• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Sold-out” το πρώτο Compliance Conference της KPMG

Περισσότερα από 220 στελέχη Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων παρακολούθησαν το Compliance Conference της KPMG, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαΐου, στο Divani Caravel. «Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα συνέδριο που να αφορά στελέχη από όλους τους κλάδους και το πετύχαμε» δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος της KPMG.

Ethics και διαφάνεια οι επιταγές του σύγχρονου περιβάλλοντος

Το περίγραμμα μιας νέας εποχής διαφάνειας και αυξημένης υπευθυνότητας για τους οργανισμούς αποδόθηκε με σαφήνεια στο συνέδριο. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν μένει κρυφό. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε αποκλειστικά στους κανονισμούς για τη συμμόρφωση, αλλά να καλλιεργήσουμε κουλτούρα ethics, η οποία θα επηρεάζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων» επεσήμανε ο compliance trainer και πρώην Διευθυντής του Ολλανδικού Compliance Institute Geert Vermeulen. Ενδεικτικό στοιχείο της κατεύθυνσης αυτής είναι και η SRD2, η οποία, σύμφωνα με τη Σοφία Γρηγοριάδου, Partner της CPA Law, ανεξάρτητο μέλος του διεθνούς νομικού και φορολογικού δικτύου της KPMG, «είναι το πρώτο βήμα στην εποχή του “υπεύθυνου stakeholder” και οδηγεί σε ένα πιο σταθερό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και βιωσιμότητας».

Η σημασία της εκπαίδευσης και της σωστής επικοινωνίας

Η συνεπής ενημέρωση των ανθρώπων μιας εταιρείας σχετικά με το Code of Conduct και η καλλιέργεια κουλτούρας ανοιχτής επικοινωνίας (speak up) αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την προδραστική διαχείριση ζητημάτων που άπτονται της Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Οι Lara Bonora και Steve Kerry, επικεφαλής των ειδικών μονάδων εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την Κανονιστική Συμμόρφωση σε Unicredit και Rolls Royce αντίστοιχα, ανέδειξαν μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις ο καθένας, τη σημασία της πολυκαναλικής επικοινωνίας για την εκπαίδευση των χρηστών αλλά και την καταγγελία συμβάντων. Η σημασία που αποδίδουν οι επαγγελματίες κανονιστικής συμμόρφωσης στην εκπαίδευση αποτυπώθηκε και στην έρευνα της KPMG για τους Chief Compliance Officers, τα κύρια ευρήματα της οποίας παρουσίασε ο Μάνος Μαρκάκης, Senior Manager της KPMG.

Η σαφήνεια των κανονισμών και η διερεύνηση με κριτικό πνεύμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση κουλτούρας ethics και στην πρόληψη ζημιών από συμβάντα απάτης και διαφθοράς. «Οι “γκρίζες ζώνες’’ που προκύπτουν από τους μη απόλυτα σαφείς κανονισμούς δημιουργούν τις συνθήκες για παρατυπίες, είναι πιθανότερο οι άνθρωποι να “παρανομήσουν” εάν θεωρήσουν ότι αυτό δεν πλήττει την εικόνα τους ως “ηθικά άτομα’’ τόνισε ο καθηγητής Νομικής Έρευνας Yuval Feldman.

Παρουσιάζοντας καλές πρακτικές για τη διενέργεια investigations, η πρόεδρος του ACFE Greece Εύη Δημητρούλια επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να εξετάζουμε τον δείκτη επαναλαμβανόμενων “παραπόνων”: σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά ή ότι οι διορθωτικές μας πράξεις δεν επαρκούν».

Το αναδυόμενο «άστρο» του blockchain

Στις προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογία για τους υπεύθυνους Κανονιστικής Συμμόρφωσης εστίασαν η Μαρίζα Μέλλιου και Νίκος Πατσιόγιαννης στις παρουσιάσεις τους. Ως «blockchain enthusiast» η Μ. Μέλλιου τόνισε ότι «τα κρυπτονομίσματα δεν είναι taboo. Δεν έχει πρόβλημα η τεχνολογία, αλλά οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν», ενώ ο COO της Norbloc υποστήριξε ότι το RegTech μπορεί να είναι η απάντηση στα αυξημένα κόστη κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά και στη βελτίωση εμπειρίας χρήστη σε ένα περιβάλλον αυξημένων ελέγχων.

Η επίδραση της τεχνολογίας στην κανονιστική συμμόρφωση, μαζί με ζητήματα όπως το στρατηγικό πλεονέκτημα των «ηθικών επιχειρήσεων», το κόστος της κανονιστικής συμμόρφωσης, η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου με το νομικό τμήμα, τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού αλλά και τα τμήματα επικοινωνίας, καθώς και οι επαυξημένες ευθύνες που φέρουν οι υπεύθυνοι κανονιστικής συμμόρφωσης στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον αποτέλεσαν τα κύρια σημεία προβληματισμού για το πάνελ συζήτησης που έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου, με συντονιστή τον Γιώργο Ραουνά, Γενικό Διευθυντή της KPMG και  συνομιλητές τους Παναγιώτη Δασμάνογλου, Γενικό Διευθυντή Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου, Άρη Δημητριάδη, Executive Director Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Διαχείρισης Εταιρικών Κινδύνων και Ασφάλισης Ομίλου ΟΤΕ, Σοφοκλή Καραπιδάκη, Διευθυντή Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και Ευάγγελο Τσεκρέκο, Πρόεδρο ΣΕΚΑΣΕ. Οι Π. Δασμάνογλου, Ά. Δημητριάδης και Σ. Καραπιδάκης, μαζί με τους Μ. Μέλλιου, και Αντώνη Ρούσσο, Senior Director, EMEA Ethics & Compliance και Privacy Lead της Astellas Pharma Europe συμμετείχαν στη συμβουλευτική επιτροπή του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε και με την τιμητική υποστήριξη του  ACFE Greece, HIIA και ΣΕΚΑΣΕ. Διακεκριμένος χορηγός ήταν η AVIS, χορηγοί οι Genesis Pharma και ICAP Group και υποστηρικτής το Infocredit Group.

(*)  Στιγμιότυπο πάνελ: (από αριστερά) Γ. Ραουνάς, Γενικός Διευθυντής της KPMG, Π.
Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της
Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου, Ά. Δημητριάδης, Executive Director Κανονιστικής Συμμόρφωσης,
Διαχείρισης Εταιρικών Κινδύνων και Ασφάλισης Ομίλου ΟΤΕ, Σ. Καραπιδάκης, Διευθυντής Κανονιστικής
Συμμόρφωσης και Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και Ε. Τσερέκο, Πρόεδρος
ΣΕΚΑΣΕ
Photo 4: Νίκος Πατσιόγιαννης, COO