Συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στην ατζέντα τους είναι και το ελληνικό χρέος. Η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη για την 2η αξιολόγηση και τα σχετικά μέτρα δεν θα ψηφιστούν αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους.
Μετά τη συμφωνία επί της αρχής για μέτρα 1%+1% του ΑΕΠ που αποφασίστηκε στο Eurogroup της Μάλτας, οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και άλλοι υπουργοί της Ευρωζώνης θα βρεθούν στις ΗΠΑ, στις 21-23 Απριλίου, στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Αφού οριστικοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τότε μόνο αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).
Στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν έως τότε όλες οι πλευρές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συζητήσεων συντάσσουν το κείμενο της τελικής τεχνικής συμφωνίας για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και γι’ αυτό που αφορά το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. «Στόχος είναι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να είναι όλα έτοιμα. Χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι τότε, αλλά είναι ένας εφικτός στόχος», είπε στο «Εθνος» αξιωματούχος της ΕΕ.
Την Μεγάλη Τετάρτη, κατά πάσα πιθανότητα, το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα σχέδια τόσο του αναθεωρημένου μνημονίου της Ευρώπης όσο και του νέου μνημονίου του ΔΝΤ. Τα μέτρα του 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 θα αποτυπώνονται εκεί, και οι αντιπροσωπείες των θεσμών θα έρθουν αργότερα για τη διαπραγμάτευσή τους, μάλλον μετά το Πάσχα.
Χθες ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε την επόμενη μέρα. Μετά τη συμφωνία της Μάλτας καθίσταται ορατό το τέλος της επιτροπείας και ο αμετάκλητος στόχος μας να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια», είπε ο κ. Τσίπρας. Υπάρχει συμφωνία με προοπτική και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αγωνιστήκαμε για να είναι η υλοποίηση της συμφωνίας κοινωνικά βιώσιμη. Υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι, ούτε θα επιλέγαμε να λάβουμε. Ταυτόχρονα, τόνισε, θα ληφθούν μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα».
Βουλή – νομοσχέδια
Δύο νέα νομοσχέδια έρχονται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Το πρώτο είναι αυτό των δασικών χαρτών, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλή Νίκο Βούτση ίσως τελειώσει μέχρι τη Μ. Τετάρτη. Το δεύτερο είναι το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, το οποίο αφορά δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, το οποίο θα μπει στις επιτροπές τους δύο προσεχείς εβδομάδες και μετά τις 24 Απριλίου θα μπει στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία. Ακόμη, έχουν αναρτηθεί κάποια νομοσχέδια, όπως το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ή κάποια άλλα, κυρώσεις Συνθηκών. Υπάρχει βεβαίως και η αναμονή των νομοθετημάτων που θα έρθουν κατ’ επιταγή της συμφωνίας, η οποία επετεύχθη για το θέμα της β΄ αξιολόγησης.
Σύνοδος του Νότου
Στη Μαδρίτη, στο Βασιλικό Ανάκτορο «El Prado», συνέρχεται σήμερα το μεσημέρι η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.
Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης και στη Διακήρυξη που θα υιοθετήσει η Σύνοδος της Μαδρίτης θα είναι το μέλλον της Ε.Ε., το μεταναστευτικό-προσφυγικό, το ζήτημα της ασφάλειας (Ενιαία Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Ένωση για την Μεσόγειο), το Brexit και το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ε.Ε. και στην περιφέρειά της, με πιο πρόσφατα αυτά στην Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο.
Στη σκιά της δραματικής κατάστασης στη Συρία, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει κατά σημερινή Σύνοδο πρωτοβουλία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην Ε.Ε. να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Συριακό, όπως προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr, Βήμα.gr, Έθνος.gr)