Πρόεδρος επιτροπής μικρομεσαίων λογιστικών επιχειρήσεων σε δημόσια άσκηση (ΜΜΛΕ- SMPS) της IFAC
Paul Thompson
Αναπληρωτής διευθυντής υποθέσεων ΜμΕ και ΜΜΛΕ της IFAC
Αυτό το άρθρο εξετάζει τη σημασία των συνενωμένων αναφορών για τις μικρές επιχειρήσεις και τονίζει πώς οι μικρού και μεσαίου μεγέθους λογιστικές επιχειρήσεις σε δημόσια άσκηση μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.
Μετάφραση: Μαρία Τυροβολά,
Γραφείο διεθνών σχέσεων σώματος ορκωτών ελεγκτών λογιστών (ΣΟΕΛ)
Αν και οι σημαντικές προκλήσεις που θέτει η αειφόρος ανάπτυξη και η αειφορία έχουν αναγνωριστεί εδώ και αρκετό καιρό, εντούτοις η διαχείριση των προκλήσεων αυτών δεν έχει ακόμη γίνει βασική ικανότητα των περισσότερων οργανισμών –μικρών και μεγάλων. Γιατί; Πρώτον, ενώ η ευαισθητοποίηση των περισσότερων ηγετών επιχειρήσεων αυξάνεται, αρκετοί δεν διαθέτουν οικολογική παιδεία. Δεν αναγνωρίζουν τα περιβαλλοντικά οφέλη από την υλοποίηση περιβαλλοντικά αειφόρων επιχειρηματικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και από τη συμβολή τους στην καθαρότητα του νερού και στην καλύτερη ποιότητα του αέρα. Δεύτερον, πολλά ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων δεν πιστεύουν ότι το περιβάλλον αποτελεί μία εύλογη επιχειρηματική φροντίδα. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι με ελάχιστη επένδυση σε πιο αποδοτικές τεχνολογίες και με απλές αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά οι εταιρείες τους μπορούν να αποκομίσουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους.
Ευτυχώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα αλλάζουν. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, που διενεργήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πιστοποιημένων Ελεγκτών Λογιστών (AICPA), το Ινστιτούτο Διοικητικής Λογιστικής (CIMA) και το Ινστιτούτο Πιστοποιημένων Ελεγκτών Λογιστών του Καναδά (CICA), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη στρατηγικής αειφορίας, καθώς αυτή συνδέεται όλο και περισσότερο με την απόδοση των επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι περισσότερες ΜμΕ που κινούνται προς την κατεύθυνση της αειφορίας φαίνεται να το πράττουν ως απάντηση στις πιέσεις που ασκεί η αγορά στην εφοδιαστική αλυσίδα –μεγάλοι εταιρικοί πελάτες επιβάλλουν, ως προϋπόθεση της παραγγελίας τους στους προμηθευτές που είναι ΜμΕ, απαιτήσεις για μείωση του δικού τους αποτυπώματος άνθρακα και/ή εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους σχετικά με περιβαλλοντικές αναφορές. Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι αποδοχής της πράσινης ατζέντας.
Γιατί θα πρέπει να αποδεχθούν οι MμE την πράσινη ατζέντα;
Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που πιστοποιούν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αποδεχθούν την πράσινη ατζέντα για υιοθέτηση περισσότερο αειφόρων επιχειρηματικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της εφαρμογής περισσότερο οικολογικά αποδοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Και οι μικρές επιχειρήσεις δεν πρέπει να εξαιρούνται από την εφαρμογή αυτών των πρακτικών.
Γιατί; Επειδή οι μικρές επιχειρήσεις είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, αν όχι όλων, των περισσοτέρων εθνικών οικονομιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο τομέας των ΜμΕ καταλαμβάνει το πλει- οψηφικό μερίδιο του ΑΕΠ του ιδιωτικού τομέα, της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στις οικονομίες του ΟΟΣΑ αλλά και πέρα από αυτές και, κατά συνέπεια, έχει αποτύπωμα άνθρακα συγκρίσιμο με εκείνο του τομέα εισηγμένων οντοτήτων.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο τομέας των ΜμΕ συχνά αγνοείται ή είναι αποδέκτης χαμηλής προτεραιότητας κατά το σχεδιασμό λύσεων ή εργαλείων για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών ζητημάτων. Υποστηρίζεται ότι οι κατασκευαστές εργαλείων και οι διαμορφωτές πολιτικής είναι συνήθως οι μεγάλοι εταιρικοί παίκτες και οι κυβερνήσεις, και οι «μικροί» (παίκτες) δεν είναι συνήθως μέρος του ρεπερτορίου τους. Ωστόσο, δεδομένων των σωρευτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης. Για να γίνει αυτό, είναι πιθανό να χρειαστεί η βοήθεια του πιο αξιόπιστου σύμβουλου επιχειρήσεων, δηλαδή του επαγγελματία (πιστοποιημένου) λογιστή.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι επαγγελματίες λογιστές τις ΜμΕ ώστε να γίνουν οικολογικότερες;
Οι ΜΜΛΕ είναι σε θέση να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών παροχής επιχειρηματικών συμβουλών προστιθέμενης αξίας από τις ΜμΕ, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών αειφόρου επιχειρηματικότητας. Όπως οι μικρές επιχειρήσεις, έτσι και οι ΜΜΛΕ κατανοούν και εκτιμούν τις ανάγκες των πελατών τους που είναι ΜμΕ, καθώς και την ανάγκη για οικονομικά προσιτά και πρακτικά εργαλεία.
Οι ΜΜΛΕ εκτιμούν, επίσης, την ανάγκη των μικρών επιχειρήσεων που είναι πελάτες τους να διατυπώσουν επίσημα τις δραστηριότητές τους, ώστε να εμπνεύσουν καλύτερο διοικητικό έλεγχο, μέσω του οποίου μπορούν να βοηθήσουν τις ΜμΕ να γίνουν πιο αποδοτικές από οικολογική άποψη, να κάνουν περισσότερα με λιγότερες απαιτήσεις και, ως εκ τούτου, να αυξήσουν και να καταστήσουν περισσότερο οικολογικό το τελικό τους κριτήριο. Για παράδειγμα, οι λογιστές μπορούν να συμβουλεύσουν σχετικά με τα οφέλη από τη μείωση του ενεργειακού κόστους που μπορεί να εξασφαλιστεί από απλές αλλαγές στη συμπεριφορά με στόχο την εξάλειψη των αποβλήτων, έως τις επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό και εναλλακτι- κές πηγές ενέργειας.
Οι ΜΜΛΕ μπορούν να συμβουλεύσουν επίσης τις ΜμΕ επί της ανάπτυξης ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), που να επιτρέπει στον οργανισμό οποιουδήποτε μεγέθους ή τύπου να εντοπίζει και να ελέγχει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων, των προϊόντων ή των υπηρεσιών αυτού. Επίσης θα μπορεί να επιτυγχάνει τους περιβαλλοντικούς στόχους του και να αποδεικνύει ότι αυτοί οι στόχοι έχουν επιτευχθεί. Η εφαρμογή ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης θα πρέπει να οδηγεί στην εξοικονόμηση κόστους και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του εν λόγω οργανισμού. Η παροχή επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών ως προς αυτόν τον τομέα μπορεί να περιλαμβάνει:
1) ενημέρωση των πελατών για την αξία ενός ΣΠΔ και σύνδεσή τους με τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στο ξεκίνημά τους, και
2) συμβολή στην προετοιμασία, για παράδειγμα, μιας έκθεσης Περιβαλλοντικής Ετοιμότητας (EnviroReady), για να αποδειχθεί η παρουσία ενός στιβαρού και αξιόπιστου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης και να ενισχυθεί η θέση τους ως καλών εταιρικών πολιτών, και
3) παροχή βοήθειας στις ΜμΕ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες πληροφόρησης των ευρύτερων εισηγμένων προμηθευτών τους, οι οποίοι συχνά πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η συμμόρφωση με το πρότυπο ISO 14001 του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης που ασχολείται με τα ΣΠΔ.
Επιπλέον, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των ιδιοκτητών -διαχειριστών ΜμΕ που είναι πιθανό να συνταξιοδοτηθούν και να επιθυμήσουν την πώληση της επιχείρησής τους. Οι αγοραστές είναι πιθανό να γίνουν πιο απαιτητικοί όταν πρόκειται για τα οικολογικά διαπιστευτήρια των ενδεχόμενων στόχων αγοράς. Όλο αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για τις ΜΜΛΕ πάνω στις οποίες θα βασίσουν τις υφιστάμενες σχέσεις τους και θα προσφέρουν επιχειρηματικές συμβουλές αειφορίας, βοηθώντας τους πελάτες να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις αναφορών σχετικά με την αειφορία, καθώς και με τις απαιτήσεις παροχής διασφάλισης, ώστε να καταστήσουν περισσότερο οικολογικές τις δραστηριότητές τους, να βελτιώσουν το τελικό τους κριτήριο και να προσελκύσουν νέους πελάτες ή αγοραστές.
Ποια εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιούν οι ΜΜΛΕ προκειμένου να βοηθήσουν τις ΜμΕ να κάνουν πιο οικολογικές τις δραστηριότητές τους;
Το Πλαίσιο περί Αειφορίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (ΔΟΛ – IFAC) (τμήμα 2.1) περιλαμβάνει μια σειρά από σχετικά απλά βήματα που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι ΜμΕ για τη μείωση του κόστους μέσω της ελαχιστοποίησης των αποβλήτων. Οι ΜΜΛΕ μπορούν να βοηθήσουν τις ΜμΕ που είναι πελάτες τους στην εφαρμογή αυτών των μέτρων. Για τις ΜμΕ που επιθυμούν να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο επιχειρηματικής αριστείας υπάρχει ένα εργαλείο καθολικής εφαρμογής, που είναι το πρότυπο ISO 14001 του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (βλέπε παραπάνω).
Οι ΜΜΛΕ που ενδιαφέρονται για την υποστήριξη των ΜμΕ προς την κατεύθυνση της αειφορίας θα πρέπει να αποκτήσουν ηλεκτρονικά δωρεάν τον Οδηγό της Επιτροπής ΜΜΛΕ της ΔΟΛ με τίτλο Οδηγός πρακτικής εφαρμογής για χρήση από τις ΜΜΛΕ, ο οποίος προσφέρει καθοδήγηση και εργαλεία που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Πώς μπορούν οι ΜΜΛΕ και οι ΜμΕ να επηρεάσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής;
Η Διεθνής Επιτροπή Ολοκληρωμένης Πληροφόρησης (ΔΕΟΠ – IIRC) κυκλοφόρησε πρόσφατα έγγραφο εργασίας με τίτλο Η οδός προς την ολοκληρωμένη πληροφόρηση – Η αξία της επικοινωνίας στον 21ο αιώνα. Το άρθρο παρουσιάζει το σκεπτικό για συνενωμένες αναφορές, προσφέρει τις κύριες προτάσεις για την ανάπτυξη ενός διεθνούς πλαισίου συνε- νωμένης αναφοράς και περιγράφει τα επόμενα βήματα προς τη δημιουργία και την έγκρισή της. Γιατί θα πρέπει οι ΜΜΛΕ και οι ΜμΕ να ανταποκριθούν σε αυτό το έγγραφο; Γιατί η συνενωμένη αναφορά θα επιτρέψει στους οργανισμούς να εκδώσουν περισσότερο περιεκτικές και χρήσιμες εκθέσεις σχετικά με όλες τις πτυχές της απόδοσής τους, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, διακυβερνητικών και οικονομικών πτυχών, σε μια περιεκτική και φιλική προς τον χρήστη μορφή. Αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέπουν στους οργανισμούς να παρέχουν μια εκτίμηση της μακροπρόθεσμης αειφορίας μιας οργάνωσης, ενώ παράλληλα θα καλύπτουν και τις ανάγκες των επενδυτών και των άλλων συμφεροντούχων.
Ο σχολιασμός παροτρύνεται από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων αναφορών, των επενδυτών, των εργαζομένων και των παρόχων υπηρεσιών διασφάλισης.
ΠΗΓΕΣ IFAC
Οι ακόλουθες πηγές (όλες δωρεάν) είναι προ- σβάσιμες μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής ΜΜΛΕ της ΔΟΛ στη διεύθυνση www.ifac.org/ SMP.
– Εκδόσεις Guide to Practice Management for Small- and Medium-Sized Practices (PM Guide) και συνοδευτικό εγχειρίδιο χρήσης, The Role of SMPs in Providing Business Support to SMEs, και Sustainability Framework
– Τριμηνιαίο ηλεκτρονικό δελτίο (eNews) και Relevant Links: Business Advisory Για τις μεταφράσεις του Οδηγού (PM Guide) (ολοκληρωμένες και σε εξέλιξη), δείτε ανά γλώσσα στην περιοχή Δημοσιεύσεις και πηγές της ιστοσελίδας της ΔΟΛ στη διεύθυνση: www. ifac.org/publications-resources.
Copyright © Οκτώβριος 2011 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Λογιστών (IFAC). Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται. Χρησιμοποιείται με άδεια της IFAC. Επικοινωνία στο permissions@ifac.org για αίτηση άδειας αναπαραγωγής, αποθήκευσης, ή μετάδοσης αυτού του εγγράφου.