• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

Παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα η οικονομική έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Σήμερα το μεσημέρι  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί  με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ‘Ανχελ Γκουρία. Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός και ο γγ του ΟΟΣΑ θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, όπου θα παρουσιαστεί και η ετήσια οικονομική έρευνα του Οργανισμού για την Ελλάδα (Economic Survey of Greece 2018).

 

 

Ρυθμίσεις αγροτικών  χρεών

Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται ρύθμιση για τα αγροτικά χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, με το «κούρεμα» του κεφαλαίου να φτάνει μέχρι και 60% και η αποπληρωμή τις 120 δόσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΑ-ΜΠΕ , ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, έχει ζητήσει εντός του Μαΐου να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών αγροτών προς εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κλπ, για ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ και για τα αγροτικά δάνεια προς τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, Συνεταιριστικές, ΤΤ, FBB, Probank, Proton κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, η ρύθμιση οφειλών δύναται να περιλαμβάνει:

– 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων. Επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Εννοείται ότι εφόσον ο αγρότης το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να προβεί σε πώληση ακινήτων του σε τρίτους, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους

– Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας

– Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Ειδικά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων τα οφέλη είναι τα εξής:- Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%.  Σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η υπογραφή της συμφωνίας των τραπεζών με τη doBank για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα μετατέθηκε για τις 31 Μαΐου, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την προγραμματισμένη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στη doBank μέσα στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου και θα κινηθούν στα 2 – 2,3 δισ. ευρώ. Θα πρόκειται για δάνεια 350 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δανειακή έκθεση και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, από 5 έως 15 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η dobank, μέσα στο πρώτο κιόλας εξάμηνο από τη μεταβίβαση, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις δανείων, αναδιαρθρώσεις χρέους, αλλά και ρευστοποιήσεις μη βιώσιμων επιχειρήσεων.

 

Θεσμοί- αξιολόγηση

Οι Θεσμοί έρχονται στην Αθήνα στις 14 Μαΐου με εντολή να κλείσει την αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff level agreement) μέσα σε διάστημα 10 ημερών, ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ή το πολύ λίγες μέρες αργότερα.  Στο Eurogroup της 21ης ή αμέσως μετά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία ακόμη μεσοβέζικη λύση για το χρέος.

Στο Eurogroup της Σόφιας την περασμένη Παρασκευή ο υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτος παρουσίασε την ανανεωμένη εκδοχή του «ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης» της κυβέρνησης, το οποίο, σύμφωνα με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, θα πρέπει στην πορεία να ενισχυθεί κατάλληλα.

 

Στο ΣτΕ πάλι το Ελληνικό

Στο Συμβούλιο Επικρατείας και πάλι η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, καθώς παρά το γεγονός ότι προ διμήνου το ανώτατο δικαστήριο είχε κρίνει νόμιμο και συνταγματικό το προεδρικό διάταγμα για το σύνολο της επένδυσης, κάτοικοι της περιοχής και φορείς προσέφυγαν εκ νέου.

Μετά τη νέα προσφυγή την οποία κατέθεσαν  507 κάτοικοι των όμορων δήμων και τέσσερα νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών, Ελληνικό Δίκτυο για τη Φυση) και άλλα, το ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί εκ νέου να επιληφθεί, ενώ η εκκρεμότητα για την έναρξη της επένδυσης θα διατηρηθεί για κάποιο διάστημα.

 

 

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή, Capital.gr)