Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ορισμένα μέλη του Eurogroup επιθυμούν τη συνέχιση της παραμονής του ΔΝΤ στην Ελλάδα ως ελεγκτή των μεταρρυθμίσεων στο νέο πλαίσιο μετά τις 20 Αυγούστου όπου αντί για δόσεις η χώρα μας θα λαμβάνει ελάφρυνση του χρέους σε δόσεις. Το πλαίσιο αυτό προανήγγειλε επί της ουσίας και ο νέος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς το Σάββατο. Σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung έστειλε το μήνυμα ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι όρος για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο νέο πλαίσιο που πάει να διαμορφωθεί κάποιοι υποστηρίζουν (όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα) ότι η “υπερβολική αισιοδοξία” που εξέφρασε το τελευταίο διάστημα η Κομισιόν δεν πείθει τα κράτη-μέλη του Eurogroup που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία κλπ.) ότι η Επιτροπή μπορεί να επιτελέσει ικανοποιητικά αυτό το ρόλο σε συνδυασμό με τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.
Το Ταμείο εκμεταλλεύεται από την πλευρά του αυτή την κατάσταση και με βάση τους νέους κανόνες εμπλοκής δεν αποκλείεται να θέσει διλήμματα στους Ευρωπαίους που έχουν να κάνουν και με τις τράπεζες. Έτσι, πέρα από το αφορολόγητο και τις μεταρρυθμίσεις, οι διαπραγματεύσεις του Μαΐου στο Hilton μπορεί να περιλαμβάνουν στο μενού και έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Τα προαπαιτούμενα της Δ΄αξιολόγησης
Στις 12 Απριλίου συνέρχεται το Euroworking group, όπου θα εξεταστεί η πρόοδος των 88 προαπαιτούμενων για την τέταρτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ο τελευταίος απολογισμός που συζητήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, κάνει λόγο για βαθμό ετοιμότητας ένα στα δέκα προαπαιτούμενα. Μεταξύ των δύσκολων μετώπων που είναι πιθανόν να μείνουν μετέωρα έως την συνολική συμφωνία που επιχειρείται στις 21 Ιουνίου, περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις αντικειμενικές, στο Ελληνικό, στο Καζίνο και σε άλλα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και στην στελέχωση του Δημοσίου. Ένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αυτό της υπερ-διαπραγμάτευσης που θα πρέπει να γίνει υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το αν θα εφαρμοστεί (όπως το Ταμείο απαιτεί), η περικοπή του αφορολογήτου από το 2019 (χωρίς την εφαρμογή των αντιμέτρων) θα κλειδώσει αργότερα
Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης
Έως την 12η Απριλίου, θα πρέπει να προχωρήσει και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Η τελική του υποβολή θα πρέπει να γίνει εντός του Απριλίου και να συζητηθεί στο Eurogroup της Σόφιας (27/4), με στελέχη των Βρυξελλών να ενημερώνουν ότι Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση του πριν από το Πάσχα.
Το χρέος
Αναφορικά με το πεδίο του χρέους, συζητήθηκε σε τεχνικό επίπεδο και στην αντίστοιχη σύνοδο του EWG του Μαρτίου. Ωστόσο τελικά το θέμα δεν αναλύθηκε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (σε επίπεδο δηλαδή Eurogroup Μαρτίου), καθώς θεωρήθηκε ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμο (σ.σ. για κάποιους η αναβολή συνδέεται με την γερμανική κυβέρνηση). Τώρα, μένει να φανεί αν η τεχνική δουλειά που θα αποτιμηθεί εκ νέου στο EWG θα “μεταφερθεί” και σε πολιτικό επίπεδο στην σύνοδο της Σόφιας.
Σημειώνεται ότι το EWG θα πρέπει να προετοιμάσει την άτυπη σύνοδο της 27ης Απριλίου στην Σόφια, αλλά και τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον (με αφορμή την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας). Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους χωρίς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, να προβλέπεται η λήψη απόφασης. Και τούτο διότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να περιμένει την αποκάλυψη της θέσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι μόνο.
Η έξοδος από την επιτήρηση
Ανάμεσα στην επιλογή μιας “τυπικής” παρακολούθησης της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα ή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM (η οποία δεν συνιστά στις Βρυξέλλες αυτή τη περίοδο ένα κραταιό σενάριο παρά μόνο αν αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές), υπάρχει και μια ενδιάμεση λύση.
Πρόκειται για την “ενισχυμένη επιτήρηση”, που βασίζεται στον Κανονισμό 472/2013 (δημοσιονομικό σύμφωνο). Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων ως μία από τις εκδοχές της “καθαρής” εξόδου που όμως δεν είναι και τόσο… καθαρή.
Περιλαμβάνει όρους και ρήτρες παρακολούθησης πολύ πιο αυξημένες από αυτές που τυγχάνουν τα κράτη που έχουν βγει από τα δεσμά του Μνημονίου. Και το κατά πόσο θα εφαρμοσθεί αυτή η εκδοχή της “επιτήρησης” και το πόσο αυξημένη θα είναι εξαρτάται από τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες, αλλά και από το αν θα αποφασισθούν παρεμβάσεις στο χρέος (και ποιου εύρους).
Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Η υπογραφή της Νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 αναμένεται μεταξύ 26 και 31 Μαρτίου καθώς στις 31 του μηνός εκπνέει η μετενέργεια της προηγούμενης σύμβασης. Στην καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπεται και το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου στον ιδιωτικό τομέα. Μετά τη συρρίκνωση των νέων επικουρικών συντάξεων οι οποίες ειδικά στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να καταποντιστούν και στα 50 ευρώ, οι κοινωνικοί εταίροι θα αναθέσουν σε ανεξάρτητη αρχή να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου. Επιπλέον οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται να διεκδικούν ισχυρότερη συμμετοχή στις αποφάσεις για τα εργασιακά, με τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης καθώς και την προώθηση προγραμμάτων που αφορούν στην επανακατάρτηση ανέργων.
Την περασμένη Παρασκευή, οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία προκειμένου να διασωθούν το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων με δεδομένο ότι δεν έχουν πια το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ύψος τους κατώτατου μισθού.
Η συμφωνία θα προβλέπει τη συνέχιση των όρων εργασίας θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10% . Επίσης η σύμβαση θα προβλέπει δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού και για τον εργαζόμενο πατέρα στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης από επιστημονική επιτροπή. Υπ’όψη λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.
Νέες τιμές ζώνης – προβληματισμοί
Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη 22 Μαρτίου έχουν οι εκτιμητές ακινήτων προκειμένου να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης. Όπως αναφέρει η Καθημερινή η αδυναμία καθορισμού νέων τιμών ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές ήταν ο βασικός λόγος που δόθηκε η παράταση. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των νέων τιμών έχει ήδη μεταφερθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.
Από την Παρασκευή 23 Μαρτίου θα ξεκινήσει η επεξεργασία, ή, διαφορετικά, το «φιλτράρισμα», των προτάσεων από τη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου, η οποία και θα δώσει την τελική εισήγηση στην πολιτική ηγεσία. Οι αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν και τη δομή του ΕΝΦΙΑ. Το όλο εγχείρημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο και δεν είναι τυχαίο ότι συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα «αγκάθια» της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης από τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της κυβέρνησης στην περίπτωση που απαιτηθούν ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ είναι να παρακάμψει τις τροποποιήσεις των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου και να μεταφέρει το βάρος στον συμπληρωματικό φόρο. Δηλαδή θα θεσπίσει χαμηλότερους συντελεστές για όλους και η διαφορά που θα προκύψει να καταβληθεί από τους 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τις αυξήσεις από πάνω προς τα κάτω, με στόχο να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο όσοι έχουν περιουσία κοντά στις 200.000 ευρώ.
(πηγές: Καθημερινή, Capital.gr, Πρώτο Θέμα, Euro2day, ΑΝΑ-ΜΠΕ)
Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.
1) Σ.ΛΟ.Τ – Γνωμοδοτήσεις (Ιστοσελίδα: www.elte.org.gr )
α) Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2503 ΕΞ 6.3.2018. Ερώτημα για αύξηση κεφαλαίου ΑΕ .
http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=519&catid=2&lang=el&Itemid=101
β) Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 104 ΕΞ 27.2.2018. Κρυπτονομίσματα http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=518&catid=2&lang=el&Itemid=101
2) Η φορολογία των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) και των μελών τους
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος – Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28284
3) Δαπάνες Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας
Νικόλαος Παπαγιάννης, Οικονομολόγος, Φοροτεχνικός
https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=209374
4) Γνωμοδότηση ΝΣΚ 25/2018 : Ατομική άσκηση υποχρεωτικών ελέγχων από τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές
https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28294
5) Φορολογική μεταχείριση αναγκαστικών δασικών συνεταιρισμών που συστήθηκαν με τον α.ν.1627/1939
https://www.forin.gr/articles/article/23737/deaf-b-1040816-eks-2018