• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

H λίστα με τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες PwC

Σύμφωνα με τη λίστα της PwC με τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες, η χρηματιστηριακή αξία των 100 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου μειώθηκε σημαντικά για πρώτη φορά από τα μετά κρίσης επίπεδα, σημειώνοντας μείωση 4% σε σχέση με την 31η Μαρτίου 2015. H μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από τις συνθήκες που επικράτησαν στην κινεζική αγορά τη χρονιά που πέρασε, και την Ευρώπη, που αντιμετώπισε δυσκολίες με την οικονομική ανάπτυξη αυτή τη χρονιά.

Επικαιροποίηση της ανάλυσης μετά την ψήφο για έξοδο από την Ε.Ε.

Η αρχική ανάλυση για τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες και τα αντίστοιχα μεγέθη καλύπτουν την περίοδο από 31 Μαρτίου 2015 έως 31 Μαρτίου 2016. Παρόλα αυτά, περαιτέρω ανάλυση του κύκλου εργασιών των 100 κορυφαίων εταιρειών μετά το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου για παραμονή ή έξοδο από την Ε.Ε. έδειξε μικρή αλλαγή, με μια πολύ μικρή πτώση στη συνολική χρηματιστηριακή αξία και κάποιες επίσης μικρές μεταβολές στη βάση της κατάταξης. Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί την τρίτη θέση, με επτά εταιρείες στη λίστα των 100 κορυφαίων, παρά τη μικρή πτώση σε κάποιες αποτιμήσεις.

Η μείωση αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της συμμετοχής των ΗΠΑ, κατά 314 δισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ πλέον εκπροσωπούνται από πάνω από τις μισές εταιρείες της λίστας των 100 Κορυφαίων (54 εταιρείες), αντιπροσωπεύοντας το 62% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας. Οι υψηλές επιδόσεις των Alphabet (πρώην Google), Amazon και Microsoft, μαζί με την Kraft-Heinz, την οντότητα που προέκυψε μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, που μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των 100 Κορυφαίων Εταιρειών, συνέβαλαν σημαντικά στην άνοδο των ΗΠΑ.

Η Apple διατηρεί πλεονεκτική θέση εκκίνησης για 5η συνεχή χρονιά, όμως η μείωση της χρηματιστηριακής της αξίας κατά 121 δισ. δολάρια (17%) έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της διαφοράς από τη δεύτερη στην κατάταξη Alphabet, από 350 δισ. δολάρια που ήταν πέρσι σε μόλις 86 δισ. δολάρια φέτος. Μάλιστα, η Alphabet είχε εκθρονίσει προσωρινά την Apple τον Φεβρουάριο του 2016.

Φέτος ο κλάδος τεχνολογίας ξεπέρασε τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την καινοτόμο φύση των εταιρειών τεχνολογίας. Τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν πλέον εταιρείες τεχνολογίας: Apple, Alphabet και Microsoft, ενώ τις ακολουθεί από κοντά η Facebook, στην έκτη θέση. Οι εν λόγω γίγαντες ασκούν τεράστια παγκόσμια επιρροή, έχουν ισχυρό αποτύπωμα και έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ψηφιακού τρόπου ζωής σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χτυπήθηκαν σημαντικά από την οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να ανακάμψουν σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη εκπροσωπείται πλέον από 24 εταιρείες (7 λιγότερες σε σχέση με το 2009 και 17 λιγότερες σε σχέση με το 2008) και αντιπροσωπεύει μόλις το 19% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι –παρότι και οι 11 εταιρείες επιβίωσαν– καθώς οι χρηματιστηριακές τιμές τους επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλές επιδόσεις των κινεζικών αγορών (δες πίνακα 1).

O Clifford Tompsett, επικεφαλής του IPO Centre της PwC, σχολίασε σχετικά: «Οι ΗΠΑ έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους χρησιμοποιώντας την παγκόσμια εμβέλειά τους, τη χρηματοοικονομική τους ισχύ και την ικανότητά τους να καινοτομούν προς το συμφέρον τους. Βλέπουμε επίσης ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν αποδειχτεί πιο ανθεκτικές σε σχέση με τον μέσο όρο, με την εξαίρεση ορισμένων εταιρειών εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, καθώς, παρά τις ασταθείς συνθήκες αγοράς και προοπτικές ανάπτυξης, 91 εταιρείες που ήταν στη λίστα το 2015 ήταν και στη λίστα στις 31 Μαρτίου 2016 –παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

Σημειώσεις

1. Η λίστα με τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες αναλύει τις 100 κορυφαίες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία και συγκρίνει τις λίστες από έτος σε έτος. Αναλύουμε τις τάσεις για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο των εξωτερικών πολιτικών και οικονομικών γεγονότων και να εντοπίσουμε ποιες εταιρείες σημειώνουν άνοδο και ποιες πτώση, εξετάζουμε τη δυναμική του κλάδου και παρουσιάζουμε μια θεώρηση για το πώς έχει μεταβληθεί το παγκόσμιο τοπίο.

2. Η ανάλυσή μας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Μαρτίου 2015 και 30 Ιουνίου 2016 και παρουσιάζει τη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών σε δολάρια ΗΠΑ, με βάση τη χώρα προέλευσής τους. Όλα τα δεδομένα της αγοράς προέρχονται από το Bloomberg και δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα από την PricewaterhouseCoopers LLP.

PwC

• Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί την τρίτη θέση στη λίστα της PwC με τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες και μετά την ψήφο για έξοδο από την Ε.Ε.

• Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους στη λίστα της PwC με τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες, ενώ η Ευρώπη συνεχίζει την καθοδική της πορεία.

• Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 100 Παγκοσμίως Κορυφαίων Εταιρειών σημείωσε σημαντική πτώση, για πρώτη φορά από τα μετά κρίσης επίπεδα, σημειώνοντας μια μείωση της τάξης των 668 δισ. δολαρίων (4%).

• Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ηγετική τους θέση, συμμετέχοντας στη φετινή λίστα με 54 εταιρείες, από 53 που ήταν την περασμένη χρονιά. Το ποσοστό της χρηματιστηριακής αξίας που αντιστοιχεί στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 57% σε 62% (μια συνολική αύξηση της τάξης των 314 δισ. δολαρίων). Τις 10 πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν εταιρείες από τις ΗΠΑ.

• Η Ευρώπη έχασε ακόμη 2 εταιρείες, πέφτοντας στις 24, με αντίστοιχη μείωση του μεριδίου της στη συνολική χρηματιστηριακή αξία από 21% σε 19% (συνολική μείωση 428 δισ. δολαρίων).

• Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί την τρίτη θέση με 7 εταιρείες στη λίστα με τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες, λιγότερες όμως σε σχέση με πέρυσι, που ήταν 8.

• Η Apple διατηρεί πλεονεκτική θέση εκκίνησης για 5η συνεχή χρονιά, όμως η διαφορά της με την Alphabet (πρώην Google) έχει αρχίσει να συρρικνώνεται.

• Ο τεχνολογικός κλάδος έχει ξεπεράσει τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Πίνακας 1