• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

 

 

 

Τη προσεχή Πέμπτη 30 Μαρτίου συνεδριάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro  Working Group  υπό τον Τόμας Βίζερ, παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών αλλά και των επιτελών όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να “οργανώσει” την άτυπη υπουργική Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ στις 7 Απριλίου στην Μάλτα. Ουσιαστικά είναι το επόμενο “ορόσημο” στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Αναμένεται το EWG  της Πέμπτης να αποτιμήσει τα όσα έγιναν στα Brussels Group της προηγούμενης εβδομάδας. Και μένει να φανεί πως θα “αξιοποιηθεί” η συγκεκριμένη συνάντηση από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Στο μεταξύ οι θεσμοί αναμένουν τις γραπτές απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων της κυβέρνησης μέσα στο επόμενο διάστημα για μία σειρά από ανοικτά θέματα που αποκρυσταλλώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Brussels Group με επίκεντρο το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Τα δύο τελευταία αποτελούν το  “πακέτο”  που θεωρείται αναγκαίο βήμα προκειμένου να “ξεκλειδώσει” η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, κάτι που μέχρι χθες , το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε επιτευχθεί.

Ο μεγάλος στόχος είναι αυτός της επίτευξης της “τεχνικής συμφωνίας” έως την 7η Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει στην απαντητική επιστολή του προν τον έλληνα πρωθυπουργό :  “Το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε” .

 

Στουρνάρας για αξιολόγηση

Την έλλειψη σταθερότητας θεσμών, εμπιστοσύνης και γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο εντοπίζει ως τους κύριους λόγους που η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα μνημόνια, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στη χθεσινή Καθημερινή της Κυριακής». Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  σημειώνει ότι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει τους οικονομολόγους αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς, είναι γιατί άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από την Ελλάδα βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία.  Η Ιρλανδία πέρυσι είχε 8% ανάπτυξη (και η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία). Γιατί; Σύμφωνα με ορισμένους, δεν βιώσαμε την περίοδο του Διαφωτισμού διότι βρισκόμασταν υπό τον οθωμανικό ζυγό.
Η δική του απάντηση, όπως δηλώνει, είναι: Θεσμοί. : «Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας. Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον. Ήμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε» υπογραμμίζει.

 

Σχέδιο νόμου για εισπρακτικές εταιρείες

Στην τελική του μορφή βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες που ρυθμίζει, εκ νέου, την αγορά. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η αναμόρφωση της νομοθεσίας είναι απαραίτητη καθώς, πολύ συχνά πλέον, οι τράπεζες, αλλά και κάθε άλλοι προμηθευτές (εταιρείες τηλεπικοινωνιών κλπ) συνεργάζονται με δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να καλούν τους οφειλέτες για τα χρέη τους. Στις περιπτώσεις αυτές, παρ’ όλο που οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες λειτουργούν ουσιαστικά ως εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, δεν υπάγονται στο σχετικό νόμο κι επομένως δεν ισχύουν γι’ αυτούς οι υποχρεώσεις και περιορισμοί της νομοθεσίας.

Δύο από τις βασικές αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εισπρακτικές εταιρείες, είναι ότι κάθε επτά ημέρες, και όχι κάθε δεύτερη ημέρα, όπως ισχύει σήμερα, θα επιτρέπεται στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών να ενοχλούν τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η ενημέρωση των οφειλετών θα επιτρέπεται να διενεργείται πλέον όχι μόνο από κεφαλαιουχικές εταιρείες, όπως ήταν μέχρι σήμερα.

 

Ασφαλιστικά

Έξτρα εισφορά για 250.000 νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993) που έχουν διπλή απασχόληση και εξαιρούνταν από τις διπλές εισφορές «κλειδώνει» με την εγκύκλιο για την παράλληλη ασφάλιση. Όσοι είναι μισθωτοί και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως και όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ταυτοχρόνως αυτοαπασχολούνται δεν εξαιρούνται από την ασφάλιση για τη δεύτερη εργασία και θα πρέπει να πληρώνουν εισφορά σε κάθε τμήμα του εισοδήματός τους, όπως δηλώνεται στην Εφορία. Η επιβάρυνση ξεκινά από 26,95% για το δεύτερο εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα και μπορεί να φτάσει μέχρι και 37,95% αν κάποιος έχει εισφορές για επικούριση και εφάπαξ.

Κίνδυνος υπάρχει για τους μισθωτούς -στον ιδιωτικό τομέα ή στο Δημόσιο- και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα στην Εφορία, αλλά εξαιρούνταν από την ασφάλιση του ΟΓΑ, καθώς «δυνητικά» θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές και για το εισόδημα αυτό. Ειδικά για την κατηγορία αυτή αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, περαιτέρω διευκρινίσεις για τις καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση. Αυτό είναι το «κλειδί» για το ποιοι τελικά θα πληρώσουν. Ορισμένα σημεία χρήζουν ερμηνείας, υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι με γνώση των τεκταινομένων, τη στιγμή που η εγκύκλιος αφήνει να εννοηθεί πως κάθε αγροτικό εισόδημα θα εισφοροδοτηθεί.

(πηγές: Έθνος , Καθημερινή της Κυριακής, Βήμα της Κυριακής, ΑΝΑ-ΜΠΕ, Capital.gr)