• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

H λίστα των μεταρρυθμίσεων

Τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αποστέλλει σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνονται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μεγάλο μέρος του δεύτερου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείωνκαι την παύση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Τσίπρα-Γκουρία για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Στις 11 το πρωί, αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό (15.000), ενώ «μνημονεύεται» η συμφωνία Άνχελ Γκουρία – Αλέξη Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Πάντως, δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα ισχύσει με την άμεση κατάργηση τουΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την «νέα σεισάχθεια» (η επιστροφή των χρημάτων του ΤΧΣ στον EFSF θέτει περιορισμούς), αλλά και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεσμεύσεις που αποτελούν κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους πιστωτές.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr)