• Σήμερα είναι: Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

 

 

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία θερινής εξόδου στις αγορές για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, τον Αύγουστο όλες οι αγορές, ακόμη και αυτή των ομολόγων, μπαίνουν στην συνηθισμένη ραστώνη με το ενδιαφέρον των επενδυτών για την απόκτηση νέων τίτλων να είναι εξαιρετικά υποτονικό. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ενώ στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο ύψος του κουπονιού που θα πετύχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το όλο εγχείρημα.

 

Ο Μοσκοβισί στην Αθήνα

O Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, θα βρεθεί αύριο Τρίτη στην Αθήνα  προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον  ΠτΔ Προκόπιο Παυλόπουλο, τον  Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Πιερ Μοσκοβισί θα συζητήσει και το θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του μετά την απόφαση του ΔΝΤ για την παροχή προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης ύψους έως και 1,6 δισ. ευρώ: «Η απόφαση που έλαβε το ΔΝΤ είναι ένα πολύ καλό νέο. Πρόκειται για έναν νέο θετικό δείκτη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των διεθνών εταίρων της Ελλάδας, και ένα πολύ θετικό σήμα για τις αγορές», ενώ λίγο αργότερα αναφέρθηκε εκ νέου για το θέμα στο λογαριασμό του στο Twitter: «Πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και σήμα προς τις αγορές εν όψει της εξόδου από το πρόγραμμα το 2018. Η εμπιστοσύνη είναι εδώ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις με την έξοδο της χώρας μας στην αγορά δείχνουν επενδυτικοί οίκοι και οικονομικοί αναλυτές τις τελευταίες ημέρες. Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ να εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα του Ταμείου για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων του ΕΜΣ και του ΔΝΤ, τον Αύγουστο του 2018, για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και την επανάκτηση εμπιστοσύνης της αγοράς», εκτίμησε.

 

Υπουργείο Οικονομικών

Σε πλήρη εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα το νέο σύστημα διασταυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς πλέον οι εφορίες, το σύστημα TAXIS και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαθέτουν όλα τα δεδομένα για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα και να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών λογαριασμών και να επιβάλουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.

Από τις 6.100.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου που έληξε και η τελευταία παράταση, αλλά και από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά μέσω πιστωτικών καρτών και κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ έχει στα χέρια της ή καλύτερα στα ηλεκτρονικά αρχεία της στοιχεία για το σύνολο των φορολογουμένων και κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να προκύψουν φορολογικά «λαβράκια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

 

Προμήθειες στις τράπεζες

Από σήμερα Δευτέρα οι τράπεζες θα κρατούν προμήθεια για την πληρωμή φόρων με μετρητά στα γκισέ. Διευκρινίσεις, με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων, έδωσε  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τις προμήθειες και ποιοι εξαιρούνται. Στο μεταξύ, ο διοικητής της ΑΔΑΕ έχει ζητήσει από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τη μείωση των εν λόγω προμηθειών

 

Ακίνητη περιουσία ΕΦΚΑ

Σχέδιο δράσης για την βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης παρουσιάζει σήμερα το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού αξιοποίησης μιας περιουσίας που αγγίζει  τα 9 με 9,5 δισ. ευρώ.  και η οποία για χρόνια ελάχιστα χρησιμοποιήθηκε. Στόχος της ηγεσίας του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας είναι ο σχεδιασμός αυτός αφενός να οδηγήσει στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του υπερ-ταμείου, που δαπανά σήμερα 25 εκατ. ευρώ για ενοίκια, ενώ διαθέτει ακίνητη περιουσία αξίας 1,4 δισ. ευρώ.

Επιστροφή φόρων

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίζεται εντός της εβδομάδας, θα προσδιορίζεται το νέο πλαίσιο στο οποίο ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα επιστρέφονται με διαδικασίες εξπρές και χωρίς έλεγχο για ποσά έως και 10.000 ευρώ.

Οι επιστροφές εξπρές προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναμένεται να αρχίσουν εντός του Αυγούστου, δηλαδή αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης στη Βουλή και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 

Νομοσχέδια προς τη Βουλή

Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες μαζί με αυτό για την Επιμελητηριακή νομοθεσία. Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, είναι δύο από τα συνολικά έξι που πρόκειται να καταθέσει στο Κοινοβούλιο έως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομίας. Εκτός λοιπόν αυτών των δύο, έπονται, το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή, για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για τις Start Ups και νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα τροποποιηθεί ο πρόσφατος νόμος περί δημοσίων συμβάσεων.

 

 

(πηγές: Capital.gr, ΑΝΑ-ΜΠΕ, euro2day,ΒΗΜΑ.gr)