• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

 

 

Αρχίζουν αύριο οι συζητήσεις κυβέρνησης – δανειστών για την Τρίτη αξιολόγηση. Στόχος να έχει επιτευχθεί πρόοδος έως τις 4 Δεκεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Πηγές από την κυβέρνηση αλλά και από τους θεσμούς πιστεύουν και μεταδίδουν ότι η επίτευξη συμφωνία, ενός Staff Level Agreement (SLA), είναι εφικτός. Κύρια προϋπόθεση να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στις 29 Νοεμβρίου. Το τελευταίο αναμένεται  να αποφασιστεί στη σημερινή συνέλευση των συμβολαιογράφων, όπου πιστεύεται ότι θα άρουν την προηγούμενη απόφασή τους για αποχή από πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ που είναι το άλλο ακανθώδες θέμα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την DGComp για την πώληση των μονάδων λιγνίτη και να επιτευχθεί έτσι ο στόχος μείωσης της παραγωγής κατά 40%.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις οι Θεσμοί αναμένουν ένα σχέδιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο Υπερταμείο. Οι δανειστές ζητούν βήματα προόδου σε κινήσεις-ορόσημα όπως είναι αυτή της Εγνατίας Οδού, του “Ελευθέριος Βενιζέλος” και του Ελληνικού. Ζητούν όμως να μην υπάρχουν και φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω κρατικών παρεμβάσεων σε μεγάλα ιδιωτικά έργα.

Ήδη ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στην εφημερίδα Handelsblatt δήλωσε πως  εάν η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει στο ίδιο πλάνο των μεταρρυθμίσεων η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανό να εγκριθεί στις αρχές του 2018.

Εάν κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τότε η κυβέρνηση θα στείλει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κλείνουν όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες,

 

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Εάν οι συμβολαιογράφοι σήμερα άρουν την αποχή τους τότε στις 29 Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Στη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, για την ημέρα εκείνη (29/11)  είναι εγγεγραμμένοι 187 πλειστηριασμοί από διάφορους επισπεύδοντες, ενώ άλλοι 144 είναι εγγεγραμμένοι για τις 6 Δεκεμβρίου.  Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει πως το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα. Ωστόσο σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη.

Ο οφειλέτης θα έχει  τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού από τον υπολογιστή του όπως θα έκανε και στο Ειρηνοδικείο, το οποίο μέχρι τώρα ήταν ο τόπος διεξαγωγής των πλειστηριασμών. Ωστόσο πλέον, ο οφειλέτης θα πρέπει να εγγραφεί ως “παρατηρητής” στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και να πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ), αποκτώντας ελεγχόμενη πρόσβαση.

Ο SSM στην Αθήνα

 

Στην Αθήνα θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της  Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να έχει επαφές με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σχετικά με τη διενέργεια των stress tests toy 2018.  Στις συναντήσεις αυτές θα δοθούν διευκρινήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής των τραπεζών και έτσι θα προκύψει μια πρώτη εκτίμηση για το εύρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από την άσκηση.

Αν και δεν είναι γνωστό  ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της ΕΚΤ για τα τεστ αντοχής εντούτοις οι πληροφορίες του “Κεφαλαίου” αναφέρουν ότι ο SSM θα είναι πολύ ανεκτικός όσον αφορά το όριο του δείκτη των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών (Core Tier 1), ο οποίος θα παραμείνει στο 5,50% όσον αφορά στο δυσμενές σενάριο. Πράγμα που σημαίνει ότι το “δίχτυ ασφαλείας” για την κεφαλαιακή πτώση των τραπεζών παραμένει αρκετά ελαστικό και τους επιτρέπει, χωρίς δραματικές επιπτώσεις, ακόμη και μεγαλύτερες κεφαλαιακές απώλειες από το τεστ αντοχής

 

Κοινωνικό μέρισμα

Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πύλης www.koinonikomerisma.gr, έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 23000 αιτήσεις εκ των οποίων άμεσα εγκρίθηκαν οι 9000.

Ο διαδικτυακός τόπος για την υποβολή αιτήσεων για την καταβολή μερίσματος, άνοιξε χθες Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017.

Οι δικαιούχοι, για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα το οποίο είναι ανάλογο του αριθμού των μελών του νοικοκυριού, του εισοδήματος και περιουσιακών του στοιχείων θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση.

 

(πηγές: ΑΝ-ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day, CNN Greece)