• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

Αρχίζουν  σήμερα  Δευτέρα οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και το τέλος της εβδομάδος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην σημερινές δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στο επίκεντρο θα βρεθούν δημοσιονομικά θέματα.

Στο θέμα της υποδόσης το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στους δανειστές τα στοιχεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι πληρωμές είναι εντός των στόχων επομένως, η εκταμίευση της δόσης δεν θα συναντήσει προβλήματα και η σχετική απόφαση θα παρθεί τελικά στο EuroWorking Group, το οποίο  συνεδριάζει την Πέμπτη στις 26 του μήνα.

 

Τα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης

Α. Το δημοσιονομικό είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα μετά τη διαπιστωμένη πλέον υστέρηση των εσόδων, που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αλλάξει τα μεγέθη του προϋπολογισμού για φέτος και του χρόνου, σε σύγκριση με αυτά που είχε καταγράψει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα αντισταθμίζονται τώρα από περισσότερα έσοδα και λιγότερες δαπάνες του ΕΦΚΑ, αλλά η αριθμητική αυτή αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από τους θεσμούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να ζητηθούν κάποια πρόσθετα μέτρα για το 2018.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν οπωσδήποτε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επισημαίνουν αναλυτές στην Αθήνα, καθώς το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα είναι ουσιαστικά μέτρο μείωσης χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει οι ίδιοι να παρέμβουν με μέτρα ελάφρυνση του χρέους, ώστε να βγαίνει το σενάριο βιωσιμότητάς του.

Οι συζητήσεις για το φετινό πλεόνασμα και το πολυσυζητημένο κοινωνικό μέρισμα θα παραταθούν έως την επιστροφή των Θεσμών στο τέλος Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί οι ξένοι τεχνοκράτες περιμένουν νεότερα στοιχεία από τα έσοδα και τις εισφορές του Οκτωβρίου, προκειμένου να σχηματίσουν άποψη αν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΓΛΚ για πλεόνασμα που μπορεί να ξεπεράσει το 2,7%, δηλαδή για υπερπλεόνασμα περίπου 1,7- 1,8 δις ευρώ.
Β. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών οι Θεσμοί θα θέσουν θέμα ενίσχυσης της θέσης των ενυπόθηκων πιστωτών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσουν να αυξηθεί το ποσοστό ικανοποίησης των τραπεζών από το αποτέλεσμα πλειστηριασμών, έτσι ώστε αυτές να λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από την εκποίηση ενεχύρων δανείων που έχουν χορηγήσει και δεν εξυπηρετούνται και παράλληλα, να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη για τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν, και άρα μικρότερο ρίσκο έναντι πτωχεύσεων επιχειρήσεων.

Γ. Πωλήσεις μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, απελευθέρωση της αγοράς αερίου και της προμήθειας ρεύματος, αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν οι επικεφαλής των θεσμών για τα ενεργειακά. Πιο αναλυτικά θα συζητηθούν η συμφωνία για τη λίστα των μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ που θα διατεθούν προς πώληση. Η ολοκλήρωση των αλλαγών στον κανονισμό τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ που είναι μέρος της πώλησης του 66%.  Η θεσμοθέτηση των αλλαγών στα ΥΚΩ και η επιστροφή των ποσών από παλιότερα έτη στη ΔΕΗ. Η συμφωνία για τις αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου και οι αλλαγές που αφορούν στην παρουσία της ΔΕΠΑ στην προμήθεια αερίου.

 

Το χρέος

Σύμφωνα με πολλές ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ έκανε σαφή την πρόθεση της να ενεργοποιηθεί για την ελάφρυνσή του ελληνικού χρέους. Από τις δημόσιες δηλώσεις Τραμπ, τις ενημερώσεις που ακολούθησαν, αλλά και ιδιωτικές συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους προκύπτει σαφώς ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της ενθάρρυνσης επενδύσεων και της ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου, αλλά και της άσκησης της επιρροής του στο θέμα του χρέους. Η τελευταία πτυχή ήταν, άλλωστε, και ο κύριος λόγος για τον οποίο συμμετείχε ο υπ. Οικονομικών κ. Στίβεν Μνούτσιν στη διευρυμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο

 

«Δεν έχει νόημα η συζήτηση περί Grexit»

«Η συζήτηση εάν θα ήταν καλύτερο το Grexit δεν βοηθά πλέον καθόλου σήμερα» ανέφερε ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Η Ελλάδα δεν ξεπέρασε ακόμα το πρόβλημα, αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο και οι απαισιόδοξες προγνώσεις των επικριτών δεν επαληθεύτηκαν, είπε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Ο Β. Σόιμπλε δεν εν θέλησε να επαναλάβει τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Η Ελλάδα θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Γι’ αυτό και η συζήτηση εάν θα ήταν καλύτερο το Grexit δεν βοηθά πλέον καθόλου σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε. Ερωτηθείς για το εάν θεωρεί ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει παρέλθει απάντησε: «Το ελπίζω».

 

Αύξηση κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

Αύξηση 6,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Αύγουστο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2016, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2016 με το 2015. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών προήλθε:

1. Από τις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων τις βιομηχανίας:

*Αύξηση κατά 18,4% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων.

*Αύξηση κατά 5,9% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών.

2. Από τις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

*Αύξηση κατά 19,2% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς.

*Μείωση κατά 1,9% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς.

Ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 10,9% τον Αύγουστο 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2017.

(πηγές: ANA-MPE, Καθημερινή, Capital.gr, Euro2day.gr, Cnn Greece)