Αγώνα δρόμου κάνει πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα και να μην χαθεί το ορόσημο του Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, για τεχνική συμφωνία, που θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον χρόνο μιας συνολικής συμφωνίας για το χρέος και την ένταση στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν αντιφατικές δηλώσεις για το πόσο κοντά βρίσκεται η συμφωνία για την αξιολόγηση.
Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά, και ο μόνος δρόμος για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση, είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, μέσα μάλιστα στις επόμενες 48 ώρες, καθώς η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας εξ αποστάσεως είναι, ουσιαστικά, αδύνατο να συμβεί.
«Παράθυρο» για κατάληξη στην αξιολόγηση, και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες, άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μέσω της συνέντευξής του στην τηλεόραση του «Σκάι. Tα επόμενα 24ωρα», δήλωσε επί λέξει ο Δ. Τζανακόπουλος, «θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία για ολοκλήρωση των διαδικασιών, έτσι ώστε πάρα πολύ σύντομα να φτάσουμε σε μια τεχνική συμφωνία».
Στο ερώτημα ειδικότερα, για την ημερομηνία- ορόσημο της 7ης Απριλίου και το Eurogroup που θα συγκληθεί την ημέρα εκείνη στη Μάλτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τεχνική συμφωνία. … Τεχνικά είμαστε πάρα πολύ κοντά». Ζήτησε όμως να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις προκειμένου να μην ανακαλύπτονται προσκόμματα, όπως είπε. Και υπογράμμισε στο σημείο αυτό, τον «τεράστιο αγώνα» της κυβέρνησης προκειμένου να μην ανακαλυφθούν εκ νέου προσχήματα, από την άλλη πλευρά προφανώς. Η συνέντευξη έκλεισε με τον Δ. Τζανακόπουλο να σημειώνει, εν είδει συμπεράσματος, ότι η συμφωνία θα είναι και πολιτικά διαχειρίσιμη και κοινωνικά βιώσιμη. «Εκτιμώ ότι θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά», είπε.
Η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με «ουσιαστικά μέτρα για το χρέος» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο «Έθνος». Όπως επεσήμανε «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται καταλήγει στη δήλωσή του. ο πρωθυπουργός».
Τράπεζες
Το ενδεχόμενο προληπτικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση εκτροχιασμού των στόχων για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, ανοίγουν για τις ελληνικές τράπεζες οι διεργασίες που συντελούνται σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από έγγραφα που βρίσκονται σε γνώση του “Κεφαλαίου”, η δυνατότητα προληπτικών αυξήσεων κεφαλαίου μελετάται από τις ευρωπαϊκές αρχές σε ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα “κόκκινα” δάνεια, το οποίο συνδυάζεται με τον σχεδιασμό για τη δημιουργία της ενιαίας τραπεζικής αγοράς μέσω διασυνοριακών συγχωνεύσεων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που επιδιώκει να θωρακίσει τις τράπεζες από τα νυν και τα μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να δημιουργήσει μια δυναμική δευτερογενή αγορά για αγοραπωλησίες NPLs με τη συμμετοχή των funds, να εντείνει την εποπτεία στις τράπεζες και τις πιέσεις προς τις εθνικές κυβερνήσεις για μέτρα άμεσης είσπραξης οφειλών από δάνεια και να ενθαρρύνει την εξυγίανση στο τραπεζικό τοπίο προς όφελος μεγαλύτερων και κερδοφόρων πανευρωπαϊκών τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, το σχέδιο κάνει λόγο για προληπτικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτόματο “κόφτη” στα ίδια κεφάλαια τραπεζών που δημιουργούν νέα NPLs, παρεμβάσεις των εποπτικών Αρχών στην πολιτική τραπεζών για τις προβλέψεις έναντι επισφαλειών και εναρμονισμένο καθεστώς ανεμπόδιστης δράσης για τις εταιρείες διαχείρισης και τα funds που θα εμπλακούν στη διαχείριση των ευρωπαϊκών NPLs.
Ο Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ στην Αθήνα
Ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάϊερ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 7 και στις 8 Απριλίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, εκτός των συνομιλιών με τον έλληνα ομόλογό του, ο κ. Στάινμάϊερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Το Σάββατο 8 Απριλίου οι δύο πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την έκθεση Documenta 14.
Εξαγωγές
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) το 2016 η συμμετοχή της εξωστρέφειας (εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία) στο σχηματισμό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, περιορίστηκε στο 30,2%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 44%. Χαμηλή είναι και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με τον δείκτη εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ να περιορίζεται στο 6,05%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες της ΕΕ, ανέρχεται στο 17,3%. Την ίδια στιγμή, για τις εισαγωγές, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται για την Ελλάδα στο 8,78%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ, είναι στο 26,95%. Αντίστοιχα, προς Τρίτες Χώρες από την Ελλάδα εξάγουν περίπου 16.000 επιχειρήσεις (ποσοστό 2,5%, έναντι 3,2% του μέσου όρου της ΕΕ).
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Έθνος της Κυρακής, Capital.gr, Euro2day.gr)