• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

O Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Θετικό κλίμα αναμένεται να συναντήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τις επαφές που θα έχει σήμερα, Τρίτη, με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στοιχεία που απεικονίζουν την κατάσταση της χώρας -μεταξύ αυτών και την πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος- αναζητώντας μηνύματα στήριξης.

Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές που έκανε στην ημερίδα της εφημερίδας Herald Tribune τη Δευτέρα, λέγοντας ότι «φέτος η Ελλάδα βρίσκεται στο 6 έτος μιας ύφεσης, κάτι πρωτόγνωρο και κατά τη διάρκεια αυτή χάσαμε το 25% του ΑΕΠ» και επισημαίνοντας τα τεράστια ποσοστά ανεργίας που πλήττουν συνολικά την κοινωνία και κυρίως τους νέους.

Όμως, η Ελλάδα έχει και επιτεύγματα, τόνισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα πως τελικά στο τέλος του έτους θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών και πως θα χρειαστούν έξι χρόνια για να επανέλθει η χώρα στην προ κρίσης κατάσταση.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένεται να καταστήσουν σαφές ότι εφόσον οι υποχρεώσεις της χώρας εκπληρωθούν, η Ελλάδα θα στηριχθεί περαιτέρω, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Eurogroup στα τέλη του 2012.

Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Συγκεκριμένα, οι επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αρχίζουν με τη συνάντηση που θα έχει στις 12:00 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 12:30 (ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15:45 (ώρα Ελλάδας).

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 (ώρα Ελλάδας). Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί και με τον επίτροπο Ανταγωνισμού Χ.Αλμούνια