• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Reuters: τελειώνουν τα διαθέσιμα

 

H Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα σε όλο το Δημόσιο τομέα- ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ- για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος Απριλίου, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Ο τίτλος μάλιστα του σχετικού άρθρου του πρακτορείου είναι «η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού στο κυνήγι για μετρητά προκειμένου να μείνει ζωντανή».

«Αυτά είναι τα τελευταία διαθέσιμα που υπάρχουν στο ελληνικό Δημόσιο», είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Εδώ και μήνες η ελληνική κυβέρνηση αντλεί ρευστότητα μέσω πράξεων repos από δημόσιους φορείς για να εκπληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Φαίνεται όμως, σημειώνει το Reuters, πως πλέον τα περιθώρια για τέτοιες πράξεις στενεύουν. Από τις 20 Απριλίου, εξηγεί ο αξιωματούχος, το ταμειακό ισοζύγιο του Δημοσίου θα είναι αρνητικό εάν η κυβέρνηση δεν «τραβήξει» τα τελευταία 2 δισ. καταθέσεων διάφορων φορέων του Δημοσίου, όπως ασφαλιστικών ταμεία και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Χωρίς αυτά τα κεφάλαια το κράτος στα τέλη Απριλίου θα έχει έλλειμμα περίπου 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που χρειάζεται για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων. Βεβαίως, γεγονός που σημειώνει και το Reuters είναι ότι τα τακτικά φορολογικά έσοδα, που ξεκινούν να εισρέουν στις αρχές κάθε μήνα, θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία. Επιπροσθέτως, πρέπει να τονιστεί -και αυτό δεν το αναφέρει το πρακτορείο- ότι το οικονομικό επιτελείο έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για την τόνωση των εσόδων και στη ρύθμιση των 100 δόσεων η εφαρμογή της οποίας ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, αλλά και σε μια σειρά άλλων δράσεων.
«Στόχος μας είναι να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας νωρίτερα στην εβδομάδα, ερωτηθείς εάν υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. «Δεν θέλω να πω ότι είμαστε άνετοι, αλλά δεν θέλω να σπείρω και και τον πανικό».

Το Δημόσιο έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες πράξεις repos ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, τις οποίες ανακυκλώνει. Για να μπορέσει να αντλήσει τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα πρέπει να πιέσει τις διοικήσεις των οργανισμών – ή να τις αναγκάσει με υπουργική απόφαση – να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος για να γίνουν ρέπος, είπε δεύτερος αξιωματούχος.Ακόμα και αν εξασφαλίσει τα διαθέσιμα των φορέων, η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως τα μέσα Μαΐου χωρίς χρηματοδότηση από τους δανειστές της.Εάν δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές, η Αθήνα δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι θα πείσει τους δανειστές της χώρας να «ξεκλειδώσουν» τα κεφάλαια που απαιτούνται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη, επισημαίνει το Reuters. Για να το κάνει όμως, συνεχίζει το άρθρο, θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει, στις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση. Οι πιστωτές έχουν θεωρήσει μέχρι στιγμής τις δεσμεύσεις της Αθήνας ανεπαρκείς.

 

Παραινέσεις Ομπάμα

Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να περιορίσει τη γραφειοκρατία της, επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο. «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Οι Έλληνες, τόνισε, «πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας».Ο αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι είχε καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να δείξει στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει ελπίδα και ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

 

(πηγή: in.gr)