• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

To στίγμα της εβδομάδας

 

 

Το ΣΟΕΛ και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ (HACFE), στα πλαίσια του International Fraud Awareness Week (παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την απάτη), διοργανώνουν  σήμερα 13/11/2017 ενημερωτική  Ημερίδα με θέμα: “FINANCIAL STATEMENTS + FRAUD” (Οικονομικές Καταστάσεις + Απάτη)

 

Υπερπλεόνασμα

Σε τηλεδιάσκεψη, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της εβδομάδας, θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για το φετινό υπερπλεόνασμα, το οποίο θα έχει τρεις κατευθύνσεις: την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, τη δημιουργία ταμειακού «μαξιλαριού» ασφαλείας  πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, παρεμβάσεις για τους ασθενέστερους.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 27 του μήνα και θα παραμείνουν στην πόλη για περίπου δύο εβδομάδες, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν θα συνοδεύσουν τον Ε. Τσακαλώτο στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 11 Δεκεμβρίου, Κοστέλο, Τζιαμαρόλι και Τσακαλώτος θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να μιλήσουν στο συνέδριο του Capital Link, με θέμα τις «Επενδύσεις στην Ελλάδα».
Enterprise Greece- σχέδια

Επενδυτικά σχέδια ύψους ενός δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης ή προέγκρισης, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” ο κ. Χρήστος Στάϊκος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, (Enterprise Greece),  δηλαδή του εθνικού φορέα για την προώθηση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ.Στάϊκος είναι στα “σκαριά” νέες συμφωνίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και το εμπόριο.  Εκτός των κλάδων αυτών, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Όπως σημειώνει ο κ.Στάϊκος, απαντώντας στα ερωτήματα της εφημερίδος “ΈΘΝΟΣ” σχετικά με τη λειτουργία του Enterprise Greece τα τελευταία 2,5 χρόνια, “μέλημά μας είναι η διαρκής αναβάθμιση του Οργανισμού στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και αξιόπιστου φορέα εξωστρέφειας. Στο πλαίσιο αυτό, βελτιώνουμε την επιχειρησιακή λειτουργία, δημιουργούμε νέα εταιρική ταυτότητα, εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες, κάνουμε αξιολόγηση του προσωπικού, προτείνουμε την ένταξη του ΑΣΕΠ στη διαδικασία προσλήψεων, δρομολογούμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και σχεδιάζουμε με το υπουργείο Εξωτερικών ένα ενιαίο portal εξωστρέφειας, σε συνδυασμό με ένα αναβαθμισμένο help desk”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “άλλωστε, έχουμε αυξήσει τις ενέργειές μας τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την προώθηση των εξαγωγών, εντάσσοντας νέους κλάδους, προσεγγίζοντας νέες αγορές, υλοποιώντας περισσότερες και νέες δράσεις, διαμορφώνοντας νέα εργαλεία”.

 

«Κόκκινα δάνεια»

Ισχυρή πίεση για την άμεση αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δέχονται οι διοικήσεις των τραπεζών τόσο από τις εποπτικές αρχές όσο και από τους θεσμούς, που διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Ισχυρές πιέσεις ασκούν επίσης ξένα χαρτοφυλάκια-μέτοχοι των τραπεζών που ανησυχούν για τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης –σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν πετύχουν τους στόχους–, κάτι που θα οδηγήσει στην απώλεια των κεφαλαίων τους (για κάποιους τρίτη φορά).

Τέσσερις ξένες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, doBank, (ανήκει στον όμιλο Fortress),  Cerved, η συμβουλευτική Alvarez& Marsal (αμερικανική) και APS(τσεχική) έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της διαχείρισης προβληματικών δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για 2.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια ΜμΕ, τα οποία έχουν χορηγηθεί από τουλάχιστον δύο τράπεζες και η επιλογή τους έγινε από ένα πακέτο 13.000 κοινών πιστούχων κατόπιν σχετικής απόφασης του διατραπεζικού NPLs Forum, το οποίο αποτελεί όργανο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η απόφαση των τραπεζών να διαθέσουν από κοινού την διαχείρισή τους σε μια εξειδικευμένη εταιρεία υπαγορεύεται από την ανάγκη συνεννόησης όταν πρόκειται για κοινούς δανειολήπτες, αλλά και κατόπιν των αυστηρών συστάσεων του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμβουλος των τραπεζών στην προσπάθεια αυτή είναι η εταιρεία Oliver Wyman.

 

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης ζητάει να χαλαρώσουν τα κριτήρια για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης .«Είναι γεγονός ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει δυσκολίες και αυστηρά κριτήρια ένταξης, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το μόνο διαθέσιμο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας», γράφει σε άρθρο του ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.

«Η δεύτερη ευκαιρία είναι πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ και εάν δεν χαλαρώσουν τα κριτήρια ένταξης, αυτή η ευκαιρία δεν θα δοθεί ποτέ στις 400.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται σε απόγνωση.

Μέχρι σήμερα παρά το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μόνο 240 επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη προ των πυλών για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, ενώ μόλις 700 βρίσκονται στο προτελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, από τις 7.700 επιχειρήσεις που μπήκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού

 

6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Κομοτηνή με θέμα “Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη στο προσκήνιο” και οι εργασίες του θα αρχίσουν το μεσημέρι με ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Τρίτης με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Είναι το 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό από τα 13 που έχουν προγραμματιστεί με σκοπό έναν ουσιαστικό αποκεντρωμένο διάλογο με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων κάθε Περιφέρειας, για να διερευνηθούν σε βάθος οι παραγωγικές δυνατότητες και να τεθούν οι προτεραιότητες και οι στόχο για τη συγκρότηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

 

 

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Euro2day, Capital.,Το Βήμα, i-efmerida.gr)