• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

To στίγμα της εβδομάδας

 

 

 

Επανέρχονται αυτή την εβδομάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών, σε μια πρώτη επαφή με την κυβέρνηση στην μετα- μνημονιακή εποχή. Κυρίαρχο ζήτημα θα είναι η προετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2019.

Σε   εκκρεμότητα ίσως παραμείνει (σύμφωνα με την Καθημερινή) το θέμα των συντάξεων έως τον Απρίλιο του 2019.  Οι σχετικές συζητήσεις με την κυβέρνηση ξεκίνησαν σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων, αλλά και σε επίπεδο Euroworking Group, ενόψει της άφιξης της αντιπροσωπείας των θεσμών σήμερα στην Αθήνα. Πληροφορίες από πηγές των θεσμών αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο με το οποίο προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις η Κομισιόν παραμένει η περικοπή των συντάξεων, κανονικά από 1/1/2019. Ενόψει όμως των αναμενόμενων κυβερνητικών πιέσεων και των επιχειρημάτων περί υπερπλεονασμάτων, η αντιπροσωπεία της Κομισιόν φέρεται να έχει διαμορφώσει ένα plan B, σύμφωνα με το οποίο οι αποφάσεις θα περιμένουν την ανακοίνωση των οριστικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2018 από την Eurostat, τον Απρίλιο του 2019.

Η επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση του Eurogroup για την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και θα γίνει ενημέρωση από τους θεσμούς για τα ευρήματα της αξιολόγησης τους και ενημέρωση από την Ελλάδα για τις δημοσιονομικές της επιδιώξεις στο πλαίσιο του λεγομένου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

 Το ενεργειακό

Ανάμεσα στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων και των  επικεφαλής των θεσμών κύριο θέμα θα είναι η κυριότερη μεταμνημονιακή υποχρέωση στα ενεργειακά, δηλαδή ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ.

Ωστόσο, η κινεζική εταιρεία China Energy που συμμετέχει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, έχει υποβάλει αίτημα για δίμηνη παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών που έχει οριστεί για τις 17 Οκτωβρίου. Το αίτημα της εταιρείας έχει ήδη κοινοποιηθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιβλέπει το διαγωνισμό αλλά και στον επιβλέποντα εντολοδόχο (monitoring trustee) του διαγωνισμού που είναι η PriceWaterhouseCoopers.

 

Ο απόηχος της ομιλίας του πρωθυπουργού στον διεθνή τύπο

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τον διεθνή τύπο. Το πρακτορείο Associated Press σημείωσε την έμφαση που έδωσε η κυβέρνηση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. «χώρα με την οποία είμαστε δεμένοι σε μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία και σε κοινούς αγώνες για κοινές αξίες”, όπως είπε ο Α.Τσίπρας. Το AP  σημειώνει πώς για πρώτη φορά, ένας επισκέπτης, ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπουρ Ρος , μίλησε στην τελετή έναρξης της εμπορικής έκθεσης, στην οποία κανονικά μιλάει μόνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθορίζοντας τους στόχους της οικονομικής του πολιτικής. Ο Ρος επεσήμανε επίσης τους στενούς δεσμούς ΗΠΑ- Ελλάδας και επαίνεσε την Ελλάδα για την εκπλήρωση των αμυντικών της δεσμεύσεων στο ΝΑΤΟ. “Θα θέλαμε να δούμε και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τον ίδιο τρόπο”, δήλωσε, ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Bloomerg επεσήμανε  πώς «ο Τσίπρας στοιχηματίζει ότι οι αγορές δεν θα πιστέψουν ότι υποχωρεί από τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που η κυβέρνησή του συμφώνησε με τους πιστωτές στο πλαίσιο του προγράμματος. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τα μέτρα που αναγγέλθηκαν θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν από τους εκπροσώπους των πιστωτών, όταν φτάσουν στην Αθήνα για την πρώτη αποστολή ελέγχου μετά τη διάσωση».

Η γαλλική La Tribune  επεσήμανε και αυτή την διαβεβαίωση του έλληνα πρωθυπουργού «ότι διαθέτει αποθεματικό σε ρευστό, που καθιστά τη χώρα ανεξάρτητη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τα επόμενα δυόμισι χρόνια» ενώ Le Monde αναφέρθηκε αναλυτικά στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και ότι το μεταμνημονιακό πρόγραμμα, που παρουσίασε «έμοιαζε πολύ με έναρξη προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του φθινοπώρου του 2019».

 

Ο πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει  αύριο Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου για το μέλλον της ΕΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ομιλία. Τελευταία φορά είχε μιλήσει το 2015, εποχή του κινδύνου του Grexit από το ευρώ.

 

(πηγές: Καθημερινή, ΑΝΑ-ΜΠΕ, Capital.gr, Το Βήμα)