορέων από όλο τον κόσμο που προάγουν την επιχειρηματικότητα.

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η ελληνική αποστολή, στην οποία βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανικής Πολιτικής και Εποπτείας Φορέων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας Ζαχαρίας Μαυρούκας, ο πρόεδρος της ΕΣΥΝΕ Ανδρέας Στεφανίδης και αρκετοί έλληνες επιχειρηματίες.

Ανέβασαν «ταχύτητα» οι ΜμΕ στην Ευρώπη το 2014

Και ενώ μέσα στην τελευταία επταετία πλήθος επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο εξαιτίας της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, τα τελευταία στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι το κλίμα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Το πόρισμα της έρευνας για την πορεία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αφού, όπως προκύπτει, το 85% των νέων θέσεων εργασίας που «άνοιξαν» σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργήθηκαν από ΜμΕ. Κοινή παραδοχή όλων των ευρωπαϊκών φορέων, που έδωσαν το παρών στην τριήμερη εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα, ήταν η υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής για τη λειτουργία των ΜμΕ σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, με λιγότερα εμπόδια επέκτασης και μεγαλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Start ups: Ευρώπη ή Αμερική; Ιδού η απορία

Από το τραπέζι των συζητήσεων δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει το φαινόμενο των start ups, οι οποίες μονοπωλούν το ενδιαφέρων διεθνών ΜΜΕ και επενδυτικών funds, λόγω του γεγονότος ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην καινοτομία. Όλοι συμφώνησαν πως υπάρχουν πολλές καλές ιδέες και επιχειρήσεις στην Ε.Ε., αλλά το βασικό ερώτημα που τις ταλανίζει είναι το πώς θα περάσουν στο επόμενο στάδιο, αυτό της ανάπτυξης. Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη έχει άλλωστε οδηγήσει αρκετές εταιρείες να ετοιμάσουν «βαλίτσες» για Αμερική, προκειμένου να βρουν business angels, venture capitals και ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι ομιλητές κατέληξαν δε ότι πρέπει να δίνουμε σε έναν επιχειρηματία μια δεύτερη ευκαιρία και όχι να τον τιμωρούμε σε περίπτωση αποτυχίας, διότι διαφορετικά θα τον αποτρέψουμε από το να πάρει ξανά το ρίσκο του επιχειρείν.

Ανάπτυξη 1,2% του δείκτη απασχόλησης έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης

Όπως ανέφεραν τα μέλη της επιτροπής που κατήρτισαν την έρευνα, οι τρεις βασικές παράμετροι που έλαβαν υπόψη για την αξιολόγηση της πορείας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων ήταν η προστιθέμενη αξία, ο αριθμός των ΜμΕ που δημιουργήθηκαν, αλλά και το ποσοστό απασχόλησης. Τα νέα για το 2014 είναι καλά. Η προστιθέμενη αξία των εταιρειών ενισχύθηκε κατά 3,3%, ενώ σημειώθηκε ανάπτυξη του δείκτη απασχόλησης της τάξης του 1,2%, για πρώτη φορά έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης. Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο που προέκυψε ήταν ο αριθμός των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον παραγωγικό «ιστό» της Ευρώπης. Πάνω από 22,3 εκατομμύρια εταιρείες ορθώνουν σήμερα το «ανάστημά» τους και αναμετρώνται με πολυεθνικούς κολοσσούς, διεκδικώντας μια θέση στη διεθνή επιχειρηματική «σκακιέρα».

Την καλύτερη επίδοση κατέγραψαν, όπως ήταν φυσικό, οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η «χρυσή εξάδα» για τη χρονιά που πέρασε, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία, χώρες για τις οποίες ο κίνδυνος παραμένει, αφού, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμη νωπά.

Σε επίπεδο κλάδων, ο τομέας που θριάμβευσε ήταν αυτός της παροχής υπηρεσιών και κυρίως το business service, ενώ στα «τάρταρα» έπεσαν ο κλάδος της μεταποίησης και εκείνος των κατασκευών.

Η ανάπτυξη «κλείνει το μάτι»
στην Κύπρο

Για την τρέχουσα χρονιά οι εκτιμήσεις είναι ευοίωνες για τις περισσότερες χώρες, με την Κύπρο να αφήνει πίσω της το κακό οικονομικό παρελθόν και τα capital controls και να επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης. Ειδικότερα, στο σύνολο των ευρωπαϊκών ΜμΕ αναμένεται ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας τους κατά 3,5% από 3,3% το 2014, με παράλληλη άνοδο της απασχόλησης κατά 1%. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής για την πολιτική ανάπτυξης των ΜμΕ στην Ε.Ε. κ. Κώστα Ανδρόπουλο, οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις είναι περισσότερο ευέλικτες και θα τα πάνε καλύτερα συγκριτικά με τις μικρού ή μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. «Το 2015 αναμένεται να δούμε θεαματικά αποτελέσματα από χώρες όπως η Κύπρος, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Μάλτα, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Εσθονία. Στόχος όλων μας είναι να μπει το θέμα της στήριξης των ΜμΕ στην ατζέντα των πολιτικών που διοικούν τα ευρωπαϊκά κράτη».

Επιχειρηματικότητα vs. μετανάστευση

Δίχως αμφιβολία, η εν λόγω έρευνα στέλνει ένα θετικό μήνυμα για την επιχειρηματικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, ένα σημαντικό κομμάτι που θα συμπληρώσει το παζλ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί και η παρουσία του ενδέχεται να «ανακόψει» την ταχύτητα με την οποία άρχισαν να κινούνται οι επιχειρήσεις. Αυτό είναι το μεταναστευτικό κύμα, που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ευρώπη και είναι ένας παράγοντας που δεν συμπεριελήφθη στην έρευνα που ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι. Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν θα είναι άλλη από την επιτυχημένη ενσωμάτωση των μεταναστών και τη σωστή αξιοποίησή τους στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών αγορών.

Από την πλευρά τους, άνθρωποι που ζουν ως μετανάστες και ασχολούνται ενεργά με το επιχειρείν παρουσίασαν το δικό τους success story, υποστηρίζοντας πως λόγω της διττής τους ταυτότητας μπορούν να μεγαλώσουν πιο εύκολα μια επιχείρηση στο εξωτερικό, δεδομένου ότι, εκτός από τη γνώση των ιδιαιτεροτήτων και της γλώσσας της χώρας παραμονής, λειτουργούν παράλληλα ως γέφυρα επικοινωνίας και με τις πατρίδες τους, που αντιπροσωπεύουν άλλους πολιτισμούς. Χαρακτηριστικό δε ήταν το παράδειγμα της Γερμανίας, της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, για την οποία ελέχθη πως μέρος της οικονομικής της ευρωστίας οφείλεται στην εργασία των μεταναστών, που καλύπτουν τα κενά της υπογεννητικότητας και τις ανάγκες ενός πληθυσμού που γερνάει.

«Μαύρες» οι προβλέψεις για τις ελληνικές ΜμΕ

Δυστυχώς, το καμπανάκι συνεχίζει να «χτυπάει» για την Ελλάδα, με την έκθεση της Ε.Ε. να σημειώνει για τη χώρα μας πως οι ελληνικές ΜμΕ εξακολουθούν να πλήττονται από την πρωτοφανή οικονομική ύφεση. Πιο συγκεκριμένα, η απασχόληση στις ΜμΕ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά περισσότερο από 450.000 άτομα μεταξύ του 2008 και του 2014, ενώ το σύνολο των ανέργων ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια το 2014 και η συνολική προστιθεμένη αξία μειώθηκε κατά 33%. «Το 2013 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια πιθανής ανάκαμψης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ του 2013 και του 2014 ο αριθμός των εργαζομένων στις ΜμΕ αυξήθηκε, αν και ελάχιστα, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Οι πρώτες προβλέψεις για το 2015 και το 2016 έκαναν λόγο για μέτρια ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο απασχόλησης στις ΜμΕ όσο και σε επίπεδο προστιθεμένης αξίας. Ωστόσο, λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας, οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι περισσότερο αβέβαιες απ’ ό,τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.» αναφέρει η έρευνα.

Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων

Την ίδια ώρα, το προφίλ της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της πρωτοβουλίας SBA (Small Business Act) χαρακτηρίζεται ανεπαρκές. Όπως σημειώνεται στο επίσημο έγγραφο, σε αρκετούς τομείς οι επιδόσεις της είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνεται η «δεύτερη ευκαιρία» (που εξασφαλίζει ότι παρέχεται γρήγορα δεύτερη ευκαιρία σε έντιμους επιχειρηματίες που κηρύσσουν πτώχευση), η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι δεξιότητες και η καινοτομία, καθώς και η διεθνοποίηση. «Η προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις είναι ένας ακόμη τομέας της SBA όπου η χώρα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει ορισμένες βασικές αρχές. Δεν υπάρχει ούτε ένα πεδίο στο οποίο η επίδοση της Ελλάδας να είναι καλύτερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ωστόσο, από το 2008 η χώρα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο σε ορισμένους τομείς της SBA, με αποτέλεσμα να πλησιάζει την υπόλοιπη Ε.Ε., και συγκεκριμένα στους εξής τομείς: ενιαία αγορά, δεξιότητες και καινοτομία, διεθνοποίηση και “ανταπόκριση της δημόσιας διοίκησης”. Στους τομείς της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και της “δεύτερης ευκαιρίας”, η Ελλάδα συνέχισε να χάνει έδαφος, ιδίως δε όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, όπου κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.»

Πάταξη γραφειοκρατίας και ενίσχυση χρηματοδότησης

Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, η μόνη λύση που προτείνεται είναι η άμεση δράση σε όλα τα μέτωπα πολιτικής, αλλά κυρίως στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, στην αρχή της «προτεραιότητας στις μικρές επιχειρήσεις», στην «ανταπόκριση της δημόσιας διοίκησης» και στη διεθνοποίηση των ΜμΕ, τόσο εντός όσο και εκτός της ενιαίας αγοράς. «Στον τομέα της χρηματοδότησης, πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά η πρόσβαση σε πιστώσεις, ιδίως μέσω της επέκτασης των νεοσύστατων μέσων στήριξης. Πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών. Πρέπει επίσης να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος μέσω του καλύτερου συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή της αρχής “μία φορά μόνο”. Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί και η εισαγωγή του “τεστ ΜμΕ”».

Ευρωπαϊκό βραβείο για το ΕΒΕΠ και το λιμάνι του Πειραιά

Πάντως τα αρνητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το ελληνικό επιχειρείν δεν στάθηκαν ικανά να υποβαθμίσουν την ελληνική παρουσία στο SME Assembly 2015. O πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, απέσπασε τιμητική διάκριση για την πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΕΒΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά, που αφορούσε την εκπόνηση προγράμματος παροχής υπηρεσιών κατάρτισης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης για επαπειλούμενους με ανεργία, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, κυρίως βιομηχανικών κλάδων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Θριασίου Πεδίου, με στόχο τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους και τη διατήρησή τους στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και σύνθετο έργο, χρηματοδοτημένο με 11,8 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), ενταγμένο στο τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΒΕΠ, συνολικής διάρκειας 250 ωρών, συμμετείχαν 2.420 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σε βιομηχανικούς κλάδους, στους οποίους και καταβλήθηκε εκπαιδευτικό επίδομα 1.750 ευρώ μικτά ανά ωφελούμενο.

Ο εικοσάχρονος Έλληνας που έκλεψε την παράσταση

Την ελληνική αποστολή τίμησε και ο εικοσάχρονος φοιτητής από το Πολυτεχνείο, Χάρης Ιωάννου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διαγωνισμό που αφορούσε την ανάδειξη των σημαντικότερων επιχειρηματικών ιδεών από τις 28 χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε. Ο Χάρης παρουσίασε στο κοινό μια καινοτόμο εφαρμογή που αναπτύσσει τεχνολογίες e-health και βοηθά ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάποιο νοσοκομείο ή γιατρό. Ήδη στους τέσσερις πρώτους μήνες λειτουργίας της εφαρμογής έχουν εγγραφεί 50 χρήστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και έχουν αναπτυχθεί συνέργειες με εξειδικευμένους γιατρούς.

Πέντε success stories με άρωμα γυναίκας

Στο πλαίσιο του συνεδρίου την τιμητική τους είχαν πέντε γυναίκες επιχειρηματίες. Βραβευμένες για την επιχειρηματική τους δράση, μοιράστηκαν με το κοινό την επαγγελματική τους εμπειρία, τα μαθήματα και τα λάθη τους, ενώ έδωσαν τις δικές τους συμβουλές στους νεοεισερχόμενους στον επιχειρηματικό στίβο.

Μην είσαι αλαζόνας – Στόχευε στη διάρκεια

Η Betty Fontaine, ιδιοκτήτρια των Brasserie Simon, ανέφερε ότι συνειδητοποίησε από πολύ νωρίς πως το πανεπιστήμιο σε μαθαίνει απλώς να σκέφτεσαι και σου δίνει τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστείς την πολυπλοκότητα που ενέχει η δημιουργία μιας επιχείρησης. «Η αλήθεια είναι πως είχα υποτιμήσει τον βαθμό δυσκολίας που κρύβεται στο να διαχειρίζεσαι μέσα σε μια επιχείρηση τόσους πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Για μένα αυτή ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση όταν έστηνα τα Brasserie Simon. Επίσης, διαπίστωσα ότι ήμουν αλαζόνας και ότι πίστευα πως ο κόσμος θα έκανε ουρά για να αγοράσει το προϊόν μου. Η πραγματικότητα είναι πως οι άλλοι διαμορφώνουν τελικά τους κανόνες για την επιχείρησή σου. Σίγουρα για να πετύχεις θα πρέπει να διαφοροποιηθείς από τους ανταγωνιστές, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο το κέρδος όσο το να μπορείς να είσαι παρών στην αγορά και μετά από 10 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να επιτρέψει κανείς στον εαυτό του και την αποτυχία, γιατί διαφορετικά δεν θα πάρει το ρίσκο».

Οι συνέργειες σε αναπτύσσουν

Τη δική της ιστορία διηγήθηκε η Henryka Bochmiara, ιδρύτρια του Leviatan, η οποία, παρότι μετανάστρια από την Πολωνία, κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα στην Αμερική. Πρόκειται για μια επιτυχημένη επιχειρηματία, η οποία ήταν αρνητική στο θέμα των συνεργασιών, αλλά διαπίστωσε πως στην πράξη οι συνέργειες με μεγαλύτερες εταιρείες αποδίδουν τελικά καρπούς. Σήμερα λειτουργεί ως μέντορας νέων επιχειρηματιών που θέλουν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους με αποτελεσματικό τρόπο. «Πρέπει να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και μετά να διοικήσεις μια επιχείρηση. Η ύπαρξη ενός business plan σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι αναγκαία, αλλά αυτό δεν σημαίνει προσκόλληση σε αυτό. Όλα είναι θέμα περιβάλλοντος και της διαφάνειας που πρέπει να το διέπει».

Οι γυναίκες επιχειρηματίες υποχρηματοδοτούνται

Η Marianne Costigan, της Merian Ventures, εστίασε στο πρόβλημα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, ενώ τόνισε πως η επιτυχημένη πορεία μιας εταιρείας είναι συνυφασμένη με την επανεπένδυση των κερδών για τις ανάγκες της επιχείρησης.

«Για να ανοίξει μια πόρτα πρέπει εσύ να την σπρώξεις»

Από την πλευρά της, η Amy Millman, της Springboard Enterprises, εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές, αρκεί να είναι ανοιχτός και ο επιχειρηματίας. «Για να ανοίξει μια πόρτα πρέπει εσύ να την σπρώξεις».

Αξιόπιστες οι γυναίκες επιχειρηματίες

Μεταξύ των πέντε επιχειρηματιών που παρουσίασαν το δικό τους success story ήταν και η Δούκισσα του Λουξεμβούργου, η ομιλία της οποίας έκλεψε τις εντυπώσεις. Η ομιλία της κατέληξε στο ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι αξιόπιστες και καλές στη δουλειά τους και πως χρήζουν της υποστήριξης αυτών που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην εκάστοτε χώρα.

434280-IMG_1199.JPG
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας αποκλειστικά στο Accountancy Greece δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το ειδικό βραβείο που απονεμήθηκε στο ΕΒΕΠ. «Είναι μια ηθική ικανοποίηση και μια έκπληξη για μας. Ειλικρινά δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Είναι καλό να συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες σε αυτού του είδους τις διοργανώσεις, έτσι ώστε να προβάλλεται μια θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Στόχος δεν πρέπει να είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, αλλά να πιάσει τόπο κάθε ευρώ».

Σχολιάζοντας τη φετινή διοργάνωση του SME Assembly στο Λουξεμβούργο, ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε πως ήταν κατώτερη των προσδοκιών σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί εξεύρεσης χρηματοδότησης. «Το επίπεδο δεν ήταν αυτό που περίμενα. Ελάχιστα πράγματα ειπώθηκαν για τη χρηματοδότηση και για τη δημιουργία ευκαιριών στις ΜμΕ. Ήταν ένα συνέδριο στελεχών και όχι επιχειρηματιών. Οι άνθρωποι της αγοράς θέλουν να περνούν απευθείας στο διά ταύτα. Γνωρίζουμε πολύ καλά και τις παθογένειες και τα εμπόδια. Το θέμα είναι να βρούμε τη λύση του προβλήματος. Επίσης, περίμενα να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, κάτι που τελικά δεν έγινε». Τόνισε, ωστόσο, πως το SME Assembly αποτελεί έναν θεσμό που δείχνει ότι όλη η Ευρώπη δουλεύει για την ανάπτυξη των ΜμΕ, εν αντιθέσει με τη νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου όλοι δουλεύουν μόνοι τους για να πληρώνουν τους φόρους και το χρέος.

Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε το πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει τη χώρα μας και έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας για τους 2,5 εκατομμύρια Έλληνες που εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε δε πως από την πλευρά του ΕΒΕΠ σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ναυτιλιακού cluster στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς είμαστε η μόνη χώρα στη Μεσόγειο που δεν έχει αναπτύξει τις ναυτιλιακές σπουδές.

Όσο για τις αρνητικές προβλέψεις της Ε.Ε. για το επιχειρείν στη χώρα μας, ο κ. Κορκίδης τις χαρακτηρίζει ως ρεαλιστικές και τις αποδίδει στη στασιμότητα στην οποία έχει πέσει η ελληνική οικονομία. «Η οικονομία έχει χάσει τουλάχιστον 18 μήνες και τα επακόλουθα του κενού που έχει δημιουργηθεί θα τα δούμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Η έκθεση κάνει λόγο για ύφεση -1,1% στο ΑΕΠ, από -0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Μπορεί κατά την περίοδο των capital controls να παρατηρήθηκε μια υπερκατανάλωση στα είδη πρώτης ανάγκης για λόγους φόβου, σύντομα όμως εμφανίστηκαν σημάδια κόπωσης. Η μείωση θα γίνει αισθητή κυρίως στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος το 16,5% των ελληνικών επιχειρήσεων να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις το 2016. Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την επιχειρηματικότητα και ακόμη και οι εταιρείες που εμφάνιζαν κέρδη θα δουν μείωση της κερδοφορίας τους. Επτά στις δέκα μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αναλογία που γίνεται 3 στις 10 για τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του SME Assembly 2015, ανέφερε στο Accountancy Greece πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η σημαντική συνεισφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη, στην καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Πρόκειται για ένα αναμφισβήτητο γεγονός που αναγνωρίζεται σε όλες τις μελέτες. Είναι ενθαρρυντικό ότι στην έκθεση της Επιτροπής που παρουσιάστηκε στο Λουξεμβούργο δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη δράσεων για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τη δεύτερη ευκαιρία και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η παραδοχή θα μεταφραστεί σύντομα σε απτές πολιτικές που θα αναβαθμίσουν τον ρόλο των ΜμΕ στη χώρα μας, και ιδιαίτερα θα βελτιώνουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα εξυγιαίνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα διευρύνουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους νέους, τους καινοτόμους, αλλά και όσους αποτυγχάνουν».