• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

S&P:αργεί η πλήρης πρόσβαση στις αγορές

Η έξοδος της Ελλάδας και της Κύπρου στις αγορές δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στην αξιολόγησή τους, είπε την Τρίτη αξιωματούχος της S&P, αναφέροντας ότι δεν βλέπει αναβαθμίσεις στην Ευρώπη εάν δεν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία.

Ο Μόρτιτζ Κρέμερ, επικεφαλής της S&P σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, αναφερόμενος σε ενδεχόμενες αλλαγές αξιολογήσεων στην Ευρώπη είπε ότι βλέπει να ακολουθεί μια «ήρεμη περίοδος».

«Μένει να γίνει αρκετή δουλειά. Η υπερχρέωση σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού ενέχει τεράστιους κινδύνους για την προοπτική της ανάπτυξης στην ευρωζώνη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Δεν υπάρχει λόγος για αύξηση των αξιολογήσεων μέχρι να βελτιωθούν τα θεμελιώδη (της οικονομίας)» πρόσθεσε αναφερόμενος τόσο στην μείωση του κρατικού χρέους όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Μιλώντας για την Ελλάδα και την Κύπρο, που πρόσφατα προχώρησαν σε εκδόσεις νέων ομολόγων, μετά από μία περίοδο αποκλεισμού τους από τις αγορές, είπε ότι αυτό δεν είχε ιδιαίτερη επίπτωση στις αξιολογήσεις τους.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν αρκετά από το να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από μόνες τους με διατηρήσιμο τρόπο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό (…) είναι το πώς θα βελτιωθεί το προφίλ του ελληνικού χρέους από την πολύ σημαντική επέκταση της λήξης των δανείων του επίσημου τομέα».

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει στο Reuters ότι θα ζητήσει από τους δανειστές της στην ΕΕ την επέκταση της λήξης των δανείων που έχει λάβει στα 50 έτη από 30 που είναι σήμερα και μείωση των επιτοκίων τους.

Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε εκτιμήσει σε συνέντευξή του στο Reuters, τον Φεβρουάριο, ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές το 2016.

«Εάν μάθαμε κάτι από την κρίση στην ευρωζώνη, αυτό είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να ξαναχαθεί η πρόσβαση στις αγορές. Θα ήταν πρόωρο να κρίνω την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές», είπε.