• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι επαγγελματίες λογιστές, το μέλλον, Mark Millar

Ο Mark Millar μιλάει για την ACCA, τη συνεργασία με το ΣΟΕΛ, το μέλλον του λογιστικού επαγγέλματος

Επιμέλεια μετάφρασης: Μαρία Τυροβολά

Γραφείο Διεθνών Σχέσεων ΣΟΕΛ

ΠΡΟΣΩΠΑ – ΓΕΓΟΝΟΤΑ – ΣΚΕΨΕΙΣ

Στο νέο παραγωγικό μοντέλο θέλουμε ως βασικό πυλώνα τη βιομηχανία, καθώς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι βιομηχανική χώρα, όπως ήταν και στο παρελθόν, πριν δηλαδή περάσει τη φάση της μεγάλης αποβιομηχάνισης στη δεκαετία του ’80.

Η ταυτόχρονη έναρξη πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων –γιατί δεν είναι μόνο το Ελληνικό, είναι και η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, το Kilada στην Αργολίδα, το Mirum στην Ελούντα, οι νέες επενδύσεις στο Costa Navarino– μεγεθύνουν και ισχυροποιούν το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο και γίνεται φιλική στις επενδύσεις

Ο αντιπρόεδρος της ACCA, Mark Millar, παρευρέθηκε σε εκδήλωση απονομής τίτλων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου 2020, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσει παλαιότερα μέλη της ACCA, να καλωσορίσει νέα μέλη στην ένωση και να συγχαρεί τους Έλληνες που σημείωσαν τεράστια ακαδημαϊκή επιτυχία στις πρόσφατες εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου και της ιδιότητας του μέλους της ACCA. Στο πλαίσιο της ίδια εκδήλωσης, ο Mark συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών (ΣΟΕΛ), καθώς και το προσωπικό των ΣΟΕΛ και ΙΕΣΟΕΛ για να μοιραστούν εμπειρίες και ιδέες.

Είναι σαφές από την πρώτη στιγμή ότι ο Mark έχει πάντα στην καρδιά του το δημόσιο όφελος και το κοινό καλό. Αυτό ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της δικής του σταδιοδρομίας στον δημόσιο τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τον τρόπο που ο ίδιος το περιγράφει, αρνήθηκε την ευκαιρία να πάει στο πανεπιστήμιο, αποφασίζοντας να εισέλθει στο εργατικό δυναμικό κατευθείαν μετά το σχολείο.

«Ενώ έκανα τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πανεπιστήμιο, μου δόθηκε η ευκαιρία να γίνω ασκούμενος λογιστής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να σπουδάσω για την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων», είπε.

«Το είδα αυτό ως μια εξαιρετική ευκαιρία, επιλέγοντας την ACCA για την προσέγγισή της και όχι έναν από τους περισσότερο τομεακούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια απόφαση για την οποία ποτέ δεν μετάνιωσα».

Μετά από μια σειρά εξετάσεων, ο Mark απέκτησε την ιδιότητα του μέλους της ACCA το 1980, ενώ έως τότε είχε φτάσει επαγγελματικά στη θέση του επικεφαλής οικονομικής διαχείρισης ενός μεγάλου επαρχιακού πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Μετά από μερικές ακόμη προαγωγές, ο Mark έκανε σύντομη παράκαμψη από τον δημόσιο τομέα για να επιστρέψει λίγο αργότερα.

«Η έξοδος από τον δημόσιο τομέα με έκανε να καταλάβω καλύτερα τι με ενθαρρύνει και τι με ενθουσιάζει», είπε. «Τότε άρχισα να κατανοώ τις έννοιες του δημόσιου οφέλους και του κοινού καλού πολύ περισσότερο».

Ο Mark επέστρεψε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ως οικονομικός διευθυντής, μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών διοίκησης. Δήλωσε: «Αυτό άνοιξε πραγματικά τα μάτια μου σε έναν ευρύτερο κόσμο, όπου τα λογιστικά μου προσόντα με είχαν εξοπλίσει για ηγετικούς ρόλους πολύ έξω από την παραδοσιακή λειτουργία χρηματοδότησης. Πιστεύω ότι αυτό μου επέτρεψε να διαδραματίσω έναν ενισχυμένο ρόλο γύρω από το διοικητικό συμβούλιο».

Ακολούθησε η μετάβαση από τη θέση του οικονομικού διευθυντή σε αυτή του διευθύνοντος συμβούλου και ο Mark πέρασε σχεδόν 20 χρόνια στη διοίκηση νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων με τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πέρασα ένα υπέροχο διάστημα, συμβάλλοντας στην ηγεσία αλλά και στη διαμόρφωση των υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτόμαστε όλοι. Βλέπω τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται και όταν δεν το πράττουν. Όλο αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε οργανισμούς προσχώρησης μελών όπως η ACCA και το ελεγκτικό – λογιστικό επάγγελμα στο σύνολό του».

Ισχυροποιώντας το επάγγελμα

Πιστεύω στην παγκόσμια ανάγκη για ένα ισχυρό ελεγκτικό – λογιστικό επάγγελμα που εργάζεται για την ενίσχυση των κοινωνιών, αποτελεί φάρο ηθικής συμπεριφοράς, χωρίς διαφθορά, και σκέφτεται ευρύτερα από το χρηματοοικονομικό κέρδος ή τη ζημία και τον ισολογισμό. Δεν πρόκειται για τον τομέα στον οποίο κάποιος εργάζεται. Οι λογιστές μπορούν να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα και να εξασφαλίσουν την αξιολόγηση των αποφάσεων από χρηματοοικονομικές και μη πτυχές. Άκουσα πρόσφατα μια πολύ καλή φράση που το συνοψίζει: μια επιχείρηση με σκοπό όχι μόνο το κέρδος.

Οι επενδυτές προσπαθούν συνεχώς να τοποθετούν περισσότερα κεφάλαια σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που αποφέρουν μερίσματα μεγαλύτερα από μια περιορισμένη οικονομική απόδοση. Όλο και περισσότερο, υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις με δέσμευση βιωσιμότητας, πριμοδοτώντας τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα παρά την άμεση ικανοποίηση ενός γρήγορου κέρδους. Πρόκειται για την αναγνώριση ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οι μέτοχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την περιβαλλοντική και κοινωνική ευημερία της επιχείρησης. Αυτό αντανακλάται τόσο πολύ στην ACCA, όπου ο πυρήνας της ίδιας μας της ύπαρξης είναι η έννοια του δημόσιου οφέλους. Πριν να επιτύχουμε τον βασικό μας ηγετικό ρόλο, πρέπει να κερδίσουμε και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού. Αυτός είναι ο λόγος που δίνουμε τόση έμφαση στην ηθική και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Είμαι τόσο υπερήφανος που η ACCA είναι ένας οργανισμός που αγκαλιάζει και λατρεύει την ποικιλομορφία. Οι εξετάσεις μας είναι διαθέσιμες σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες, ‒ανεξάρτητα από πίστη ή πατρίδα. Αυτό το πνεύμα κινητοποιεί την οργάνωση από τότε που ιδρύθηκε, το 1904, όταν ήμασταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή μας, δίνοντας μια ευκαιρία στην επαγγελματική ζωή σε τάξεις ανθρώπων που είχαν αποκλειστεί από αυτή. Έχουμε πρωτοπορήσει στην ένταξη των γυναικών στο επαγγελματικό δυναμικό μας και έχουμε συμβάλει δυναμικά στην προώθηση των γυναικών σε ανώτερους ρόλους. Ήμασταν διεθνιστές από τις πρώτες μας μέρες, εξαπλωθήκαμε γρήγορα σε όλο τον κόσμο και παραμείναμε πιστοί στις βασικές αξίες της ακεραιότητας, του επαγγελματισμού και της δεοντολογικής πρακτικής.

Ως σημαντικός παγκόσμιος φορέας του ελεγκτικού και λογιστικού επαγγέλματος, η ACCA διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην εξεύρεση και συνεργασία με ομοϊδεάτες εταίρους για να προωθήσει το επάγγελμα με τον σωστό τρόπο, παρέχοντας δημόσιο όφελος. Οι εταίροι μας είναι πολύ ξεχωριστοί. Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα με άφησε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένο από τη σχέση που το ACCA έχει αναπτύξει με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ).

Η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ACCA και του ΣΟΕΛ αποτελεί εμπνευσμένο μοντέλο, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα πραγματικής αρμονίας μεταξύ της ACCA και ενός εθνικού φορέα του επαγγέλματος. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το Κοινό Πρόγραμμα Εξετάσεων (JES), το οποίο έχει υπηρετήσει τόσο καλά το επάγγελμά μας και την ελληνική χρηματοπιστωτική βιομηχανία από το 2009 που ξεκίνησε.

Η ACCA και το ΣΟΕΛ διοργάνωσαν επίσης το πραγματικά επιτυχημένο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα. Έχει τοποθετήσει περισσότερους από 70 πτυχιούχους σε θέσεις εργασίας και τους έχει θέσει στον δρόμο για την ένταξη στην επαγγελματική σταδιοδρομία της ACCA.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους (2019) η ACCA και το ΣΟΕΛ παρουσίασαν το νέο κοινό Πιστοποιητικό στα ΔΠΧΑ (Cert IFRS), μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα. Ήταν μια τεράστια καινοτομία για το επάγγελμά μας στην περιοχή, και μια τεράστια ώθηση για τη λογιστική και τον έλεγχο στη Ελλάδα, που άνοιξε το επάγγελμα ευρύτερα από ποτέ άλλοτε στον ελληνόφωνο κόσμο. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι όταν η ACCA μιλάει για την αποδοχή όλων των ενδιαφερομένων και την άρση των φραγμών στο επάγγελμα, εννοεί αυτό που λέει.

Ο δεσμός μας με το ΣΟΕΛ είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα αυτού που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί και αποτελεί πρότυπο για τους εταίρους μας σε άλλα μέρη του κόσμου.

Φυσικά, χρειαζόμαστε την υποστήριξη τόσο των εργοδοτών όσο και των παρόχων εκπαίδευσης για τη δημιουργία των λογιστών με την επιστημονική κατάρτιση που χρειαζόμαστε. Έχω δει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών και ήμουν ευτυχής να συναντήσω, κατά την επίσκεψή μου, πολλούς εκπροσώπους παρόχων εκπαίδευσης.

Η πίστη ότι οι εργοδότες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι επαγγελματικοί φορείς και οι πάροχοι εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα ανταποκρίνονται στην ακεραιότητα και στην αξία της ACCA είναι συγκινητική και τόσο ευχάριστη.

Από την πλευρά μας, προσφέρουμε στην ελληνική αγορά παγκόσμια ικανότητα και δεξιότητες, που ενισχύουν τη δυνατότητα άμεσης απασχόλησης. Ο τίτλος του ACCA αποτελεί ένα εξαιρετικά ευέλικτο προσόν. Επιτρέπει στα μέλη μας να εργάζονται στην ηγεσία επιχειρήσεων σε όλη την οικονομία και σε όλους τους τομείς.

Η ACCA ανοίγει ένα ασυναγώνιστο δίκτυο συναδέλφων επαγγελματιών, φτάνοντας σε κάθε γωνιά του εμπορίου και των κυβερνητικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο.

Αξίζει να τονιστεί ότι όλα όσα κάνουμε βασίζονται στην κατανόηση του τι αναζητούν οι εργοδότες και οι επιχειρηματίες του μέλλοντος. Αυτό μεταφράζεται στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσουμε το πρόγραμμα εξετάσεων και τις απαιτήσεις συμμετοχής.

Είμαστε επίσης αφοσιωμένοι στην ηγεσία της σκέψης, ειδικά μέσω της έρευνας με τίτλο Professional Insights. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες εκθέσεις διαθέσιμες, αλλά θα ήθελα να επισημάνω μία από τις πρώτες και τις τελευταίες σε αυτόν τον τομέα.

Η έκθεση με τίτλο «Επαγγελματίες λογιστές – το μέλλον: κίνητρα αλλαγής και μελλοντικές δεξιότητες» (Professional accountants – the future: Drivers of change and future skills), εισάγει την ιδέα ότι οι επιτυχημένοι λογιστές του μέλλοντος χρειάζονται μια σειρά από επτά χαρακτηριστικά – επαγγελματικούς δείκτες:

Τεχνικές δεξιότητες και δεοντολογία (Technical skills and ethics): Οι δεξιότητες και οι ικανότητες εκτέλεσης δραστηριοτήτων με συνέπεια βάσει καθορισμένου επιπέδου, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και σκεπτικισμού.

Νοημοσύνη (Intelligence): Η ικανότητα του επιστήμονα να αποκτά και να χρησιμοποιεί τη γνώση, τη σκέψη και τη συλλογιστική κατά την επίλυση προβλημάτων.

Δημιουργικότητα (Creative): Η ικανότητα χρήσης της υφιστάμενης γνώσης σε μια νέα κατάσταση, η δημιουργία συνδέσεων, η διερεύνηση πιθανών αποτελεσμάτων και η δημιουργία νέων ιδεών.

Ψηφιακή γνώση (Digital): Η ευαισθητοποίηση και η εφαρμογή των υφιστάμενων και αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών, δυνατοτήτων, πρακτικών και στρατηγικών.

Συναισθηματική νοημοσύνη (Emotional Intelligence): Η ικανότητα εντοπισμού ίδιων συναισθημάτων και συναισθημάτων των άλλων, αξιοποίηση και εφαρμογή αυτών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, ρύθμιση και διαχείριση αυτών.

Όραμα (Vision): Η ικανότητα πρόβλεψης μελλοντικών τάσεων με ακρίβεια, με την παρεκβολή υφισταμένων τάσεων και γεγονότων, καθώς και με την κάλυψη των κενών με την καινοτόμο σκέψη.

Εμπειρία (Experience): Η ικανότητα και οι δεξιότητες κατανόησης των προσδοκιών των πελατών, η ικανοποίηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων και η δημιουργία αξίας.

Είμαι βέβαιος ότι όσοι από εμάς έχουν λάβει τα προσόντα εδώ και αρκετά χρόνια αναγνωρίζουμε ότι οι απαιτήσεις συμμετοχής και απόκτησης του σχετικού τίτλου είναι μόνο το σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στη σύγχρονη εποχή. Η άποψη των λογιστών που δουλεύουν πάνω από τα βιβλία, οι μετρητές φασολιών που περιορίζονται στην καταγραφή του οικονομικού παρελθόντος, έχουν τελειώσει για τα καλά. Όσοι ανησυχούν για το μέλλον του επαγγέλματός μας μπορεί να έχουν αυτήν την ξεπερασμένη εικόνα στο μυαλό τους. Το έργο των συναλλαγών γίνεται τώρα με μηχανή, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε εκεί όπου βρίσκεται πραγματικά η αξία των λογιστών.

Ναι, στις πρώτες μέρες μου, επεξεργαζόμουν τιμολόγια πληρωμών, αλλά η αλλαγή στους ρόλους μας εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες.

Η έκθεση με τίτλο: «Έτοιμοι για το μέλλον – λογιστικές σταδιοδρομίες της δεκαετίας του 2020» (Future ready – accountancy careers in the 2020s) βασίζεται στις προηγούμενες εκθέσεις και εντοπίζει πέντε «ζώνες» ευκαιρίας για μελλοντική σταδιοδρομία στη λογιστική και τον έλεγχο.

Advocate Assurance: φέρνει νέα επίπεδα εμπιστοσύνης και ακεραιότητας στις οργανωτικές ενέργειες.

Business Transformer: ο αρχιτέκτονας της οργανωτικής αλλαγής, που οδηγεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες επιχειρηματικής αλλαγής.

Data Navigator: χρησιμοποιεί έξυπνα δεδομένα για τη δημιουργία εξαιρετικής ανάλυσης και την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων.

Digital Playmaker: ο τεχνολογικός ευαγγελιστής που χρησιμοποιεί αναδυόμενα ψηφιακά εργαλεία για τη μετατροπή των οργανώσεων στις οποίες εργάζεται.

Sustainability Trailblazer: δημιουργός πλαισίων που αντιλαμβάνονται, αξιολογούν και αναφέρουν τις δραστηριότητες που πραγματικά οδηγούν την αξία και με τρόπους που είναι διαφανείς και ουσιαστικοί για τον έξω κόσμο.

Αυτοί είναι συναρπαστικοί ρόλοι, υποστηριζόμενοι από τους επτά επαγγελματικούς δείκτες της ACCA. Για μένα, είναι πολύ χρήσιμο να καταδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν οι σταδιοδρομίες των ατόμων, ανάλογα με τις σχετικές δυνάμεις και τις προσωπικές επιλογές τους.

Η δική μου εξέλιξη από οικονομικός διευθυντής σε διευθύνων σύμβουλος και αργότερα σε μη εκτελεστικό στέλεχος, μάλλον υποδεικνύει υψηλότερους σχετικούς δείκτες γύρω από το όραμα, τη δημιουργικότητα, τον συναισθηματισμό και τη νοημοσύνη, παρά γύρω από ψηφιακές και τεχνικές δεξιότητες, για να είμαι ειλικρινής. Όχι, βέβαια, ότι υπήρχε στη διάθεσή μου αυτό το πλαίσιο να με καθοδηγεί εκείνη τη στιγμή!

Εύχομαι σε όλους τους φίλους και συναδέλφους στην Ελλάδα ένα ασφαλές και συναρπαστικό μέλλον. Ελπίζω να επιστρέψω σύντομα.

Λίγα λόγια για τον Mark Millar

Ο Mark Millar, αντιπρόεδρος της ACCA, βρέθηκε στην τελετή απονομής τίτλων στα νέα μέλη της ACCA που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020.

Ο Mark Millar εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) από το σχολείο και απέκτησε τον τίτλο της ACCA αντί να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια της 45ετούς σταδιοδρομίας του, έχει διατελέσει οικονομικός διευθυντής στο NHS και διευθύνων σύμβουλος ορισμένων οργανισμών εντός NHS, καθώς και άλλων δημόσιων φορέων, συμβάλλοντας παράλληλα στην εθνική πολιτική. Το 2000-2001 ο Mark διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικής Διαχείρισης Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, προωθώντας τον ρόλο του λογιστή στην υγειονομική περίθαλψη. Μετά την καριέρα του στο NHS, ο Mark διετέλεσε για πέντε χρόνια διευθύνων σύμβουλος στο St. Elizabeth Hospice, Ipswich, και μη εκτελεστικός διευθυντής στο Royal Papworth Hospital NHS Foundation Trust για επτά χρόνια. Διατηρεί το ενδιαφέρον του για το NHS μέσω της πρότασης επιτροπών προσφυγής.

Ο Mark έχει επίσης εκπαιδεύσει στελέχη τόσο στη καθοδήγηση όσο και στη διαμεσολάβηση. Έχει από καιρό συνεργαστεί με το UK Health Panel της ACCA και υπηρέτησε στη Διεθνή Συνέλευση για δύο θητείες. Ο Mark έχει υπηρετήσει στο Συμβούλιο της ACCA από το 2010.