Σήμερα στις έξι το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις καθώς θα διακοπεί την Τετάρτη και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου ο πρωθυπουργός να παραστεί στη Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Αναδιάρθρωση χρέους
«Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορεί να είναι βιώσιμο», τόνισε σε δήλωσή της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
Πιο αναλυτικά, η κυρία Λαγκαρντ, μιλώντας στην ιταλική οικονομική εφημερίδα, αναφερόμενη στη χώρα μας τόνισε: «Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη συμφωνία για ένα δάνειο stand-by “κατ’ αρχήν”. Το κύριο στοιχείο είναι ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να είναι βιώσιμο». Παράλληλα, η διευθύντρια του ΔΝΤ συμπλήρωσε: «Η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τους τεχνικούς και η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, καθορίζει μια σειρά ενεργειών και benchmarks που είναι ανάγκη να τηρηθούν. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Κατά την πρόβλεψή μου, αυτό θα μπορεί να συμβεί στις αρχές του καινούριου χρόνου».
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο
Αποφασισμένοι να μην υπάρχει στη λήξη του προγράμματος καμία εκκρεμότητα σε οποιονδήποτε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι πιστωτές, όπως προκύπτει από το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, που συμφωνήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με τους θεσμούς και αποκαλύπτει η “Καθημερινή”.
Στο συμπληρωματικό μνημόνιο (SMof U)καθώς και στο τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει, καθορίζονται λεπτομερώς όχι μόνον όσα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και όσα –πολλά– δεσμεύεται να υλοποιήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση: από την περιώνυμη επενδυτική τράπεζα –που δεν είναι τελικά τράπεζα αφού δεν θα χορηγεί δάνεια– έως τη φορολογική πολιτική, από τις αλλαγές στους νόμους για τις ανώνυμες εταιρείες και για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων έως την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, από τη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής έως τις νέες περικοπές των συντάξεων, από το ποιος, πότε και με ποιον τρόπο θα αποφασίσει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου μέχρι το τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τη διαιτησία, από τη χρηματοδότηση του ΟΑΣΘ και τα διόδια της Εγνατίας έως την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και από το χρονοδιάγραμμα στο Ελληνικό έως την παραχώρηση του Θριασίου.
Όπως επισημαίνει η “Καθημερινή”, κοινός τόπος σε όλα σχεδόν είναι η ρητή αναφορά πως οτιδήποτε θα γίνει ύστερα από διαβούλευση και έγκριση από τους θεσμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, τα κόκκινα δάνεια, τον νόμο Κατσέλη, την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.
Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση θα εστιασθεί στις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ και στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν. Εκ μέρους της χώρας μας παίρνει μέρος ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ.Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα λάβει, επίσης, μέρος στην κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας, η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα που σχετίζονται με την περιοχή του Sahel, ενώ θα γίνει και μία αποτίμηση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ. Νετανιάχου με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ.
Διάσκεψη για το Κλίμα
Αρχίζει την Τρίτη η σύνοδος για το κλίμα One Planet Summit που θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι, με τη συμμετοχή περίπου 50 ηγετών και θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της χρηματοδότησης του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η Γαλλία θα πιέσει προκειμένου να υιοθετηθεί ένας ευρωπαϊκός φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ώστε με τα έσοδα να χρηματοδοτηθεί ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τέσσερις Γάλλοι υπουργοί.
Ο φόρος αυτός θα μπορούσε να αποφέρει έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2020, σημειώνουν στο άρθρο γνώμης, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Journal du Dimanche, οι υπουργοί Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό και Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ.
Όπως υπενθυμίζουν, η Γαλλία έχει ήδη φορολογήσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές για να χρηματοδοτήσει την περιβαλλοντική πολιτική της. «Θα πιέσουμε ώστε ο φόρος αυτός να εφαρμοστεί στην Ευρώπη και θα ζητήσουμε από όλους να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια», προσθέτουν.
Το 2012 η Γαλλία εισήγαγε έναν φόρο ύψους 0,2% στις αγορές μετοχών γαλλικών εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον 1 δισεκ. ευρώ. Το 2016 ο φόρος αυτός απέφερε 1,1 δισεκ. ευρώ και αυξήθηκε φέτος στο 0,3%.
Το Σκοπιανό ανοίγει και πάλι
Σήμερα αναμένεται ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς να ανοίξει, από τις Βρυξέλλες, νέο γύρο συζητήσεων για την ονομασία, στη συνάντηση που θα έχει με τους διαπραγματευτές Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα παρουσιάσει «με το καλημέρα» πρόταση για ονομασία, ώστε αυτή να εμφανισθεί ως προϊόν των διαπραγματεύσεων. Σε μία τέτοια περίπτωση θα δοθεί χρόνος για ζυμώσεις και αποφάσεις, χωρίς επικίνδυνες αναταράξεις. Ενδεικτική της προετοιμασίας που γίνεται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η εκτενής αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα χθες από το Βελιγράδι, μετά το πέρας της τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας- Ρουμανίας.
Τα bitcoin
Σε νέα φάση μπαίνει η «φρενίτιδα» για τα κρυπτονομίσματα, καθώς ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των bitcoin futures, με ράλι μάλιστα που έφτασε και το 25%.
Το συμβόλαιο με τις μεγαλύτερες συναλλαγές στο CBOE Global Markets άνοιξε στα 15.460 δολάρια στη Νέα Υόρκη χθες το βράδυ, για να κάνει άλμα στα 18.700 δολάρια. Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών αποφασίστηκε δυο φορές αναστολή διαπραγμάτευσης, προκειμένου να περιοριστεί η μεταβλητότητα.
Οι dealers δήλωναν στο Bloomberg πως οι αρχικοί όγκοι συναλλαγών ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, ενώ η κίνηση στην ιστοσελίδα του CBOE ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε καθυστερήσεις και διακοπές.
(πηγές: Καθημερινή, ΑΝΑ-ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day)