Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η έρευνα «CIO survey / Harvey Nash» της KPMG για το 2020, η οποία είναι η μεγαλύτερη έρευνα ηγετών πληροφορικής στον κόσμο, με πάνω από 4.000 απαντήσεις από CIO και στελέχη τεχνολογίας σε 83 χώρες. Η βάση της έρευνας περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό ηγετών πληροφορικής στον ασφαλιστικό τομέα και αντανακλά τις προτεραιότητές τους και πώς αυτές διαμορφώνονται από την πανδημία. Όπως όλοι οι τομείς, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα διαφορετικό τοπίο στη μετά Covid-19 εποχή. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών για απλοποίηση διαδικασιών στην περίοδο αυτή και ταυτόχρονα η ανάγκη μετακίνησης του προσωπικού και των επιχειρήσεων σε απομακρυσμένη βάση, άσκησαν σημαντική πίεση στα συστήματα και στον τρόπο εργασίας και λειτουργίας των ασφαλιστών. Αν και ο κλάδος ανταποκρίθηκε στις αλλαγές, οι παραδοσιακοί ασφαλιστές, ιστορικά, υστερούν σε σχέση με άλλους τομείς στις προσπάθειες ψηφιοποίησης. Όσοι ηγούνται στις προσπάθειες ψηφιοποίησης είναι πολύ πιο πιθανό να προχωρήσουν άμεσα σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε cloud, AI (τεχνητή νοημοσύνη) και έξυπνους αυτοματισμούς.
Σύμφωνα με τον Φίλιππο Κάσσο, γενικό διευθυντή στο Ελεγκτικό Τμήμα της KPMG στην Ελλάδα, «ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να καθυστέρησε, σε σχέση με άλλους, να συνειδητοποιήσει τα οφέλη από ένα συνδεδεμένο οικοσύστημα και των αυτοματισμών με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων, εντούτοις οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι αποτελεί πλέον “υποχρεωτική” επενδυτική επιλογή και αναγκαία συνθήκη για επιβίωσή τους την επόμενη δεκαετία.
Εμπόδια για την καθυστέρηση αποτελούν η ύπαρξη παλαιών πληροφοριακών συστημάτων και τρόπου οργάνωσης, αλλά και η εξάρτηση από τα παραδοσιακά δίκτυα διαμεσολάβησης.
Οι δισταγμοί που πρέπει να ξεπεραστούν αφορούν ερωτήματα του τύπου “μπορούν να συνυπάρχουν όλα τα δίκτυα ταυτόχρονα;” ή “θα πρέπει να εξαφανιστούν τα παραδοσιακά;”, “Πώς επηρεάζονται τα call centers, οι εμπειρογνώμονες και διακανονιστές ζημιών ή και τα συνεργεία στις αποζημιώσεις;”
Ψηφιακές πωλήσεις, μεσίτες, πράκτορες, αποκλειστικά δίκτυα και, από την άλλη πλευρά, εμπειρογνώμονες, διακανονιστές, συνεργεία αυτοκινήτων, θα πρέπει να συλλειτουργήσουν με ρομπότ και ΑΙ με στόχο τη λειτουργική αποδοτικότητα και εμπειρία του πελάτη που απαιτεί η νέα εποχή. Η αυτοματοποίηση είναι πλέον η κορυφαία επενδυτική προτεραιότητα».
«Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία, αλλά και ο ανταγωνισμός από τις νεοφυείς εταιρείες (InsurTechs), έχουν αλλάξει το τοπίο στον κλάδο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογία ώστε να δημιουργήσουν αξία και να δώσουν στους πελάτες τους την καλύτερη εμπειρία με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Το σημείο διαφοροποίησης πλέον είναι η εμπειρία πελάτη και το πόσο γρήγορα (time to market) μπορούν οι ασφαλιστές να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, έχοντας δημιουργήσει ένα ευέλικτο λειτουργικό μοντέλο (agile operating model) αλλά και με νέες ΙΤ δεξιότητες που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τις νέες τεχνολογίες (π.χ. κυβερνοασφάλεια, AI).
Η σε βάθος γνώση των πελατών και των αναγκών τους θα είναι κρίσιμης σημασίας για τις ασφαλιστικές σε αυτήν τη νέα εποχή, προκειμένου να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα νέα δεδομένα, να επιβιώσουν σήμερα και να αναπτυχθούν αύριο», αναφέρει ο Τάσος Πάντος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο Συμβουλευτικό Τμήμα της KPMG στην Ελλάδα.