Με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στη Βουλή των Ελλήνων. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα σοκ ανάπτυξης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης στον Guardian, ενόψει της σημερινής συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Διαπραγμάτευση με θεσμούς
Σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών σε σχέση με το νέο εργασιακό. Κατά τη πρώτη συνάντηση που είχαν χθες Κυριακή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών για τα εργασιακά, σημειώθηκε για άλλη μια φορά “διάσταση απόψεων”, όπως σημείωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά τη συνάντηση. Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά επιμένει σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί για την επαναφορά των ευρωπαϊκών καλών πρακτικών στα εργασιακά. Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ διαφωνεί με την επαναφορά τους, ενώ η Κομισιόν δεν τοποθετείται ιδιαίτερα ανοιχτά.
Σήμερα το πρωί θα επιχειρηθεί σε επίπεδο τεχνικό, χαμηλόβαθμο, να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα καταστεί εφικτό μετά το μεσημέρι να συναντηθούν ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και η κ. Εφη Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
Σχέσεις ΕΕ.- Αιγύπτου
Η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, οι εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Από ελληνικής πλευράς, ωστόσο, το σημερινό Συμβούλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης βρίσκονται οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, θέματα τα οποία επηρεάζουν βαθύτατα το ιδιαίτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Τουρισμός – αισιοδοξία
«Το 2017 θα ξεπεράσουμε τα 30 εκατομμύρια αφίξεις», εκτίμησε ο γγ του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Το μοντέλο “ήλιος-θάλασσα” είναι η βάση, αλλά υπάρχει η ανάπτυξη του yachting, του πολιτιστικού τουρισμού, ενώ η γαστρονομία είναι ο δεύτερος πυλώνας προσέλκυσης», τόνισε ο κ. Τρυφωνόπουλος και εκτίμησε ότι ο τουριστικός κλάδος μπορεί να μετατραπεί σε Δούρειο Ίππο για την εξαγωγή ποιοτικών προϊόντων.
«Ο τουρισμός είναι ένα εξαιρετικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς, έχουμε τον τουρισμό στο DNA μας και έως το 2020 η Ελλάδα μπορεί να είναι και στη δεκάδα των τουριστικών προορισμών», είπε ο γγ του ΕΟΤ και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η άνοδος της τουριστικής κίνησης στη χώρα δεν πρέπει να αποδίδεται στη γενικευμένη αστάθεια στις γειτονικές χώρες.
«Είναι μία παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσουμε. Τα προβλήματα στην Τουρκία δεν είναι θετικό στοιχείο, κάποιοι σκέφτονται “όσο πιο δυτικά, τόσο πιο καλά”. Όταν είσαι τόσο κοντά στο πρόβλημα, λειτουργεί αποτρεπτικά», τόνισε ο κ. Τρυφωνόπουλος και συμπλήρωσε: «Η ομαλότητα στην περιοχή θα λειτουργήσει ακόμη θετικότερα για την Ελλάδα. Κάθε πελάτης κερδίζεται, δεν χαρίζεται».
Τετραμερής στις Βρυξέλλες
Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής οργανώνει σήμερα Δευτέρα στις Βερσαλλίες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με προσκεκλημένους την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόϊ και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.
Πρόκειται για το κουαρτέτο των 4 ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης, η δε πρωτοβουλία Ολάντ ερμηνεύεται με τη θέλησή του να επιδείξει τη συνοχή ανάμεσά τους, για την αντιμετώπιση των κρίσεων που απειλούν την ΕΕ.
Ερμηνεύεται επίσης, ως η τελευταία θέληση επίδειξης μιας «διεθνούς λάμψης» για τον πρόεδρο, πριν από το τέλος της θητείας του, γι’ αυτό και οργανώνεται με εξαιρετική επισημότητα στο παλάτι των Βερσαλλιών, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις πολύ σημαντικές ευκαιρίες.
Επισήμως, προβάλλεται ότι η συνάντηση των Βερσαλλιών στοχεύει στην προετοιμασία του εορτασμού για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, σε συνδυασμό με έναν προβληματισμό για τους τρόπους αναβίωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης, εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ άλλων, το θέμα των προσφύγων προερχόμενων από τη Μέση Ανατολή, οι συνέπειες του Brexit, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ.
Στις Βερσαλλίες, οι 4 ηγέτες δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν και το θέμα που ανάκυψε για την μελλοντική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ύστερα από την ξαφνική άρνηση του Πολωνού ηγέτη Γιαροσλάβ Κατζίνσκι να μην υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τούσκ για μια δεύτερη θητεία.
Το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης της θητείας του Πολωνού (φιλελεύθερου) Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επρόκειτο να εξετασθεί στο Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Χθες όμως Σάββατο, ο Πολωνός υπουργός εξωτερικών δήλωσε στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι προτείνουν να διορισθεί στη θέση ο 68χρονος Γιάτσεκ Σαριούζ Βόλσκι ευρωβουλευτής από την ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών ( ΕΛΚ).
Δηλώσεις Στουρνάρα
Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση επανέλαβε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας από το βήμα του Delphi Economic Forum, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει χθες”.
Έκρουσε μάλιστα “καμπανάκι” κινδύνου ότι όσο η αξιολόγηση καθυστερεί τόσο περισσότερο εκτίθεται σε κίνδυνο η οικονομία η οποία βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Υπογράμμισε ότι το να διατηρήσουμε πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια είναι πολύ δύσκολο. Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από τους εταίρους πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2020 και στη συνέχεια να μειωθεί στα επίπεδα του 2% και να χρησιμοποιήσουμε τη διαφορά προκειμένου να μειώσουμε τους φόρους.
“Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% για το διάστημα μετά το 2021. Αυτό θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα αλλάξει προς το καλύτερο την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους”, είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.
Το άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η εφαρμογή του προγράμματος αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Επιπλέον, σημείωσε πως ύστερα από την πρόσφατη έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τον ESM και τον EFSF, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εφαρμογή αποφάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε δυο φορές στην ομιλία του ότι για να ευημερήσει η Ελλάδα θα πρέπει να ευημερήσει η Ευρώπη. Αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια προκειμένου να διορθωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Σημείωσε πως η ανταγωνιστικότητα αλλά και τα διπλά ελλείμματα έχουν βελτιωθεί. Υπογράμμισε ωστόσο ότι παραμένουν τρία σημαντικά προβλήματα: η ανεργία, το χρέος, και τα “κόκκινα” δάνεια.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του από τους Δελφούς, παρότρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα σε ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και να ψηφίσει τους νόμους για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από ποινικές ευθύνες για την αναδιάρθρωση δανείων και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr)