Την Πέμπτη 21 Ιουνίου συνεδριάζει το Eurogroup. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το Eurogroup “θα προβεί σε απολογισμό της προόδου για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της 4ης και τελευταίας επικαιροποίησης του προγράμματος”. Επισημαίνεται ότι “εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, το Eurogroup θα αποφασίσει για όλες τις παραμέτρους που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας” τον Αύγουστο. Αναφορά γίνεται στο ίδιο κείμενο στην τεχνική συμφωνία του Μαΐου αλλά και στην συζήτηση που γίνεται “σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για την στήριξη της επιτυχημένης εξόδου από το πρόγραμμα” που συνδέονται με “το χρέος και το πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα”.
Μιλώντας για τη σύνοδο της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα στην εφημερίδα Die Welt είπε: «Θεωρούμε δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν τα σημεία της περσινής συμφωνίας με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις του χρέους, για να μπορέσουμε να σταθούμε σταθερότερα στα δικά μας πόδια και να έχουμε διαρκή πρόσβαση στις αγορές» Στην ερώτηση τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα; Διυκρίνισε ότι : επεξεργαζόμαστε ακόμα τις λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μελλοντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας μέσω της χρήσης των μη καταβεβελημένων, αλλά ήδη υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής από το 2022 και μετά. Αυτή θα ήταν μια λύση, που δεν θα κόστιζε στους ευρωπαίους φορολογουμένους τίποτα, η οποία όμως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας. Δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας. Όσον αφορά για τον ρόλο του ΔΝΤ είπε : «Νομίζω ότι μια παραμονή του ΔΝΤ για τους υπόλοιπους μήνες του τρίτου προγράμματος θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας. H Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει. Και νομίζω ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους – για να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαρκή έλεγχο».
Προαπαιτούμενα και αξιολόγηση
Στο μέτωπο της αξιολόγησης, έως χθες το βράδυ από τη λίστα των 88 προαπαιτουμένων είχαν κλείσει περισσότερα από 60 ενώ πολύ κοντά στο κλείσιμο βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 20 προαπαιτούμενα.
Η εκτίμηση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι έως την Τρίτη θα παραμένουν σε εκκρεμότητα 3-4 προαπαιτούμενα τα οποία περιγράφονται ως «τεχνικού χαρακτήρα» και τα οποία αναμένεται πως δεν είναι ικανά να μπλοκάρουν τη συμφωνία. Ακόμα και για αυτά όμως δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι των θεσμών να βάλουν την υπογραφή τους ως «τελειωμένα» δεδομένου ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ολοκλήρωσής τους αλλά απαιτούνται λίγες ημέρες ακόμη.
ΕΚΤ
Ο απερχόμενος το 2019 πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι θα επεκτείνει το QE, δηλαδή την αγορά τίτλων χρέους μέχρι και το τέλος του 2018, αντί του Σεπτεμβρίου όπως προέβλεπε η μέχρι στιγμής απόφαση. Από τον Σεπτέμβριο όμως θα περιορίσει τις μηνιάτικες αγορές τίτλων από τα 30 δισ. ευρώ σε 15 δισ. ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Βεβαίωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να αυξήσει η ΕΚΤ το βασικό (αρνητικό) επιτόκιο μέχρι τα μέσα του 2019. Ήτοι για έναν ακόμα χρόνο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ με σχεδόν αρνητικά επιτόκια, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία απομόχλευσης θα συνεχίσει να διευκολύνεται μέχρι τα μέσα του 2019, όπως και η φτηνή χρηματοδότηση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.
Συναντήσεις στις ΗΠΑ για επενδύσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στο Greek Investment Roadshow 2018, το οποίο θα διεξαχθεί σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον και Σικάγο στο διάστημα 18-23 Ιουνίου.
Ο κ. Χαρίσης αναμένεται να επισημάνει στις επαφές του με επιχειρηματίες και θεσμούς τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών και τις πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση των μεταφορικών, ενεργειακών και ψηφιακών δικτύων στα Βαλκάνια.
Ο κ. Χαρίτσης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος, στην Ουάσινγκτον, με τον οποίο θα συζητήσουν για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου θα είναι και η τιμώμενη χώρα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας στη σειρά επαφών του θα αναφερθεί στο πλαίσιο για την περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Π. Μυλωνάς – πιστωτική επέκταση
Επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης για το 2018 και μετά εκτιμά ότι πιθανότατα θα υπάρξει, ο εκτελών καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, λόγω κυρίως της αναμενόμενης επιστροφής του διαθέσιμου εισοδήματος σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια του 2018 (+1%) έναντι -1% το 2017. Επίσης λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων σε πάγια, καθώς οι επιχειρηματίες ανακτούν την εμπιστοσύνη τους, και της σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων, της βασικής μορφής εμπράγματης εξασφάλισης στην Ελλάδα. Καθώς οι αξίες των εμπορικών ακινήτων παρουσιάζουν ήδη μικρή μονοψήφια αύξηση και τα οικιστικά ακίνητα φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τη μακρά περίοδο διόρθωσης των τιμών τους (-42%), με τις δύο αυτές εξελίξεις να βελτιώνουν τους ισολογισμούς τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ.
Αναφερόμενος στην επιτυχία στη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις τράπεζες είπε ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, δίνοντας έμφαση στην ταχύτερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ώστε να ενισχυθεί το στοιχείο της «τιμωρίας» που προβλέπει το σχετικό σκέλος της στρατηγικής, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων, ώστε να περιορισθεί η αβεβαιότητα ως προς τις αξίες των προσφερόμενων εξασφαλίσεων, διευκολύνοντας την πώληση των δανείων, καθώς και τους φιλικούς διακανονισμούς.
Ηλεκτρονική τιμολόγηση κ.ά
Σύμφωνα με το Capital.gr το υπουργείο Οικονομικών έχει δρομολογήσει παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Οι τρεις βασικότερες είναι:
Α. καθιέρωση της καθολικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι από φέτος η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση για σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων ενώ από το 2020 θα είναι υποχρεωτική για όλους όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης τα φορολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων προς άλλες επιχειρήσεις θα εκδίδονται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή και θα καταγράφονται απευθείας στο taxisnet.
Β. Καθιέρωση του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής. Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την κατάργηση του σημερινού ασαφούς καθεστώτος αναφορικά με την καταγραφή της διακίνησης προϊόντων και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίου διακίνησης. Τα σχετικά δελτία αποστολής θα εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο απευθείας από το taxisnet
Γ. Καθιέρωση ηλεκτρονικών πρόσθετων βιβλίων πελατών για συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr, Euro2day.gr)