• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025

To στίγμα της εβδομάδας

Την πρώτη συζήτηση για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη θα έχουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών – μελών της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW) στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup θα βρεθεί το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τον οποίο η Κομισιόν και η Γαλλία προτείνουν επισήμως να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Nομισματικό Ταμείο. Φαίνεται ότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν ως προς τον ρόλο του οργανισμού.

Η Άγγελα Μέρκελ στην ομιλία της στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Δρέσδη, τόνισε ότι στηρίζει τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» χρεών.

Αναφερόμενο στις προτάσεις, με τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει σήμερα στο τελευταίο του Eurogroup, το περιοδικό Der Spiegel, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου που προβλέπει τη σύσταση, από κοινού με το Παρίσι, ενός πανίσχυρου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Στα σχέδια του Β. Σόιμπλε περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκρίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στο χρέος της. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν.

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν αποχωρήσει από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, για να αναλάβει την προεδρία της γερμανικής Βουλής υπεραμύνθηκε συνέντευξή του στους “Financial Times”,  των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει, εν όψει και του 113ου και τελευταίου Eurogroup της οκταετούς θητείας του, στόχος του δεν ήταν να επιβάλει τη λιτότητα στην Ευρώπη, αλλά “μία αξιόπιστη πολιτική που θα οικοδομούσε εμπιστοσύνη και θα παρήγαγε ανάπτυξη”.

Μάλιστα, αισθάνεται δικαιωμένος από τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα. “Πρωταγωνίστησα στη συζήτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα έπρεπε να κάνει ένα διάλειμμα για κάποια χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε”, επισημαίνει. “Δεν έμενε τίποτα άλλο, από τον συγκεκριμένο δρόμο που είναι εξαιρετικά δύσκολος για τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι ήταν “πάντα στο πλευρό αυτών που ήθελαν λύσεις”.

 

ΔΝΤ – Ελλάδα

Σε σχέση με την Ελλάδα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν μετά τη φθινοπωρινή υπουργική σύνοδο του ΔΝΤ, που θα γίνει 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα υπάρξουν και οι τελευταίες συνεννοήσεις των Ευρωπαίων με το Ταμείο. Η τρίτη αξιολόγηση είναι λιγότερο δύσκολη από τη δεύτερη ωστόσο και αυτή περιλαμβάνει μεγάλο όγκο προαπαιτούμενων, που σημαίνει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιταχύνει τις εργασίες, εάν θέλει να κλείσει η διαδικασία πριν το τέλος του χρόνου, αναφέρει η DW.

Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προτρέψει τους ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που ξαναρχίζουν, κρίνοντας ότι «η μπάλα» βρίσκεται πλέον «στο δικό τους γήπεδο», σύμφωνα με τις υπηρεσίες της. Οι δύο ομάδες των διαπραγματευτών θα ξαναβρεθούν σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για να αρχίσουν τον πέμπτο γύρο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Πρόκειται για τον τελευταίο κύκλο συνομιλιών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης και της 20ής Οκτωβρίου.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που θα θεωρούσε ιδανικό να τηρηθεί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, αυτή η σύνοδος θα σηματοδοτούσε ένα κρίσιμο βήμα: οι ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπίστωναν ότι έχουν σημειωθεί «επαρκείς πρόοδοι» στις συνομιλίες για το διαζύγιο ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις με το Λονδίνο μετά το Μπρέξιτ, το οποίο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Μαρτίου του 2019.

4o Περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη

Το 4ο κατά σειρά Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, αυτό της Θεσσαλίας, πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο, στη Λάρισα, στο πλαίσιο των 13 Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021».

Οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, ολοκληρώνονται την Τετάρτη το βράδυ με την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Θα έχουν προηγηθεί παράλληλες συνεδρίες, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών. Συγκεκριμένα, την Τρίτη, συνεδρίες με θέματα: “Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση”, “Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική”. Την Τετάρτη, συνεδρίες με θέματα: “Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων”, “υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία”, “Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία”, “Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης”.

 

Ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ

Πυρετωδώς ετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση για τη συνάντηση Τσίπρα- Τραμπ που θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο  Έλληνας πρωθυπουργού  θα επισκεφθεί το  Σικάγο όπου θα έχει  επαφές με επιχειρηματικούς κύκλους και πιθανούς επενδυτές. Aφού επισημαίνεται ότι η σημασία της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης με τον πρόεδρο είναι αυτονόητη, κάτι που ισχύει και για τις επαφές με μέλη του Κογκρέσου, τονίζεται ότι στο Σικάγο ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με στελέχη «πραγματικών» εταιρειών, μεταξύ αυτών και startups, που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ή να αποτελέσουν πηγή χρήσιμων πληροφοριών και τεχνογνωσίας. Επίσης, στο Σικάγο θα συναντηθεί με τον Τζον Κάλαμος, λίγους μήνες μετά την εξαγορά από τον γνωστό Ελληνοαμερικανό επενδυτή και συνεργάτες του της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο Σικάγο εδρεύει και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μια από τις πιο δραστήριες και αποτελεσματικές ομογενειακές οργανώσεις. Οι επαφές στην αμερικανική μεγαλούπολη στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων, τόσο από ομογενείς όσο και από Αμερικανούς.

Τράπεζες

Εντός της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, να προχωρήσει η Εθνική τράπεζα στην έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ την σκυτάλη θα πάρει τις επόμενες εβδομάδες η Eurobank. Και στις δύο εκδόσεις τα ομόλογα θα καλυφθούν από ιδιώτες ξένους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη έκδοση της Εθνικής, πηγές αναφέρουν, ότι τα μηνύματα από την πλευρά των επενδυτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα κινηθεί χαμηλότερα από το 3%.

(πηγές: Καθημερινή, ΑΝΑ-ΜΠΕ, Euro2day, Capital.gr)