Επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής θα ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ την Τρίτη θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο με σκοπό την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμφωνία στο Eurogroup.
Διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει από σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Βουλης και τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σήμερα στις 6 το απόγευμα ο Αλέξης Τσιπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και ακολούθως στις 7 θα δει τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Ο πρωθυπουργός την Τρίτη θα ξεκινήσει τις επαφές του στις 11 το πρωί , όπου είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Κ. Ε του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα , στις 12 θα προσελθει στο Μαξίμου η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φωφη Γεννηματά, ενώ στις 13.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτακη.
Ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει τις συναντήσεις του ενημερώνοντας τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης.
Η κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτό το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που δήλωσε σήμερα ότι «τέτοια αιτήματα από τη δίκη μας πλευρά γίνονται αποδεκτά, οποίο κόμμα και να ζητήσει συζήτηση στη Βουλή». «Εμείς δεν θα κάνουμε ότι έκαναν οι προηγούμενοι που απέρριπταν κάθε αίτημα, όταν ένα πολιτικό κόμμα αιτείται δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, αυτές τις αντί θεσμικές συμπεριφορές της είχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
Συναντήσεις με Τούρκο πρωθυπουργό
Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το τετ α τετ θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:30. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και δηλώσεις στα ΜΜΕ.Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη.
Μοσκοβισί για αξιολόγηση
«Πόση Γερμανία αντέχει η Ευρώπη» ήταν ο τίτλος και το έναυσμα προβληματισμού σε μία εκδήλωση του Ιδρύματος Korber στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά απουσίαζε λόγω ασθενείας. Μεγάλο μέρος της συζήτησης με τον Πιέρ Μοσκοβισί αφορούσε την Ελλάδα. «Είναι υποχρέωση μας, ως Ευρωπαίων, να προσφέρουμε στην Ελλάδα μια προοπτική που θα δημιουργήσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, προοπτικές για τους νέους», επεσήμανε. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη «και για την οποία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε συμβιβασμούς, αποτελεί μόνο ένα ενδιάμεσο στάδιο.»
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία
Ο Αλέξης Τσίπρας, η Σκα Κέλλερ, ο Πολ Μανιέτ και ο Μπενουά Αμόν θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές σε ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη (21 Ιουνίου) η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τίτλος της εκδήλωσης «Τhe Missing Scenario – Αn Alternative for Europeans» (Το σενάριο που λείπει – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους).
Πέραν των κεντρικών ομιλιών από τον Έλληνα πρωθυπουργό, τη συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων, τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βαλλονίας και τον σοσιαλιστή υποψήφιο στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, παρεμβάσεις στη συζήτηση θα πραγματοποιήσουν και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων: Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές) και Γκάμπι Τσίμερ (Ευρωομάδα της Αριστεράς). Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) είναι μία κοινή προσπάθεια αρκετών ευρωβουλευτών που προέρχονται από 3 πολιτικές ομάδες (Ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με σκοπό να αναζητηθούν κοινές λύσεις για μία άλλη Ευρώπη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, με ανάπτυξη και δικαιώματα για όλους και όλες.
Χρηματοδοτικά εργαλεία
Επιδιώκοντας να καλύψει το κενό που υπάρχει στη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την ανάγκη ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού για τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Οικονομίας, η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου της για την ανάπτυξη εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Για το θέμα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συγκαλεί σήμερα σύσκεψη στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών και κρατικών στελεχών και με αντικείμενο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσουν δημόσιοι φορείς (Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, ΕΤΕΑΝ, Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Επενδύσεων, Πράσινο Ταμείο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κ.λπ.). Παράλληλα, θα επισημανθούν χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Οι τιμές στην Ελλάδα
Οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται εύκολα και γρήγορα, αλλά μειώνονται δύσκολα και αργά. Αυτό το επιβεβαίωσε και έρευνα της Eurostat, για τη διαμόρφωση των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, που παρουσίασε η «Καθημερινή της Κυριακής», στην Ελλάδα όταν μεταβάλλονται οι τιμές της βιομηχανίας είναι διαφορετικό το ποσοστό μετάδοσης – ή μετακύλισης – στις τιμές καταναλωτή στην περίπτωση αύξησης των τιμών απ’ ό,τι στην περίπτωση μείωσης.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της αύξησης είναι 29,4%, ενώ στην περίπτωση της μείωσης είναι πολύ χαμηλότερο 8,1%. Δηλαδή, οι αυξήσεις μετακυλούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη λιανική, στην περίπτωση των τροφίμων πάντα, σε σύγκριση με τη μετακύλιση των μειώσεων. Πρόκειται για φαινόμενο που υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά υπάρχουν και κράτη όπως η Γερμανία όπου παρατηρείται σχεδόν ο ίδιος βαθμός μετάδοσης των αυξήσεων και μειώσεων στις τιμές λιανικής, αλλά και χώρες όπως η Τσεχία, η Ελβετία και η Ισπανία, όπου είναι υψηλότερος ο βαθμός μετάδοσης των μειώσεων.
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή της Κυριακής, Capital.gr)