• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

To στίγμα της εβδομάδας

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2018 και μ΄αυτόν θα αρχίσουν και οι εργασίες της Γ’ Συνόδου της ΙΖ΄ Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων.

Στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει το μεσημέρι στη Βουλή ο  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Οι στόχοι για τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι εναρμονισμένοι με αυτούς του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και η επίτευξή τους αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον Αύγουστο του 2018.

Στο προσχέδιο θα αποτυπώνεται η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο αναμένεται διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,2% του ΑΕΠ έναντι 1,75% που είναι ο στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Το ποσό της υπέρβασης, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, αναμένεται να διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με βάση τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 1,8% που είναι ο στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Για το 2018 προβλέπεται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 2,4%.

Στο προσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η μείωση της ανεργίας το 2018 σε επίπεδα κάτω του 20%, και συγκεκριμένα στο 19%, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,7%.

Μεταξύ άλλων το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει:

-Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4%

-Μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2%

-Αύξηση του συνόλου των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων (ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου) κατά 12,6%

-Αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,7%

-Αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,4%

 

Οφειλές δημοσίου

 

Κρίσιμο είναι και το στοίχημα των ομαλών εξελίξεων στο μέτωπο της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του EuroWorking Group  ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης βρέθηκε σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση -αντί για μείωση- των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 300 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Εάν η εικόνα αυτή δεν ανατραπεί με τα στοιχεία Αυγούστου –Σεπτεμβρίου, τότε η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος Οκτώβρη, τίθεται σε κίνδυνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ευθεία αντανάκλαση στις προσπάθειες επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επηρεάζοντας άμεσα και το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ του χρόνου.

 

Νέα υπηρεσία ελέγχου και ερευνών για μεγάλες υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας

Η κυβέρνηση προχωράει στην ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας, ελέγχου και ερευνών για μεγάλες υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας και φοροδιαφυγής σε μια προσπάθεια ουσιαστικής αντιμετώπισης φαινομένων οικονομικής εγκληματικότητας (λαθρεμπορίες και άλλα) αλλά και πάταξης οργανωμένης φοροδιαφυγής, προκειμένου και έσοδα στα δημόσια ταμεία να εισρεύσουν και υποθέσεις παράνομης οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας να αποκαλυφθούν.

Η νέα υπηρεσία, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής,  ιδρύεται με στόχο την ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές δράση της και θα εποπτεύεται, κατά τον νόμο, από την επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη, η οποία ανέλαβε τη νευραλγική αυτή θέση πρόσφατα, μετά την αποχώρηση του επί σειράν ετών επικεφαλής, εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Σχετικές εντολές θα δέχονται από την οικονομική εισαγγελία, η οποία πέραν της κυρίας Ψαρουδάκη, η οποία είναι η επικεφαλής, και του κ. Γαληνού Μπρη, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του και μετά την αποχώρηση του κ. Αθανασίου, συγκροτείται από πέντε ακόμα εισαγγελείς, μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης Δραγάτσης.

Το σχετικό νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα υπάρξει κάποια μικρή παράταση.

 

Τράπεζες

Θέμα ελλιπούς κάλυψης των επισφαλών δανείων από προβλέψεις θα αναδείξει ο έλεγχος που έχει ξεκινήσει ο SSM στα δανειακά χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι έλεγχοι που έχει ξεκινήσει ο SSM στα δανειακά χαρτοφυλάκια θα ολοκληρωθούν προς τα τέλη του έτους και  αναμένεται να οδηγήσουν σε υποχρεωτική σημαντική αύξηση των προβλέψεων για τις τράπεζες, η οποία μπορεί να φτάσει και τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο SSM πρόκειται να ορίσει ελάχιστο δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις στο 55%. Η επικείμενη, λίγο άνω του 55%, αύξηση του δείκτη κάλυψης από προβλέψεις, η οποία θα ανακοινωθεί στις τράπεζες προς τα τέλη του 2017, αναμένεται να οδηγήσει στον σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ.

​Το θετικό, πάντως, για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο συμβιβασμός μεταξύ των θέσεων ΔΝΤ και ΕΚΤ που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα, βάζοντας τέλος στη συζήτηση για AQRs. Σύμφωνα μ΄αυτόν δεν  θα διενεργηθεί αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR) για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ζητούσε, αρχικά το ΔΝΤ. Στον αντίποδα, θα υπάρξει λεπτομερέστερος έλεγχος σε προκαθορισμένα «πεδία» (π.χ. αξία των ενυπόθηκων ενεχύρων, κόκκινα δάνεια), είτε στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), είτε με έξτρα ελέγχους.

 

Τουρισμός

Την έναρξη των εργασιών της 100ης Συνόδου της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ θα κηρύξει σήμερα στις 4 μμ η προεδρεύουσα Ελληνίδα υπουργός Έλενα Κουντουρά. Πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου συνάντηση υπουργών και άλλων παραγόντων του τουριστικού τομέα, με θέμα την αναζήτηση των πολιτικών που εξασφαλίζουν «μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στον τουρισμό».

Θα μιλήσουν  ο γγ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, η Αμερικανίδα αρμόδια για θέματα τουρισμού Μαριάν Φερενς και ο Ισπανός υπουργός Αλβάρο Ναντάλ Βελντα.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι : « Η προώθηση μιας ολοκληρωμένης κυβερνητικής προσέγγισης στον τομέα του τουρισμού» , «ανάλυση των βασικών τάσεων για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του τουρισμού». Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την έγκριση των πολιτικών συμπερασμάτων, τα οποία θα παρουσιάσει αύριο η κα Κουντουρά στις 17:00.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Κουντουρά, «τα συμπεράσματα δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές, για να μπορέσει κάθε χώρα να κάνει τις δικές της πολιτικές, με στόχο πάντα τις ισορροπίες και τον βιώσιμο τουρισμό».

(πηγές: ANA-MPE, Capital.gr, Καθημερινή, Euro2day)