• Σήμερα είναι: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

To στίγμα της εβδομάδας

 

Έξοδος στις αγορές;

Παρά τις επί μέρους αντιδράσεις ο  κύβος ερρίφθη για τη δοκιμαστική έκδοση πενταετούς ομολόγου μέσα στις επόμενες ημέρες όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και το σύνολο του οικονομικού τύπου. Το πιθανότερο σενάριο είναι το ομόλογο να ανταλλαγεί με εκείνο που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 και λήγει το 2019. Δηλαδή να γίνει μία έκδοση πενταετούς ομολόγου με λήξη το 2023, με το οποίο θα κληθούν οι έχοντες επενδύσει στο αντίστοιχο πενταετές του 2014, να το ανταλλάξουν.

Για το θέμα έγιναν κυβερνητικές συσκέψεις αλλά και επαφές με παράγοντες της αγοράς μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ για τον ίδιο λόγο βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ανάλογες επαφές προ ημερών είχε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λαμβάνοντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαιώσεις από επενδυτικούς κύκλους για την συμμετοχή τους στην έκδοση.
Την Παρασκευή η ηλεκτρονική έκδοση της «Rheinische Post» είχε εκτενές ρεπορτάζ για το σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, στο οποίο σημείωνε: «Τρία χρόνια μετά την τελευταία έκδοση η Αθήνα σχεδιάζει τώρα ένα νέο ομόλογο. Εγκαίρως, πριν από το τέλος του προγράμματος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέλει να τεστάρει την όρεξη των επενδυτών για νέα ελληνικά χρεόγραφα. Συζητείται η έκδοση πενταετούς ομολόγου με όγκο περίπου 2 δισ. ευρώ».

Ανεργία- αδήλωτη εργασία

O πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το πρωί το Υπουργείο Εργασίας και θα αναφερθεί στο ζήτημα της ανεργίας μέσα από διαφορετικούς τρόπους και προγράμματα.

Μια τέτοια στοχευμένη δράση είναι το πρόγραμμα για περίπου 46.000 ανέργους για νέους, άτομα άνω των 55 ετών, άτομα με αναπηρία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είχε την ευκαιρία να θυμίσει η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, μέσω συνέντευξής της, χθες, στην εφημερίδα ‘Real News’. Μια πολιτική, συνολικά, που έχει αρχίσει να δίνει καρπούς, καθώς μέσα σε ένα 12μηνο υπήρξε μείωση σχεδόν 2 ποσοστιαίων μονάδων (από 23,6% στο 21,7%) της ανεργίας, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του 2012.

Στην πρώτη γραμμή των δράσεων του Υπουργείου, επίσης, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, τώρα και μέσω της χρηματοδότησης ύψους 7,6 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ ενός συνολικού σχεδίου δράσης.

 

 

Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα Δευτέρα ο επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, Γκίντερ Έτινγκερ, προκειμένου να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ των «27».

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και η Ελλάδα έχει συμφέρον να διατηρήσει τις ροές των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε επίπεδο που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της» δήλωσε με αφορμή την επίσκεψη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Καρβούνης.

Ο κ. Έτινγκερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 14:00.
Νωρίτερα θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα απευθύνει ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα «Έγγραφο Προβληματισμού για το Μέλλον των Οικονομικών της ΕΕ ως μέρος της διαδικασίας της Λευκής Βίβλου». Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

 

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, capital.gr, ΒΗΜΑ.gr)